Lyxig pasta bolognese med chorizo, soltorkad tomat och burrata

Den här bloggen innehåller, som ni vet, mestadels recept på snabb och enkel vardagsmat. Det handlar framförallt om att det är den mat som jag föredrar att laga eftersom den vanligtvis inte innehåller massvis av olika ingredienser, är i princip diskfri, inte innehåller för många moment eller en miljon saker som behöver hackas i småbitar.

Men. Ibland är det ju trots allt kul att låta maten få ta lite längre tid än vanligt. Det är ändå väldigt mysigt med en gryta, soppa, eller som här – en pastasås som står och puttrar på spisen hela eftermiddagen. Och bolognese är en sådan rätt som gärna får tillagas på låg temperatur länge. Senast lagade jag en bolognese med rotselleri och hade i några chorizokorvar som jag hade över. Supergott blev det! Pastasåsen går utmärkt att bjuda på både till helg och till vardags, funkar och frysa in och gör sig precis lika god i en lasagne.

Själva pastasåsen är vegansk vilket jag tycker är super när man ska ha gäster. Sedan kan gästerna själva toppa pastan med vad de tycker är gott. Jag brukar ställa fram en bricka i mitten på bordet med basilika och timjan, en parmesanost, olivolja, peppar – och idag även en boll burrata.

Missa inte att följa mig på Instagram för dagliga uppdateringar, tips och enkla recept. Jag finns även på Facebook. På Bloglovin’ kan ni spara mina recept på en samlad plats.

vegetarisk pasta bolognese med chorizo, soltorkad tomat och burrata

Lyxig pasta bolognese med chorizo, soltorkad tomat och burrata
4 personer 

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 vegetariska chorizokorvar
400 g finkrossad tomat + en halv burk vatten
200 g vegofärs
2 morötter
1 liten bit rotselleri
4-5 msk tomatpuré
en liten skvätt balsamvinäger
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
en skvätt öl (ca 1-2 dl)
2 msk torkad timjan
1 liten burk soltorkad tomat
2 tsk dijonsenap
2 tsk agavesirap
salt + svartpeppar

servering:
burrata
parmesan/grana padano
timjan
grovmalen svartpeppar
ev. lite chiliflakes

Finhacka gul lök och vitlök. Skala och hacka rotselleri och morot smått. Finhacka chorizon. Börja med att steka löken glansig i rikligt med olivolja på medelvärme i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt därefter rotfrukterna och chorizon och låt steka ytterligare några minuter. Ha i tomatpurén och låt även den steka med några minuter under omrörning. Ha i vegofärsen och tillsätt därefter tomatkross, öl och vatten. Låt koka upp.

Ha i kryddor, senap, balsamvinäger, grönsaksbuljong, agavesirap och finhackad soltorkad tomat. Låt puttra på medelvärme i minst en halvtimme, gärna mer om du har tid. Rör runt då och då och tillsätt mer vatten om det behövs. Avsluta med att smaka av med salt och rikligt med grovmalen svartpeppar.

Servera med burrata och finriven parmesan eller grana padano.

För fler pastarecept kan ni gå in i mitt nya receptindex där alla pastarecept finns listade på en och samma plats.

3 kommentarer Lägg till

  1. En liten undran skriver:

    Ett pastarecept utan pasta?

    1. Receptet är på såsen och tillbehören. Vilken sorts pasta du vill använda väljer du själv 🙂 Trevlig helg!

Kommentera