Jag älskar stroganoff. Har alltid gjort det och kommer förmodligen alltid att göra det.
Varför? Jo, det ska jag berätta:
1. Det är gott
2. Det är billigt
3. Det går fort
4. Det är lätt att variera efter vad som redan finns hemma eller man är sugen på
5. Världsbäst som lunchlådemat + går att frysa in
Om du inte kan komma på vad du ska äta och skafferiet ekar tomt – gör en stroganoff!
Något som många inte vet eller har tänkt på tidigare är att en stroganoff faktiskt inte behöver byggas på korv. Vegokorv är som de flesta vet ganska dyrt och många sorter är dessutom inte särskilt goda. Det positiva är att det går lika bra att bygga sin stroganoff för lite vad som helst. För smakerna sitter trots allt i såsen.
Genom åren har jag ätit mig igenom en jäkla massa olika varianter på stroganoff och tänkte därför att jag kan ägna det här inlägget till att göra en liten stroganoff-guide. Världens bästa vardagsräddare för den som vill komma igång med lite enkelare, billigare och godare vardagsmat! Eller för att helt enkelt bara bredda sina stroganoff-vyer ytterligare.
Min favoritstroganoff är utan tvekan är min variant på halloumi stroganoff. Det vill ni inte missa, så har ni inte provat det tidigare gör det nu!
Ni hittar mig även på Instagram och Facebook. För att spara mina recept på en samlad plats kan ni följa mig på Bloglovin.
Halloumi stroganoff med en näve champinjoner, persilja och ris
Lär dig laga en enkel stroganoffbas
För att få till en riktigt bra stroganoff gäller det att veta hur du lagar en god, lagom tjock och smakrik sås. Så, nu tänker jag att vi börjar med att gå igenom lite såskunskap.
Grunden till såsen är enkel. Du steker lök och vitlök i olja. Sedan har du i en jäkla massa tomatpuré och de torra kryddor du vill ha i. Här kan du vända i riven morot om du vill för att dryga ut såsen, men det kan uteslutas också om man känner för det. Vänd i vilka kryddor du känner för, det är inte så noga! I dagens variant av stroganoff med svarta bönor och mozzarella har jag haft i paprikapulver, men det går precis lika bra att ha i spiskummin eller kanske garam masala istället.
Efter att du har haft i tomatpuré och har låtit det steka med en stund vänder du i med tomatkross, något krämigt som grädde/crème fraîche/mjölk eller bara vatten samt någon tesked senap. Låt koka upp snabbt och låt puttra på i ungefär 10 minuter och mixa sedan såsen direkt i kastrullen. Smaka av med salt och massvis av svartpeppar. Sådär, det var grunden till såsen – enkelt va?
Vegansk oumph stroganoff med oumph salty&smoky, koriander och chiliflakes
Förslag på grejer att ha i din stroganoffsås:
När du har gjort klart såsen har du i vad du känner för. Kryddor och fyllning i såsen byter du ut efter vad du redan har hemma eller är sugen på. Det kan vara kokta bönor, knaperstekt svamp, någon typ av stekt ost, något vegosubstitut eller kryddstarka kikärtor.
- Stekt halloumi + svarta bönor
- Svarta bönor + mozzarella
- Blandsvamp och vitt vin
- Oumph “Salty and Smoky” (smakar korv!) och extra mycket svartpeppar
- Kryddstekta kikärtor och garam masala
Bönstroganoff med svarta bönor, morot och smält mozzarella
Bönstroganoff med smält mozzarella, svarta bönor och morot
Personer: 4 stycken
Tid: 10-15 minuter
Ingredienser
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
3-4 msk god tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 riven morot
400 g finkrossade tomater
1-2 tsk dijonsenap
250 ml grädde (jag använde 1 paket iMat)
lite chiliflakes
1 boll mozzarella
400 g avrunna svarta bönor (1 tetra)
salt + svartpeppar
servering:
ris
syrad lök
persilja
chiliflakes
Börja med att steka hackad lök och vitlök. Det behöver inte vara jättenoga hackat eftersom såsen ska mixas senare. Vänd efter ett tag ner den rivna moroten och rör runt. I med tomatpuré och de torkade kryddorna och stek med en kort stund. Vänd i tomatkross, grädde och senap. Låt koka i 5-10 minuter och mixa sedan såsen direkt i kastrullen med en stavmixer. Ha i svarta bönor, mozzarella som du river direkt ner i kastrullen med händerna och salt och svartpeppar. Klart! Servera med ris eller matvete, syrad rödlök och persilja.
För fler goda vardagsrecept:
Snabblagad Halloumi Tikka Masala med morot och svarta bönor
Vegansk pasta bolognese med soltorkad tomat, rotfrukter och örter
Tagliatelle i krämig fetaostsås med svamp, zucchini och bladspenat
“Allvarligt, mamma, det här var supergott” sa nioåringen om stroganoffen med bönor. Det var fjärde supergoda receptet vi testade här på bloggen. Tummen upp!
Ååh vad kul att höra! Det gör mig SÅ glad. Tack för att du berättar! 🌟
[…] Källa: Min bästa 15 minuters-stroganoff med smält mozzarella och svarta bönor + en guide till hur du gö… […]
[…] det första är tomatkross kanske världens bästa bas till grytor. Jag har den i min stroganoff, i min halloumi tikka masala, som bas i bouillabaisse eller som bas i en god tomatsås med […]
[…] Min bästa 15 minuters-stroganoff med smält mozzarella och svarta bönor + en guide till hur du gö… […]