Cashewbollar med svampsås, pressgurka och gräddigt potatismos

Ok, idag ska jag hålla mig kort. Jag kikar bara snabbt in för att langa ett höstrecept mitt i sommaren, kolla läget och säga hej innan jag återgår till semesterfirandet.

Det kanske känns konstigt att jag lagar värsta husmanskostreceptet mitt i sommaren när man kanske egentligen helst äter färskpotatis, tomater eller enkla kalla soppor. Men, sanningen är den att jag aldrig har så mycket tid för matlagning som jag har på sommaren. Och då gäller det att passa på. För hur mycket jag än älskar vällagad husman kräver det ju en hel del disk och olika moment som en kanske inte mäktar med i vardagen. Men nu ska jag inte skrämma upp er; det är utan tvekan värt det!

Så, idag presenterar jag ett nytt recept på en husmansklassiker: cashewbollar med pressgurka, svampsås och pressgurka. Det går alldeles utmärkt att frysa in bollarna men stek gärna upp dem i lite smör innan servering oavsett. Receptet är beräknat till 4 personer och det blir ungefär 25-30 goa bollar.

Bollarna är i grunden gjorda av svarta bönor som jag har mixat ihop med cashewnötter. Det går bra att byta ut mot vilka andra nötter du vill. Men skippa dem helst inte, de ger en bra konsistens till bollarna som en inte vill vara utan.

Men nu hörni. Nu ska jag skynda mig tillbaka till semesterfirande. Men för att knyta ihop säcken – vill du läsa mer om vegetarisk husmanskost så har jag allt du behöver veta samlat i en superbra husmanskostguide. Läs den!

Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar. Ni hittar mig även på Facebook och Bloglovin’.

 

vegetariska köttbullar med svarta bönor, potatismos, pressgurka, lingon och svampsås

Cashewbollar:
1 paket à 380 g kokta svarta bönor
120 g naturella cashewnötter
2 ägg
1-1,5 dl ströbröd
2 dl lagrad ost, jag hade prästost
2 tsk dijonsenap
2 tsk torkad timjan
salt + svartpeppar
smör att steka i

Pressgurka:
1 gurka
2 msk ättikssprit
2 msk strösocker
1 dl vatten
lite klippt färsk persilja

Svampsås:
250 ml (ett litet paket) iMat
5 champinjoner, eller andra svampar
2 msk kantarellfond eller 1 buljongtärning
1-2 tsk soja
2 tsk tomatpuré
svartpeppar
2 tsk torkad timjan

Tillbehör:
Potatismos
Lingonsylt
Klippt färsk persilja

Pressgurka: Hyvla gurkan tunt med en mandolin (köksverktyget, inte musikinstrumentet) eller en osthyvel. Lägg i en tallrik med en annan tallrik över och låt pressa i ca 30 minuter. Blanda under tiden ättika med socker, vatten och en nypa salt i en burk. Krama ur så mycket vatten du kan från gurkan och lägg den sedan i ättikslagen tillsammans med lite klippt persilja. Låt stå och dra fram till servering.

Cashewbollar: Börja med att sköljda de färdigkokta svarta bönorna under rinnande vatten. Låt rinna av. Grovmixa bönorna tillsammans med cashewnötterna. Det ska vara lite bitar kvar men liksom inga hela nötter. Blanda ner ägg, riven ost, dijonsenap och timjan. Ha i lite ströbröd i taget tills att det har format en smidig smet. Ta hellre lite mindre än för mycket, smeten sväller när den står i kylen. Ställ smeten kallt i kylen i 15 minuter. Ta ut, forma till små bollar med lätt fuktiga händer. Om smeten är för lös har du i lite mer ströbröd. Stek i rikligt med smör på medelvärme tills att de är gyllenbruna runt om.

Svampsås:
Börja med att finhacka svampen. Stek den i en kastrull under omrörning. Ha i grädde tillsammans med kantarellfond eller grönsaksbuljong, tomatpuré, timjan och soja. Låt småkoka under några minuter och smaka av med svartpeppar.

veganska bönbiffar med rostad potatis, vegansk gräddsås och sotad lök. Vegansk husmanskost.

För mer husmanskostinspiration:

Vegansk pannbiff med gräddsås, rostad potatis, saltgurka, dill och sotad lök

Vegetariska köttbullar med Karl-Johansvamp, kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon

Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås

12 kommentarer Lägg till

 1. Annie/Vegokäk skriver:

  Vad fint det har blivit härinne! Dina cahsewbollar låter verkligen svingoda. Måste testas <3

  1. Inte anpassat för mobilen ännu, men det är påväg. Och tack! 💛

 2. Wilda skriver:

  Perfekt med detta en regnig dag! Blev genast sugen, men är ju på resande fot så får vänta till nästa regndag 😉 Svamp och cashew liksom, såååå gott!!!

  1. Ja! Att laga mat är det bästa sättet att underhålla sig på när det regnar, om du frågar mig 😊 Hoppas att du har en fin sommar! 💛

 3. Alice skriver:

  OMG vad det här såg gott ut!! 😀

  1. Men tack! 💛

   1. Alice skriver:

    Lagade det idag, äntligen (har typ drömt om det sen du la upp receptet!) – och WOW vad gott!! 🙂 (gjorde dock biffar i ugnen av det pga lat, men blev lika bra det) Tack för godaste middagen på länge <3

   2. Ååh vad glad jag blir att du gillade receptet! Och bra att veta att det funkar att köra biffarna i ugnen också /hälsar en annan latis som alltid letar genvägar i köket 👋🏼

 4. Anneli Andersson skriver:

  Detta blev söndagsmiddag hemma hos oss ikväll! Riktigt gott! Mums! Kommer göras igen!
  (När till o med min anti-vego-sambo säger att det här får du göra igen….🙏🏻)

  1. Haha, underbart! ❤️

Kommentera