Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm

Sådärja, då var vardagen tillbaka som vanligt för de flesta igen. Det betyder också att de flesta vill ha massvis av ny inspiration på enkelt och göttigt vardagskäk – och vad passar då bättre än världens bästa plåtmat?

Idag har jag lagat en halloumipytt. Det är utan ett av mina bästa vardagsrecept som går att variera efter vad som är i säsong och vad en har hemma. Idag rostade jag knippmorötter, färskpotatis och blomkål tillsammans med olivolja och serverade med en senaps- och äppelsås. Men använd dig av de rotfrukter som du har hemma – som palsternacka eller rotselleri. Och om du har kantareller hemma så stek på en näve av dem också!

Om du har en varmluftsugn så kan du köra två plåtar åt gången i ugnen samtidigt som du sedan för samman till en plåt innan servering. Då blir rotfrukterna klara snabbare och får en jämnare yta.

Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar. Jag finns även på Facebook och på Bloglovin’ där du kan spara mina recept på en samlad plats.

halloumipytt med morötter, potatis, blomkål och en senapskräm med äpple

Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm

3-4 personer

4 knippmorötter
10 färskpotatisar
1 blomkålshuvud
2 dl ekologisk crème fraiche
1 litet grönt äpple
3 tsk grovkornig senap
200 g halloumi
salt + svartpeppar
1 knippe persilja
ev. citron, honung, chiliflakes och vita bönor
olivolja

Plåten: Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatis, morot och blomkål i munsbitar och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringa över olja, salta och peppra och placera i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Rör runt efter ca 20 minuter för en jämnare stekning.

Såsen: Skala äpplet och riv grovt. Krama ur så mycket vatten du kan direkt med händerna från äpplet och blanda sedan med crème fraîche, senap och salt och peppar. Om du vill ha såsen lite sötare är det gott att ha i en tesked flytande honung. Ställ kallt fram till servering.

Stek halloumin i mindre bitar i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills att den är gyllenbrun runt omkring. När rotfrukterna är klara placerar du den stekta halloumin ovanpå och klipper över rikligt med färsk persilja. Servera med senapssåsen och eventuellt några klyftor citron, lite chiliflakes för extra hetta och stora kokta vita bönor för extra protein.

För fler goda och enkla halloumirecept:

Halloumitacos med mangosalsa och kryddrostade bönor 

Krispig halloumi med toscansk brödsallad och dillmajonnäs

Snabblagad Halloumi Tikka Masala med morot och svarta bönor

Halloumirårakor: din nya vardagsfavorit på endast 3 ingredienser

 

Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar. Jag finns även på Facebook och på Bloglovin’ där du kan spara mina recept på en samlad plats.

 

 

5 kommentarer Lägg till

  1. Ulla-Karin skriver:

    Middag imorgon, tack för receptet.

    Gilla

    1. Vad kul! Hoppas att du gillar det 😊

      Gilla

  2. emiliewestberg skriver:

    Ahh denna räddade första jobbkvällen efter semestern. Kikärter på plåten blev nice!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s