Två goda dippsåser med kantareller: kantarellmajonnäs och kantarellkräm med ricotta och tryffel

Som ni redan vet vid det här laget är jag fullkomligt tokig i all mat som innehåller kantareller av något slag. Jag äter helst kantareller i exakt allt nu under sensommaren och hösten. I biffar, soppor, såser, i pastan, i pajer, på pizzan och på mackan. Ja, jag älskar kantareller så mycket att jag förra året skrev en lång lista på allt jag vill äta med kantareller. Om du vill kolla in listan, hittar du den här.

Med den bakgrunden kanske det egentligen inte är jättekonstigt att jag provlagade fram två olika dippsåser baserade på kantareller att äta till potatis, i burgaren eller till en god bit smörstekt surdegsbröd. Kantareller i dipp. Vilken jäkla fullträff. Förutom att äta dippsåserna till ugnsrostad potatis eller på mackan är de här recepten också två riktiga höjdare att servera som vegetarisk tillbehör till kräftskivan.

Kantarellmajonnäs

Det första receptet jag har tagit fram är en enkel kantarellmajonnäs som jag fick inspiration till när jag åt på Green Fries under Malmöfestivalen. Det är helt enkelt en vanlig majonnäs som jag har smaksatt med smörstekta kantareller som jag sedan har mixat. Superenkelt och supergott. Om du vill kan du använda dig av äggfri majonnäs för att få en vegansk variant.

Kantarellkräm med tryffel och ricotta

Det andra receptet är på en ljummen kantarellkräm som är perfekt att äta till en bit bröd på exempelvis en kräftskiva, eller som en enskild tapasrätt. Eller på frukostmackan. Ja, du avgör själv. Den är god till exakt allt. Receptet kom jag på när jag skulle laga en kantarellsoppa och i sista sekund märkte att jag hade slut på grädde. Så det fick bli ricotta istället och nu har jag istället ett recept på en fantastiskt god kräm som jag kommer att laga om och om igen för resten av mitt liv.

Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar. Jag finns även på Facebook och på Bloglovin’ där du kan spara mina recept på en samlad plats.

kantarellmajonnäs med smörstekta kantareller, schalottenlök och gräslök

Kantarellmajonnäs

100 g kantareller
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta (ev. en extra till senare)
1 klick smör
salt + svartpeppar
2-2,5 dl majonnäs
1 knippe gräslök

Börja med att steka finhackad schalottenlök, vitlök och kantareller i en klick smör. När   vätskan har släppt kryddar du med salt och svartpeppar. Låt svalna. Mixa kantarellblandningen grovt med en stavmixer och ha därefter i majonnäs och gräslök. Pressa eventuellt i en extra klyfta vitlök om du vill ha mer smak. Smaka av med salt och svartpeppar.

För veganskt alternativ: använd mejerifritt smör och vegansk majonnäs.

Kantarellkräm med ricotta och tryffel

1 morot
1 liten bit rotselleri
100 g kantareller
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1.5 dl vatten
1 paket à 250 g ricotta
några droppar tryffelolja
salt + svartpeppar
olja, till stekning

Stek finhackad lök och vitlök i olja i en liten kastrull. När det har börjat bli glansigt ha i morot och rotselleri som du har delat i små, små bitar. Stek med och ha därefter i kantarellerna. När vätskan från svampen har släppt och börjat koka in har du i vattnet. Låt småputtra på låg värme i ca 20-30 minuter tills att rotfrukterna är mjuka. Mixa slätt direkt i kastrullen med en stavmixer. Vänd i ricottan, rör runt och smaka av med salt, svartpeppar och tryffelolja.

Servera med smörstekt surdegsbröd eller servera som en tapasrätt.

För fler goda recept med kantareller:

Kantarellasagne med pecorinokräm, tryffel och mozzarella

Kantarellbiffar med potatisgratäng och gräddsås

Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar. Jag finns även på Facebook och på Bloglovin’ där du kan spara mina recept på en samlad plats.

En kommentar Lägg till

Kommentera