Superenkel grön mezebricka: sötpotatishummus, getostknyten och rostade kikärtor

Ja, men jag erkänner. Jag tar ännu ett avbrott i semestern för att kika in här, sprida lite matglädje och snacka meze. Men det är bara för att det känns så rackarns snålt att inte bjussa på receptet på denna urgoda plockbricka. Det skulle nästan vara lite orättvist om ni inte skulle få smaska i er den här under er semester tycker jag. Så, återigen: här kommer en snabb genomgång på hur du lagar en väldigt trevlig mezebricka. Om du vill ha längre inlägg får du vänta ytterligare några veckor till tills att jag är back in business så att säga.

Men, nu ska vi inte prata om mig – vi ska ju kika på den här fantastiska lilla mezebrickan som jag lagade till min familj häromdagen. Att göra en hel plockbricka kan ju ta en del tid och kanske vara lite pilligt. Men inte om du lagar den här! Den är faktiskt väldigt, väldigt enkel och det mesta sköter sig själv i ugnen.

Jag skulle säga att cirka hälften är köpt, hälften är lagad av mig. Jag menar, varför hålla på och krångla för mycket – det viktigaste är att det är gott och att det blir klart innan man blir överhungrig och således även skitsur. Då blir det dålig stämning vid middagsbordet och så vill vi ju inte ha det.

På brickan finns det som jag nämnde vissa färdigköpta saker som absolut går att laga själv om man pallar. Men, de går såklart precis lika bra att köpa på burk. Yoghurtbollarna som jag serverar till hummusen kommer från Nablus Mejeri som ligger här i Malmö. De kan du hitta i välsorterade affären, jag hittade mina på Ica och jag rekommenderar dem verkligen. SÅ goda. Finns i lite olika smaker också som chili och mynta. Kul!

Den andra färdigköpta burken som jag vill tipsa om är en salviakräm, eller crema di salvia som det står på förpackningen. Den är förbannat god. Vet inte om jag har tipsat om den här på bloggen tidigare, det skulle inte förvåna mig för den är SÅ god. Den är god att ha på mackan, i pastan, på små crostinis, på tapasbrickan. På allt. Skulle lätt kunna sluka en burk själv om dagen men den är lite för pricy för det. Men testa den för bövelen!

Resten av grejerna på brickan presenterar jag här nedan, och så hörs vi snart igen! För fler uppdateringar nu under sommarmånaderna uppdaterar jag dagligen på Instagram. Tips tips!

vegetariskt meze med sötpotatishummus, kryddrostade kikärtor och getostknyten

Snabb grön Mezebricka för 4:

 • Sötpotatishummus
 • Yoghurtbollar
 • Kryddrostade kikärtor
 • Vitost/fetaost i kuber
 • Oliver
 • Salviakräm
 • Libabröd
 • Getostknyten
 • Skivad tomat
 • Burrata med olivolja och svartpeppar
 • Grekisk yoghurt med blåbär, honung och saltrostade valnötter

+ lägg gärna till lite marinerade grönsaker som kronärtskocka, soltorkad tomat och grillad paprika
+ för den som har tid och gillar att grilla är det supergott att servera lite grillad zucchini och aubergine också. Och grillat surdegsbröd!

Sötpotatishummus

1 paket à 380 g kikärtor
1 vitlöksklyfta
1 liten sötpotatis
rapsolja
2-3 msk kallt vatten
1 msk tahini (frivilligt)
salt + svartpeppar

Skala och dela sötpotatisen i mindre bitar. Ringla över lite olja och placera i mitten av ugnen på 225 grader i ca 15 minuter tills att den är mjuk. Om du har tid så är det super att dela sötpotatisen på mitten bara och sedan gröpa ur den när den är färdigrostad. Men det tar lite längre tid (ca 40 minuter), beroende på hur stor sötpotatisen är.

Skölj av kikärtorna ordentligt under rinnande vatten. Skala dem sedan för en så slät hummus som möjligt. Om du inte orkar med pillet (som jag visserligen tycker är sjukt värt det) så hoppa över detta steg. Sedan mixa skiten ur kikärtorna tillsammans med pressad vitlök och tahini och lite kallt vatten tills helt slätt. Det tar några minuter. Vänd därefter i den rostade sötpotatisen och låt även den mixas med. Ha i vatten tills att du har en helt slät hummus. Toppa med lite ringlad olja, rostade kikärtor, yoghurtbollar och pudra på lite rökt paprika.

rostad sötpotatishummus

Getostknyten

Receptet är enkelt. Du köper färdig smördeg och lägger en klick getost av chèvretyp tillsammans med mynta och grön chili.

Hela receptet hittar du här: Getostpiroger med grön chili och mynta, tabbouleh och vitlökskräm

Grekisk yoghurt med blåbär, honung och saltrostade nötter

4-6 dl grekisk fet yoghurt
100-200 g blåbär
2-3 tsk flytande honung
1 dl valnötter + salt

Börja med att rosta valnötterna i en stekpanna. Inget fett behövs, bara ner med valnötterna i pannan tillsammans med lite salt och kasta runt tills att de har fått lite färg.  Fördela yoghurten jämt över 4 glas, ha på blåbär, ringla över honung och strössla över nötterna. Dekorera med färsk mynta om du har det hemma.

Kryddrostade kikärtor

2 paket à 380 g kikärtor
rökt paprika
spiskummin
salt + peppar
2-3 tsk rapsolja

Skölj av kikärtorna noggrant under rinnande vatten och låt rinna av. Placera på en bakplåtspappersklädd plåt och sprid ut. Ringla över olja och pudra på rikligt med kryddor. Rör runt med händerna så att kryddorna fördelas ordentligt på samtliga ärtor. Placera i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills att kikärtorna är krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Rör gärna runt en gång under tillagningstiden.

För fler recept på plockmiddagar:

Vegetarisk plockmiddag

 

Följ mig gärna på Instagram där jag postar daglig inspiration. Ni hittar mig även på Facebook och Bloglovin’.

3 kommentarer Lägg till

 1. Sara skriver:

  Hej!
  Superbra inspo till morgondagens matkavalkad!
  Vilken temperatur ska kikärtorna rostas i?

  1. Kul att du gillar! Jag brukar rosta dem på ca 200 grader och skaka plåten när de har rostat ett tag så att de blir jämnrostade. Tänk på att torka av kikärtorna ordentligt bara efter att du har sköljt av dem, annars smäller de i ugnen 🙈

Kommentera