Månadens Gröna: 14 billiga veganska och vegetariska rätter samt ett och annat smart budgettips

Sådärja! Här har ni inlägget jag vet att så många av er har väntat på. Det vill säga ett inlägg helt dedikerat till billig vegetarisk och plantbaserad vardagsmat.

Den här månaden var det jag som stod för värdskapet i matlagningsutmaningen Månadens Gröna på temat ”billig vardagsmat”. Temat var alltså väldigt fritt och det märks i vilka bidrag som har kommit in. Det är allt från rotfruktssoppor till tacos, burgare och nudlar. Jag gillar verkligen att det har kommit in så många bidrag som kanske en vanligtvis inte tänker på som billig vardagsmat. Och det visar även att billigt verkligen inte behöver vara tråkig, smaklös och okreativ. Men, låt oss titta på vad vilka rätter vi har skrapat fram.

I stora drag skulle vi kunna dela in recepten i några olika kategorier: 

  1. Soppor och grytor
  2. Wraps, tacos och burgare
  3. Matiga sallader
  4. Gratänger

Jag lagade en wrap med morotsnuggets och grön tahinisås. Det är överlag mitt bästa tips för att hålla nere matkostnaderna. Experimentera ihop något av det du redan har hemma och lägg i ett bröd. Kom ihåg att det går att göra vegobiffar på i princip vad som helst. Nu när grönsaker har blivit dyrt och kan vara svårt att få tag i butik går det bra att använda sig av masserad grönkål istället för spenaten samt syrad och ugnsbakad kål.

libawrap vegetarisk wrap med morotsnuggets morotsbiffar med ingefära, harissa och vitlök. Serverad med grön tahinisås med persilja

Det här med att laga biffar på lite av som helst tog Linnea tillvara på och lagade en linsburgare med soltorkad tomatdressing och karamelliserad lök. Så, biffar går alltså utmärkt att laga även på baljväxter som linser och bönor – inte bara rotfrukter. Visst ser den god ut?!

billig burgare linsburgare med soltorkad tomatdressing och karamelliserad rödlök

Tacos är en rätt som lätt kan bli dyr med fejkkött och andra halvfabrikat. Men, det problemet har Linnea tagit sig runt och bjuder på en billig variant på fredagstacos med rostad blomkål, rostade kikärtor och mangosalsa. Linnea ger tipset att hålla nere på ingredienserna när du gör tacos – då blir det genast mycket billigare. Och det går bra att använda frysta grönsaker om de färska är för dyra också. Ett annat tips från Linnea är att alltid göra egna kryddmixer istället för att köpa färdiga. Ha alltid många olika kryddor hemma så kan du lätt variera de billiga råvarorna du arbetar med.

vegansk blomkålstacos med mangosalsa

Även Ulrika lagade en rätt med rostad blomkål som bas, men här i en matig sallad tillsammans med bland annat potatis och fänkål. Nu när salladspriset har blivit så dyrt, samt svårtillgängligt, skulle jag säga att det går precis lika bra att använda sig av grönkål istället för salladsbladen om det är någon som vill prova den här fantastiska salladen redan nu i veckan.

Fänkål- och salviarostad potatis och blomkål

Och när vi ändå är inne på lyxigt vardagskäk så kom Annie på Vegokäk med den superbra idéen att laga en vegansk Shepherds Pie med en färssås på belugalinser. Recept på billig vegansk lyxig vardagsmat kan en aldrig få nog av om ni frågar mig. Här lägger Annie mycket fokus på att få rätten att se god ut, så tänk på det! Även på en låg budget kan en med enkla medel få maten att se helt fantastisk ut.

Vegansk shepherd´s pie

Om det är en bloggare som är fantastiskt duktig på just det där med att få billig och enkel mat att se helt otrolig ut är det Lovisa. Här har hon hottat upp en påse snabbnudlar med diverse goda grejer. Så sjukt bra tips om jag får säga det själv! Precis som Linnea tipsar Lovisa om att köpa på sig massvis av kryddor och oljor. Även om inköpspriset känns högt håller flaskor och kryddpåsar länge och gör stor skillnad i rätterna.

vegetarisk snabbnudelramen

Även Nellie tog tillvara på tanken att utgå från det som redan finns hemma när en ska försöka laga så billigt som möjligt. Hon lagade då en kylrensarmiddag! Nellie påminner oss om att aldrig slänga mat, inte ens de minsta små resterna. De lämpar sin nämligen ypperligt i en kylrensarsallad. Kolla in!

kylrensarsallad billig sallad

För den som vill laga billigt är rotfrukter alltid en bra idé. Morot, rotselleri, kålrot – you name it! Annelie lagade här en morotssoppa med apelsin och ingefära. Även hon är ju en hejare på det där med att få maten att se fantastisk ut hur billig den än må vara.

Fler rotfruktssoppor bjöd även Sandra och Jenny på. Att rosta pumpakärnor och frön är ett billigt och enkelt sätt att göra en soppa mycket roligare!

gronsaksoppa2_587b8ab9e087c361da5b51d0

PC290029.jpg

Pia lagade en soppa med pumpa som bas på få ingredienser och använder currypasta som främsta smaksättning. Just currypasta är en fantastisk krydda som passar i de flesta rotfruktssoppor. Jag brukar tänkta på vilken färg soppan har. I en blomkålssoppa är grön curry jättegott medan som här i en pumpasoppa passar den röda sig bättre. En billig smaksättare som piffar upp vilken soppa som helst!

img_9706_58821988e087c30f2d63df8a.jpg

Linser, bönor och kikärtor är även det bra och billiga ingredienser som är en riktigt bra bas i en soppa. Nicklas Kokbok lagade en böngryta och serverade den tillsammans med friterade jalapenos:

böngryta med friterade jalapenos

Emilia lagade en rostad majssoppa med quesadillas. Emilia gav även en massa bra tips om hur du på ett enkelt sätt kan hålla nere dina matkostnader, så läs hennes inlägg för att få en massa inspiration. I den här soppan har hon använt konserverad majs som bas, både gott och smart:

majssoppa med jalapenos

 

 

 

Kikärtor är en superbra råvara att alltid har hemma. Den går att använda till så otroligt många rätter, till och med kikärtsspadet går att spara och göra majonnäs av. Till den här månadens utmaning använde både Milla och Mårtenssons kök kikärtor som basråvara och lagade en kikärtsgryta med indiska smaker samt en marockansk soppa.

harirasoppa.jpg

 

SONY DSC

Tack till alla er som har varit med och bidragit med alla fina och goda recept. Nästa månad lämnar jag över värdskapet till Annie på Vegokäk som avslöjar vad det nya temat blir för februari månad om några dagar.

 

Ni hittar mig även på Instagram, Bloglovin och Facebook.

4 kommentarer Lägg till

  1. Villa fina bidrag som kommit in och ett jättebra samlingsinlägg. 👏🏻👏🏻👏🏻

    1. Ja! Så himla mycket fina recept. Jag kommer att laga vartenda en av dem. 👌🏼😋

Kommentera