Den här månaden är det jag som är värd för matlagningsutmaningen Månadens Gröna. Wiho! I januari är det alltså jag som har bestämt tema kring vad vi ska laga för mat och jag har valt… BILLIG VARDAGSMAT! Inte helt otippat kanske? Januari är trots allt en månad då många har lite mindre pengar än vanligtvis, samtidigt som det är en säsong då råvarorna är väldigt billiga. Så, vad passar då bättre än en månad med massvis av vegetarisk inspiration och tips kring hur du kan hålla matkostnaderna nere den här tiden på året?
Men, vad är Månadens Gröna för något då? Månadens gröna är en vegetariskt matlagningsutmaning för dig som är intresserad av att testa nya, eller dela med dig av egna, vegetariska recept. Syftet med Månadens Gröna är att vi som håller i utmaningen tillsammans med våra läsare ska sprida gröna och göttiga recept till alla som är intresserade av vego. Varje månad lanserar månadens värd ett tema eller en råvara som är i säsong. Sedan är det upp till er läsare att ta fram ett eget trevligt recept på det tema som värden har valt. Vad du sedan väljer att laga bestämmer du såklart själv, men det ska alltid vara vegetariskt eller veganskt och följa de råvaror som är i säsong.
Hur går jag tillväga för att vara med i Månadens Gröna? Du publicerar ditt inlägg antingen på din blogg eller på Instagram och taggar #månadensgröna så att jag kan hitta det. Om du delar receptet på din blogg kopierar du in länken till ditt inlägg i detta inläggs kommentarsfält. Innan den 25e denna månaden ska alla bidrag vara inne! Och den 28e publicerar jag sedan ett samlat inlägg med alla bidrag som har kommit in under månaden som varit. Inte så krångligt, va? Nä kul!
Vi som håller i Månadens Gröna är Vegokäk, Polichinelle, Krii’s Kitchen, Nicklas Kokbok, Vibrant Food Stories, Blomster och Bakverk, Grönt varje dag och Min vardagshälsa.
Ja, men nu fattar ni galoppen. Nu vill jag se alla mina mattokiga följare vara lite extra generösa och bjuda på sina bästa billiga vegetariska vardagsrecept. För recept på billig vegetarisk vardagmat kan en aldrig få nog av, glöm inte det! Den som vill får också jättegärna dela med sig av sina bästa tips kring hur du eller din familj gör för att hålla nere era matkostnader.
Så, vad är i säsong i januari då?
- Rotfrukter. Som potatis, morot, rotselleri, rödbeta etc
- Kål. Är både gott, nyttigt och mättande? Och billigt.
- Baljväxter. Torkade baljväxter är ju alltid billiga och i säsong, så kör på!
Och var går gränsen vid billigt?
Ja, det är såklart en subjektiv bedömning. Jag tänker max 15 kronor/portionen – men se det som en utmaning att ta fram ett så billigt och gott recept som du kan.
Slutligen – några tips för dig som vill börja laga billigare vardagsmat
1. Utgå från det du har hemma
Att utgå från sitt eget skafferi är en mycket viktig utgångspunkt om du vill hålla nere dina matkostnader. Försök att skriva matlistor efter det du har och kompletteringshandla sedan.
2. Handla kampanjprodukter och efter säsong
Säsongens råvaror är ofta billiga. Kolla också vilka kampanjer som finns i butik och försök planera i förskott. Skaffa bonuskort i alla mataffärer du handlar i, det lönar sig!
3. Släng aldrig, aldrig mat
Först och främst, frys in! Och spara samtliga slattar. En slatt gör sig alltid god i en wrap. Om du har soppa över – förvandla den till en pastasås dagen efter tillsammans med lite riven morot. Ja – se det som en kreativ utmaning att aldrig slänga och kom på nya rätter och användningsområden.
4. Följ inte recept exakt
Om du vill spara pengar, försök att inte följa recept exakt om du inte måste. Använd grundrecept och tillsätt sedan de kryddor och smaksättningar du har hemma redan. Se recept som inspiration i vardagen och gör de sedan till dina egna.
Vad har jag då tänkt bjussa på för göttigt och billigt bidrag den här månaden? Mitt bidrag till Månadens Gröna på tema BILLIG VARDAGSMAT blir en libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås. Jag tycker att wraps är riktigt bra vardagsmat eftersom de är lätta att göra, du kan använda dig av ingredienser och “slattar” av sånt du redan har i kylen. En annan bra sak med wraps om man har barn, som jag har, är att alla kan plocka ihop vad de själva gillar. Det minskar också svinnet. Använd dig gärna av billiga råvaror att fylla ut wrapen med såsom rödkål, rostade kikärtor, linser, bulgur eller rivna rotfrukter.
För mer inspiration kring billig mat, missa för bövelen inte Lovisas inlägg med otroligt mycket bra inspiration kring hur du kan äta tramsigt god mat på pytteliten peng:
För dig som inte orkar stå och göra nuggets går det egentligen lika bra att blanda en hummus på de vita bönorna (bara mixa vita bönor med vitlök, lite citron, chili och olja) och bara servera rårivna morötter till. Såsen, som är en av mina absoluta favoritsåser i hela världen, kanske tycks dyr vid första anblick eftersom den består av mestadels persilja. Köp ett stort knippe persilja, och inte den på kruka, så kommer du undan billigare. Ett stort knippe persilja kan du köpa för ca 25 kronor och räcker lääänge. Sedan mixar du bara med vatten, så i slutändan blir det faktiskt en billig och sjukt god sås!
Den första versionen av biffarna är helt ägg- och mejerifria och blir ganska mosiga i konsistensen om en jämför med version 2 som blir aningens mer krispig. Men de små nuggetsen gör sig väldigt bra i en wrap tillsammans med massor av krispiga grönsaker – även om de är lite mjuka i konsistensen. Snåla inte på smaksättningarna, de ska smaka mycket av både ingefära, vitlök och harissa. Om du inte hittar harissa i din mataffär funkar sambal lika bra eller något annat starkt du gillar.
Som jag nämnde tidigare är det viktigt att inte följa recept till punkt och pricka om en ska hålla sina kostnader nere. Så se detta recept som ett grundrecept och vänd sedan i de kryddor, örter och andra smaksättningar du redan har hemma. Läs gärna detta inlägg för att få lite råd och tips på hur du kan tänka när du ska komponera dina egna vegetariska biffar.
För fler wrapsrecept kolla här: Att få ihop matvardagen del 3: 5 wraps att laga i höst
Libawrap med morotsnuggets, grön tahinisås och säsongens gröna
Receptet räcker till 4-5 portioner och kostar ca 13 kr/portion.
Grön tahinisås
1 stort knippe bladpersilja
1/2 ekologisk citron, saft
1-2 dl vatten vatten
1 msk tahini
Morotsnuggets (2 olika versioner)
Version 1 (vegansk)
2 morötter
1/2 dl ströbröd
1 pkt vita bönor (ca 380 g)
1 bit finhackad ingefära
2-3 tsk harissa/sriracha/sambal
1 vitlöksklyfta
salt + peppar
något att panera i: ströbröd/panko/sesamfrön/polenta/gamla chips du hittar i en överbliven påse längst in i skafferiet
eller
Version 2
2 medelstora morötter
1 dl ströbröd
1 ägg (kan behövas 2 stycken om du använder dig av stora morötter)
1 msk valfritt mjöl (jag använde sojamjöl)
1 bit finhackad ingefära
2-3 tsk harissa/sriracha/sambal
1 vitlöksklyfta
salt + peppar
något att panera i: ströbröd/panko/sesamfrön/polenta/gamla chips du hittar i en överbliven påse längst in i skafferiet
Till servering:
rödkål
rödlök/syrad rödlök
bladpersilja/isbergssallad
bladspenat
sriracha
gurka/saltgurka
vid version 2: rosta ett paket kikärtor i stekpannan med massor av kryddor för en mer matig rätt, så räcker biffarna till flera.
Version 1: Riv morötterna grovt. Krama ur så mycket vätska du kan och mosa sedan samman med de vita bönorna. Ha i finhackad ingefära, harissa eller något annat starkt du gillar efter smak. Ha i ströbrödet, salt och svartpeppar. Ställ in i kylen och låt stå i ca 15 minuter. Forma till små biffar och vänd i panko/ströbröd/sesamfrön/stek i rikligt med rapsolja, alternativt baka dem i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.
Version 2: Riv morötterna grovt. Krama ur så mycket vätska du kan och blanda sedan ihop i en bunke tillsammans med ägg, ströbröd och smaksättningar. Tillsätt mjöl tills att du har fått en smidig deg. Ställ kallt i ca 15 minuter. Forma till små biffar och vänd i panko/ströbröd/annat knaprigt och stek i rikligt med rapsolja, alternativt baka dem i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.
Grön tahinisås (vegan): Mixa ett stort knippe persilja med tahini, citron och vatten tills att du har fått en önskvärd konsistens. Smaka av med salt.
När du sedan väljer ut dina grönsaker att lägga i wrapen, välj grönsaker med mycket krisp! Rödkål är billigt och passar toppen ihop med nuggetsen. Försök att passa på att rensa ut kylen under tiden! Testa dig fram tills du hittar en smakkombination just du gillar.
OBS! Biffarna blir ganska mosiga och inte krispiga och är därför perfekta i en wrap. Om du vill äta vegetariska biffar som en egen rätt föreslår jag istället att du provar ett av nedanstående recept:
Den stora vegobiffsguiden och nytt recept på chili cheese minibiffar
Indiska blomkålsbollar med kryddig tomatsås, koriander och rödkål
Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås
Ricottabiffar med soltorkad tomat, rostad potatis & citrondressad ruccolasallad
Cheddar- och valnötsburgare med getostkräm och syrad rödlök
På Bloglovin kan ni spara mina recept på ett samlat recept. Jag postar även mycket på Instagram och påminner om nya inlägg på Facebook.
Först och främst, vilken färgbomb till wrapfyllning! Tahinisåsen låter så jävulskt fräsch! Sedan, vilket spännande tema du valt!! + sjukt matnyttigt (hehe) inlägg med dina budgettips. Får se vad en kan koka ihop för något denna månad då! 🙂 xx
Hej Linnea! 👋🏼 Kul att du gillad temat, jag ser fram emot ditt bidrag och eventuella budgettips 😊 och ja, den där såsen är fantaaastisk!
Vilket fint recept och härligt tema! Mitt bidrag är en krämig rotfruktssoppa som jag toppar med frön för tuggmotstånd. Enkel att göra och passar till många (receptet räcker till ca 8 port). Mycket gott!Receptet finns här 🙂
http://www.sandrasmatkrypin.se/rotfruktssoppa-med-fron/
Kram kram!
Tack Sandra för ditt fina recept! Precis son jag skrev på din Insta – superbra med ett recept som är beräknat till så många. Kram!
fy tusan vad gott!
Ja! Mega! ✨
Nuggetsarna (skiver man så…? 🙂 låter alla tiders goda, dom lägge vi till vår matsedel direkt! Libabröd har vi äntligen hittat i stan så det passar ju perfekt.
Vi åt harira igår, en marockansk soppa med bland annat linser och kikärtor i – perfekta “kylskåpsrensarmiddagen” – och vi tyckte att den kunde passa fint till månadens tema! Här hittar du inlägget om soppan:
http://martenssonskok.blogspot.se/2017/01/harira-en-marockansk-kryddig-linssoppa.html
Ha det gott/
Mårtenssons.
Haha, nuggetsarna låter bra! 😉 Och alltså WOW vilken soppa. Den måste jag laga själv i veckan. Tack snälla för ert bidrag!
Mitt bästa tips för att hålla nere matkostnaderna är att skriva en veckomeny och sen skriva en lista på vilka varor jag behöver till de maträtterna, på så vis handlar man inte med sig en massa saker i onödan! 🙂
Tack för det tipset Sarah! Det där är verkligen ekonomiskt smart, samtidigt som en får tillfälle att vara kreativ och komma på nya rätter utifrån det en har hemma. ✨
[…] rätter vilket passar perfekt när Julia är vår januarivärd för månadens gröna och har temat billig vardagsmat. Jag håller på att gå igenom och tömma delar av vårt matförråd som blivit liggande i […]
Den här tiden på året äter vi soppa minst en gång i veckan hemma hos oss och därför blir mitt bidrag den här varma och billiga rotfruktsoppan 🙂
http://jennypetttersson.se/2017/january/rotfruktssoppa.html
Tack Jenny! Älskar rotfruktssoppa!
[…] här rätten är mitt bidrag till Månadens gröna, som har billig vardagsmat som tema i januari. Lämna in ditt bidrag i form av en billig […]
SÅ fint bidrag Annie! Älskar Shepherds Pie. Och supertips om att använda den gamla pasta bollen om en inte orkar laga sås och mos på samma gång – det brukar vi också göra 😋
[…] is my contribution to January’s Månadens Gröna themed inexpensive meals for the everyday. I know Mango might not spring to mind when you think of the word budget, but hear me out. Here are […]
Här kommer mitt bidrag på blomkålstaco!
https://peasandunderstanding.wordpress.com/2017/01/22/cauliflower-tacos-with-mango-ginger-salsa/
Wow, vad gott! Och SÅ bra budgettips också. Jättefint bidrag! 💕
Alla bidrag som hittills kommit in låter jättesmarriga. Här kommer mitt bidrag. Fänkål- och salviarostad potatis- och blomkålssallad.
Ha det fint!
Kram Ulrica
http://www.kriiskitchen.se/fankal-och-salviarostad-potatis-och-blomkalssallad/
Underbart inlägg, Julia! Här kommer mitt bidrag – en len morotssoppa med apelsin och ingefära http://blomsterochbakverk.se/vegetariskt/morotssoppa-med-apelsin-ingefara/
Och här kommer mitt bidrag!
https://vegokak.se/2017/01/22/vegansk-shepherds-pie-manadens-grona-tema-billigt/
Här kommer mitt bidrag http://millashalsoblogg.blogspot.se/2017/01/kikartsgryta-med-indiska-smaker.html
Ser så himla mycket fram emot samlingsbidraget! Här kommer mitt bidrag, hur du levlar upp en påse 3kronors-snabbnudlar: http://polichinelle.se/2017/january/manadens-grona-januari-billig-snabbnudelramen-med-det-du-har-hemma-2.html
Puss å tacohej!
Alltså Lovisa, du är så sjukt grym på billig och kreativ mat! Tack för ditt bidrag 😘
Här kommer mitt bidrag, linsburgare med soltorkad tomatsås och karamelliserad rödlök 🙂
http://hungrygosling.se/2017/january/linsburgare-med-soltorkad-tomatdressing-och-karamelliserad-rodlok.html
😱 gu vad gott! Vill äta den NU nu nu! 👌🏼😋
Hej! Här kommer mitt bidrag i sista minuten!
http://gingiberi.blogg.se/2017/january/myskpumpasoppa-2.html
[…] mot sitt slut och det kanske ekar tomt i både kylen och skafferiet. Här kommer mitt bidrag till Månadens gröna, med januaritemat billig vardagsmat. Du kan lämna ditt bidrag hos månadsvärden Julia […]
[…] mot sitt slut och det kanske ekar tomt i både kylen och skafferiet. Här kommer mitt bidrag till Månadens gröna, med januaritemat billig vardagsmat. Du kan lämna ditt bidrag hos månadsvärden Julia […]
Jag gick all in på rester i min kylskåpsrensarsallad
http://www.minvardagshalsa.se/2017/01/25/manadens-grona-billigt-januari/
[…] made out of tinned corn. Simplicity and cheapness at it’s best! This is my contribution to “Månadens Gröna”, the cooking challenge which in January is all about affordable vegetarian […]
Hej!
Alltså de där nuggetsen… Det ser så gott ut!!! 🙂 Här kommer mitt bidrag: Rostad majssoppa serverad med ostig jalapenoquesadilla. http://tinglingtaste.com/corn-chowder-and-cheesy-jalapeno-quesadillas-how-to-eat-cheap/
//Emilia
[…] lagade en wrap med morotsnuggets och grön tahinisås. Det är överlag mitt bästa tips för att hålla nere matkostnaderna. […]
[…] tar väldigt fina bilder som inspirerar oss väldigt mycket just nu. Gjorde en variant av Tuvessonskans Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås och dra mig baklänges så gott det blev! Hennes Citronpasta med halloumikrutonger går inte eller […]
[…] Månadens gröna: Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås […]
[…] Månadens gröna: Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås […]
[…] rotfrukter på tema ”julkryddor” och i januari månad var jag själv värd på temat ”billig vardagsmat”. Jag fick in hela 14 härliga och kreativa bidrag och en hel del nya budgettips […]
[…] Månadens gröna: Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås […]
[…] och var stoltare än tuppen. En burk bönor, några morötter och en stavmixer och jag är hooked. Receptet på morotsnuggets hittar ni HÄR hos […]
[…] Månadens gröna: Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås […]
[…] Månadens gröna: Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås […]
[…] Månadens gröna: Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås […]