Greek Fries: Rostad potatis på plåt med kikärtor, smulad fetaost, krispigt grönt och dilltzatziki

Det här med att laga hela middagen på en och samma plåt har blivit ett omåttligt populärt koncept här på bloggen sedan jag startade den. Jag älskar att servera hela måltiden från och en samma plåt – perfekt både till vardags och helg. Du sparar både disk, tid och kan slänga på lite vad som helst beroende på vad du har hemma och är sugen på.

Den här gången har jag inspirerats av en grekisk sallad och har gjort den lite matigare genom att servera den med en bas på rostad potatis och kikärtor. När jag har rostat klart potatisen öster jag bara över de övriga ingredienserna och sedan ställer jag plåten mitt på bordet tillsammans med bröd och sås – så får alla ta för sig bäst de vill.

Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar. Jag finns även på Facebook och på Bloglovin’ där det går att spara mina recept på en samlad plats.

greek fries: rostad grekisk potatis med fetaost, gurka, tomat, oliver, lök och dilltsatsiki

Om ni vill läsa mer om plåtmat har Hanna på Portionen under tian gjort en fin intervju med mig om mina bästa tips. 

Greek Fries: rostad potatis med smulad feta, grönt, rostade kikärtor och dilltzatziki

3-4 personer

600-800 g potatis
1 paket à 200 g fetaost
2 tomater
1/2 gurka
1 ekologisk citron, i klyftor
400 g kokta kikärtor
oliver
torkad oregano
dill/persilja
1/2 rödlök och/eller två stjälkar salladslök

kryddmix (till kikärtorna):
torkad timjan
rökt paprika
oregano
olja
lite spiskummin
salt + svartpeppar

dilltzatziki:
2 dl fet yoghurt
2 vitlöksklyftor
1 bit gurka, riven och urvattnad
salt och peppar
dill

ev. rostat pitabröd till servering
ev. sriracha för extra hetta

Börja med att tillaga tzatzikin genom att först riva gurkan grovt på ett rivjärn. Krama ur så mycket vatten som du kan från gurkan och låt den därefter rinna av i ett durkslag/sil tillsammans med lite salt. Blanda med yoghurt, pressad vitlök, finhackad dill, salt och peppar. Låt stå kallt till servering.

Värm en stekpanna tillsammans med lite olja och vänd i de avsköljda kikärtorna. Krydda ordentligt efter smak och låt steka under ca 5-10 minuter under omrörning tills att de har blivit krispiga på utsidan och mjuka på insidan.

Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen i vilken form du föredrar. Du behöver inte skala först, men skölj av potatisen ordentligt. Lägg potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt tillsammans med lite olja och låt rosta tills de är gyllenbruna, ca 15-25 minuter beroende på vilken form du har skurit potatisen i. Ta ut potatisen och salta. Vänd över de rostade kikärtorna, smula över fetaost, finhackad tomat och gurka, finhackade örter, rödlök och torkad oregano. Lägg ut oliver och citronklyftor. Avsluta med att ställa tzatzikiskålen på plåten och servera eventuellt med stekt pitabröd eller libabröd och lite sriracha.

OBS! Det går säkert bra att låta kikärtorna rosta med direkt på plåten tillsammans med potatisen – men det har jag inte hunnit testa själv ännu. 

För fler recept med plåtmat:

Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm

Pitanachos med pico de gallo, kryddrostade kikärtor, sriracha, vitlökmayo och grönt

Grekiska quinoabiffar med rostad potatis och pestokräm

Plåtmat: en guide till hur du lagar världens enklaste vardagsmiddag

Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar. Jag finns även på Facebook och på Bloglovin’ där det går att spara mina recept på en samlad plats.

 

Kommentera