Glutenfria currypannkakor på kikärtsmjöl med garam masalafärs, harissa och yoghurtbollar

Då börjar det här årets semester att gå mot sitt slut även för mig. Jag hade egentligen bestämt mig för att blogga och Instagramma så lite som möjligt under juli månad – för att samla energi och inspiration till hösten. Men sen kom vädret. Och med vädret menar jag blåsten, regnet och… hösten.

Så, eftersom strandhäng och parkgrillning fick ställas in ställde jag mig istället i köket. Och sedan kunde jag inte sluta att laga mat. Jag har lagat och ätit så enormt mycket mat – rätter som jag har velat testa i flera år, nya produkter som jag inte har haft tid att prova och kokböcker som jag har velat läsa.

Men det sagt – tack snälla sommaren 2017 för det dåliga vädret! Utan dig hade jag förmodligen aldrig haft tid att experimentera fram massor av nya smakkombinationer att älska för all framtid.

Eftersom att jag har haft tid att testa en massa nytt jag har således även en massa nytt material att dela med mig av här på bloggen. Först ut är mina kikärtspannkakor med garam masalafärs som är två nya favoriträtter hos mig.

Vi börjar med kikärtspannkakorna. De här pannkakorna är några av de godaste pannkakor en kan laga – och allt som krävs är 3 basingredienser, lite fantasi och ett stekjärn. Pannkakorna är både glutenfria, äggfria och mejerifria. Jag har kryddat mina pannkakor med curry och stekt dem i kokosolja men det går precis lika bra att ha dem helt naturella och äta som vanliga pannkakor. De går även att äta med florsocker och bär som en efterrätt.

Min andra nya upptäckt är att krydda färs med lite annorlunda kryddningar. Den här sommaren har jag kryddat mina färsblandningar med både jerkkrydda och garam masala och båda två är riktigt goda. Så, om ni är sugna på ett testa något nytt så prova gärna att krydda den klassiska tacofärsen med garam masala! Supergott!

Men för att återgå till receptet. Jag har alltså gjort currypannkakor på kikärtsmjöl som jag sedan har stekt i kokosolja och serverat med garam masalafärs, yoghurtbollar, harissa och en massa grönt.

Receptet innehåller en del lite ovanligare ingredienser – så låt oss börja med att ha en liten genomgång för att kolla igenom vad de olika ingredienserna innehåller, var de kommer ifrån och vad de passar med.

Kikärtsmjöl 

Kikärtsmjöl är alltså mjöl gjort av kikärtor. Det är glutenfritt, proteinrikt och faktiskt väldigt gott. I vanliga affärer kan kikärtsmjöl dock vara lite dyrt – men efter ett tips av en läsare fick jag reda på att det går att hitta billigt i orientaliska butiker. Kikärtsmjöl är en helt ny upptäckt för mig, så hitintills har jag bara hunnit laga en massa olika pannkakor. Men kikärtsmjöl ska också vara fantastiskt att laga paj på, både som ersättning för äggstanning men även till skalet. Det ska även gå att göra biffar, fröknäcke och pizza på mjölet så det ska bli superkul att få testa allt.

Yoghurtbollar

Yoghurtbollar är min senaste upptäckt. Och obsession. Jag är fullkomligt tokig i yoghurtbollar och äter det till exakt allt. Jag köper mina från Nablus Mejeri, det är ett litet mejeri här från Malmö som gör sina yoghurtbollar på svensk mjölk. Yoghurtbollarna går att hitta i en rad olika smaksättningar som naturell, chili och mynta. Hitintills har jag enbart testat de naturella men ser fram emot att testa de andra också. Yoghurtbollar är gott att äta till det mesta. De är suveräna att ha i soppan, på en mezebricka, som tillbehör till grillat, att toppa hummusen med eller i en sallad. Yoghurtbollar går att hitta i lite större välsorterade butiker och hittas då oftast vid fetaosten.

Harissa 

Harissa är den ultimata chilipastan som förutom chili innehåller (bland annat) vinäger, vitlök, kummin och koriander. Den är god, har snygg förpackning och är billig. Jag var helt tokig i harissa förra våren och åt det då på samma sätt som jag idag käkar yoghurtbollar. Jag använder den i dressingar, i burgaren, i soppan, på pizzan och i såser. En tub kostar ca 6 kronor och går att hitta i de flesta lite större affärer på den asiatiska/orientaliska avdelningen.

Kokosolja 

Kokosolja går idag att hitta i de flesta mataffären och brukar gå att hitta bland de övriga oljorna. Den köpes på burk och går att förvara både i skafferi och i kyl. Jag använder min kokosolja framförallt till stekning av pannkakor eftersom den ger en väldigt god smak. Ett annat tips är att steka de vanliga tortillasen i lite kokosolja i stekpannan precis innan servering för extra smak.

Garam masalakrydda 

Jag brukar köpa min garam masalakrydda färdigblandad, men det går såklart lika bra att blanda ihop kryddmixen själv. Den innehåller spiskummin, finmalen koriander, gurkmeja, ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejliga. Supergod är den. Jag brukar ha den när jag lagar tikka masala, smaksättning av färs i quesadillas eller på rostade potatisar och kryddrostade kikärtor.

Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar. Ni hittar mig även på Bloglovin’ där ni kan spara mina recept på en samlad plats samt på Facebook.

kikärtspannkaka med garam masalafärs, yoghurtbollar och harissa

Glutenfria currypannkakor på kikärtsmjöl med garam masalafärs, harissa och yoghurtbollar
4 portioner

2 dl kikärtsmjöl
2,5 vatten
1 msk maizena
3 msk god olivolja
2 tsk curry
salt
kokosolja till stekning

200 g vegofärs
ca 3 msk garam masalakrydda (beroende på hur stark den är)
kokosolja

tillbehör:
rödlök
persilja
yoghurtbollar
grekisk yoghurt
harissa
gurka, tomat, salladsblad

Börja med att vispa samman kikärtsmjöl med vatten och olja tills det blir en klumpfri smet. Vänd i maizena, curry och salt. Om du har tid får smeten gärna stå och vila kallt i en timme – annars går det också bra att börja steka direkt. Stek i rikligt med kokosolja och vänd inte på pannkakorna förrän du ser att de börjar få färg i kanterna. Precis som vid stekning av vanliga pannkakor kan den första bli lite konstig. Så med det sagt, ge inte upp direkt.

När pannkakorna är färdigstekta kan du förvara dem i ugnen på låg värme så att de inte blir kalla under tiden du gör färsen. Stek färsen i rikligt med kokosolja tillsammans med vegofärsen tills att den har blivit mjuk och fått lite färg. Salta och peppra och låt stå kallt till servering.

Lägg ett tunt lager yoghurt på varje pannkaka och ha på lite harissa. Ta lite i taget, det kan vara väldigt starkt. Servera currypannkakorna med garam masalafärsen, finhackad rödlök och persilja, tomat, salladsblad, gurka och några yoghurtbollar.

 

Du kanske också gillar:

Vegantacos med rökig rostad sötpotatis, sesammajonnäs och en kryddig bön- och cashewröra

Månadens gröna: Libawrap med morotsnuggets och grön tahinisås

Vegansk krispig harissaburgare