Sådärja, då var vardagen tillbaka som vanligt för de flesta igen. Det betyder också att de flesta vill ha massvis av ny inspiration på enkelt och göttigt vardagskäk – och vad passar då bättre än världens bästa plåtmat?
Idag har jag lagat en halloumipytt. Det är utan ett av mina bästa vardagsrecept som går att variera efter vad som är i säsong och vad en har hemma. Idag rostade jag knippmorötter, färskpotatis och blomkål tillsammans med olivolja och serverade med en senaps- och äppelsås. Men använd dig av de rotfrukter som du har hemma – som palsternacka eller rotselleri. Och om du har kantareller hemma så stek på en näve av dem också!
Om du har en varmluftsugn så kan du köra två plåtar åt gången i ugnen samtidigt som du sedan för samman till en plåt innan servering. Då blir rotfrukterna klara snabbare och får en jämnare yta.
Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar. Jag finns även på Facebook och på Bloglovin’ där du kan spara mina recept på en samlad plats.
Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm
3-4 personer
4 knippmorötter
10 färskpotatisar
1 blomkålshuvud
2 dl ekologisk crème fraiche
1 litet grönt äpple
3 tsk grovkornig senap
200 g halloumi
salt + svartpeppar
1 knippe persilja
ev. citron, honung, chiliflakes och vita bönor
olivolja
Plåten: Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatis, morot och blomkål i munsbitar och placera på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringa över olja, salta och peppra och placera i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Rör runt efter ca 20 minuter för en jämnare stekning.
Såsen: Skala äpplet och riv grovt. Krama ur så mycket vatten du kan direkt med händerna från äpplet och blanda sedan med crème fraîche, senap och salt och peppar. Om du vill ha såsen lite sötare är det gott att ha i en tesked flytande honung. Ställ kallt fram till servering.
Stek halloumin i mindre bitar i lite olivolja i en stekpanna på hög värme tills att den är gyllenbrun runt omkring. När rotfrukterna är klara placerar du den stekta halloumin ovanpå och klipper över rikligt med färsk persilja. Servera med senapssåsen och eventuellt några klyftor citron, lite chiliflakes för extra hetta och stora kokta vita bönor för extra protein.
För fler goda och enkla halloumirecept:
Halloumitacos med mangosalsa och kryddrostade bönor
Krispig halloumi med toscansk brödsallad och dillmajonnäs
Snabblagad Halloumi Tikka Masala med morot och svarta bönor
Halloumirårakor: din nya vardagsfavorit på endast 3 ingredienser
Följ mig på Instagram för dagliga uppdateringar. Jag finns även på Facebook och på Bloglovin’ där du kan spara mina recept på en samlad plats.
Middag imorgon, tack för receptet.
Vad kul! Hoppas att du gillar det 😊
Ahh denna räddade första jobbkvällen efter semestern. Kikärter på plåten blev nice!
[…] Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm […]
[…] Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm […]
Låter så gott! Älskar halloumi
[…] er läsare verkar det som att receptet på halloumipytten är det som har blivit mest uppskattat – men om du frågar mig är det utan tvekan […]
[…] er läsare verkar det som att receptet på halloumipytten är det som har blivit mest uppskattat – men om du frågar mig är det utan tvekan […]
[…] Halloumipytt på plåt med äpple- och senapskräm […]
Det här var riktigt gott, min sambo sa att “han gillar inte senap” men efter att han ätit såsen så tänkte han för sig själv att ja senap är kanske gott?