Ni kommer väl ihåg att jag är en av värdarna till matlagningsutmaningen Månadens Gröna? Det innebär i korta drag att vi är ett gäng bloggare (med olika inriktningar) som varje månad skiftar om att vara värdar där vi bestämmer ett säsongsbetonat tema som sedan ni läsare blir inbjudna till att skapa nya rätter kring. Tidigare har jag lagat indiska blomkålsbollar på tema “kål”, saffranssoppa med rotfrukter på tema “julkryddor” och i januari månad var jag själv värd på temat “billig vardagsmat”. Jag fick in hela 14 härliga och kreativa bidrag och en hel del nya budgettips också!
Målet med Månadens Gröna är att skapa en receptbank på olika teman och råvaror tillsammans med er läsare. Och den här månaden är det fina Annelie på Blomster och Bakverk som står för värdskapet och har bestämt att temat ska vara ”P: som i potatis, palsternacka och purjolök”. Det är 3 råvaror som är i säsong just nu. Älskar Månadens Gröna eftersom det både väcker kreativitet för den som vill vara med och bidra, samtidigt som det ger massvis av inspiration för den som vill börja laga mer grönt i vardagen.
Varför ska man säsongsanpassa sina måltider?
Eftersom Månadens Gröna är en säsongsbetonad månadsutmaning tänkte jag att vi först och främst kunde snacka lite om vilka fördelar det finns med att laga mat på så mycket råvaror som möjligt som är i säsong just nu.
- Förutom det gamla självklara som att det är bättre för miljön när maten inte har fraktats långa sträckor så måste jag faktiskt slå för att maten faktiskt smakar mycket bättre när den är i säsong. Och det gör en enorm skillnad, speciellt för den som väljer bort kött i sin mat. Då behöver grönsakerna smaka mer, annars blir rätten lätt tråkig och smaklös.
- Den andra anledningen jag vill slå ett slag för är även den egoistisk. Och det är att råvaror i säsong också är billigare! Att köpa sparris i december är både dyrt och smakar knappt något. Vad du äter ska skifta under året för bästa pris och smakupplevelse, såvida du inte satsar på skåpmat – det kan du äta samma vanliga året runt.
Så, för att återgå till det nya receptet har jag den här månaden lagat en version av den klassiska Bookmaker Toasten, i vegansk tappning. Varifrån Bookmaker toasten kommer ifrån råder det delade uppfattningar om, med originalet innehåller en skiva gott bröd med oxfilé, äggula, ett berg av pepparrot och senapskräm. Jag har gjort en modern och köttfri version av den gamla klassikern där jag har gjort marinerad och knaperstekt portobellosvamp, tjockt skivad tomat, krispsallad, riven pepparrot, lökringar, gräslök och en helt fantastisk dijonnaise gjord på bland annat palsternacka.
Inspirationen till såsen fick jag från det senaste numret av Vegomagasinet, som jag förövrigt tycker att ni ska börja prenumerera på nu om ni inte redan gör det. Bästa vegotidningen med nytänkande och kreativa recept – utan att innehålla massa flummiga ingredienser.
Den här rätten kräver en del moment – något ska mixas, kokas, hackas, stekas. Så totalt tar det väl i alla fall en 45 minuter att få klart allt. Så det kanske inte är en rätt du ställer dig och lagar en tisdagkväll. Eller jo, varför inte värna vardagsglädjen mer? Men framförallt skulle jag säga att det är en fantastisk bjudrätt! Kul också med många olika moment, då kan gästerna hjälpa till att laga maten så blir allt klart snabbt också.
Men, nu till receptet!
Följ mig även på Instagram och Facebook. För att spara mina recept på en samlad plats finns jag även på Bloglovin’.
Vegansk Bookmaker Toast med dijonnaise på palsternacka, lökringar, tomat, krispsallad, marinerad och knaperstekt Portobello och riven pepparrot, 4 personer
PORTOBELLOFILÉER
4 portobellosvampar
1 förpackning färdigmarinad (jag använde en på påse)
DIJONNAISE PÅ PALSTERNACKA
400 g palsternacka
1 msk vitvinsvinäger
2-3 tsk dijonsenap
1 msk grovkornig senap
1,5 dl rapsolja
Salt
Svartpeppar
LÖKRINGAR
1 stor gul lök
2 msk vetemjöl
4 msk rapsolja
TILLBEHÖR
4-8 skivor gott surdegsbröd eller lantbröd + 3 msk olivolja
1 kruka krispsallad eller huvudsallad
2 tomater
1 generös bit färsk pepparrot
1 knippe gräslök
ev. en liten silverlök om man älskar lök
Såhär gör du:
- Börja med att skiva portobellosvamparna i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem i marinad. Jag köpte en färdig som jag tyckte såg god ut med du kan också göra en egen. Bara blanda lite soja, olja, vitlök, chiliflakes, kanske lite tomatpuré och alla andra kryddor du hittar. Det är inte så noga.
- Stek brödet i rikligt med olivolja tills att det har blivit krispigt och gyllene på båda sidor. Ställ åt sidan.
- Dijonnaise: Skala och skär palsternacka i mindre bitar. Koka palsternackan mjuk i lättsaltat vatten. Mixa det kokta palsternackor med en stavmixer med oljan. Mixa tills en helt slät sås och smaka av med salt, peppar, senap och vinäger.
- Lökringar: Skär löken i tjocka ringar. Doppa i mjöl och stek i rikligt med rapsolja tills att de är gyllene på båda sidor. Lägg på ett hushållspapper tills servering.
- Portobello: Stek svampen krispig på båda sidor i rapsolja. Ha på extra salt och svartpeppar.
- Riv pepparroten, dela tomaten i tjocka skivor och klipp gräslöken tunt. Skiva även silverlöken i tunna skivor, om du vill ha en extra lökig rätt.
- Komponera mackan genom att lägga ett tunt lager dijonnaise i botten av brödet. På med ett salladsblad, ännu mer sås, tomat, portobello, lökringar och slutligen ett tjockt lager riven pepparrot. Toppa med lök.
Alltså, det är så underbart vackert och låter grymt gott. Tack för ett härligt bidrag! Kram från mig.