Ät i säsong med InSeasons!

Inlägget är ett betalt samarbete med Nordmark&Vänner samt deras initiativ InSeasons

Idag ska vi prata om något av det bästa jag vet, det vill säga: Lokalodlat! Äta i säsong! Goda (och ibland oväntade) smakkombinationer! Ja, sådant som är perfekt att prata om nu när hösten är på intåg och man behöver massvis av ny och kul inspiration. För att göra detta har jag slagit ihop mig med det nya initiativet InSeasons som jag även under dagens inlägg ska berätta mer om!

Förra veckan gjorde jag en supermaxad vecka på temat ”lokalt och i säsong” på mitt konto @tuvessonskan – med målet att få fler att upptäcka hur kul, enkelt och inspirerande det är att äta mer i säsong.

Som ett avslut på temaveckan har jag här satt samman ett sammanfattande inlägg med de bästa tipsen. Kolla hemskt gärna ikapp här, finns HUR mycket kul inspiration som helst! Vi har bland annat pratat om vilka fördelar det finns med att äta i säsong, vilka svårigheter det kan finnas med att bara köpa lokala råvaror, pratat om smakkombinationer och hur man kan gå tillväga för att ersätta importerade råvaror till lokala alternativ i sina favoriträtter.

Vad är InSeasons?

Ni som har följt mig länge vet att jag är fullkomligt tokig i att äta i säsong. Ni kan därför gissa hur glad jag blev när jag för någon månad sedan blev kontaktad av Måns Nordmark, den sjätte generationens bonde från Vidinge Grönt här i Skåne, som frågade om vi skulle hitta på något tillsammans. Han hade startat initiativet Nordmark&Vänner samt varumärket InSeasons – med målet att göra det enklare, godare, mer lättillgängligt och mer prisvärt att äta i säsong på lokala råvaror. Precis sådant som även jag brinner för alltså.

Som ett första initiativ tänkte Måns (med vänner) börja leverera en uppsättning säsongsmåltider, gjorda på lokala råvaror. Dessa ska sedan säljas i den vanliga matbutiken. Lättillgängligt för alla! Måltiderna förnyas under året och skapas på det bästa som våra svenska gårdar kan producera. Det finns alltid en vegansk måltid, en vegetarisk måltid, en med kyckling och en med fisk.

Här ovan ser ni hur säsongsmåltiderna nu under hösten ser ut! Till vintern när säsongen skiftar kommer det fyra nya måltider. Men här har vi alltså en med lax/beta/dillmajjo, en med kyckling/kål/chilimajjo, en med ädelost/rotfrukter/päron en vegansk och skånsk variant på bibimbap som jag ska presentera närmare lite längre ner i inlägget. Råvaror från Sverige men med smaker från hela världen.

Under initiativet kommer fler insatser som hyllar lokala råvaror att ske – men det första är alltså en uppsättning säsongsmåltider! Dessa har nu smyglanserats i Malmö och Helsingborg (lyllos oss!) men kommer senare i höst lanseras i resten av Sverige också. Klicka här för att se om måltiderna levereras till din matbutik!

Varför äta i säsong?

Men varför ska man äta i säsong? För min del har det att göra med smaken. Och eftersom jag till största del äter grönt, tycker jag såklart det är viktigt att rotfrukter/grönsaker smakar så mycket som möjligt. Men jag vill även veta vad ni tycker om att äta i säsong, och här är det ni svarade:

Fördelar med att äta i säsong:

 • Smakar mer!
 • Prisvärt
 • Kul att få längta
 • Bra för de svenska bönderna
 • Bra att få utmana sig själv med variation
 • Onödigt att importera så mycket när vi har så mycket gott här

Svårigheter med att äta i säsong:

 • Svårt att bryta invanda mönster
 • Svårt att komma på nytt att laga (hej vitkål hela vintern!)
 • Svårt att veta vad som är i säsong när utbudet i matbutikerna ser likadant ut året om

Så väldigt vettiga och intressanta tankar, tyckte jag. Utifrån detta underlag beslutade sig jag och InSeasons oss för att dra igång en uppsättning utmaningar under temaveckan.

Vad är i säsong just nu?

Den första utmaningen handlade om att kombinera olika råvaror som just nu är i säsong. Och vad har vi då för svenska råvaror som är i säsong just nu då? Jo, det är egentligen ganska lätt att ta reda på. Står det att något är från Sverige på förpackningen i butiken, då är det i säsong helt enkelt! Men för att göra det lätt för er kommer här ändå en liten lista:

Som ni ser har vi alltså en väldigt kul säsong framför oss. Jag gjorde en live på Instagram tillsammans mer er där vi pratade om vad man kan göra med de olika svenska råvarorna som går att hitta i butik nu. Och här har jag sammanställt en del av tipsen, så kul när vi hjälps åt att få ihop så här inspirerande listor:

Svartrot: smörstek i mindre bitar eller rosta hela i ugnen. Servera med hollandaise, kål och havtorn. Du kan också göra stuvning av den eller ha i gratäng eller soppa.
Kålrabbi: hyvla kålrabbin så tunt du kan. Marinera i citron. Servera med tunt hyvlat äpple och eventuellt en god bit lagrad svensk ost, t ex getost.
Jordärtskocka: Jordärtskocka tycker jag blir godast ugnsrostad. Eller att göra chips på! Den är även väldigt god att ha i gräddig sås och servera till rostade rotfrukter.
Zucchini: Zucchini är i säsong ett tag till och just nu är det många som har massvis av hemodlad zucchini i trädgården. Gör soppa på den! Krävs massvis av syra så testa gärna syrad grädde. Också gott att ha i lasagne, antingen som ”plattor” eller i såsen. Gott i ratatouille som även funkar att frysa! Gör en zucchinisås med svamp! Eller ugnsbaka den och gör en baba ganoush-ish!
Rotselleri: Rotselleri är något av det bästa vi har! Jag älskar framförallt att rosta den hel i ugnen med rikligt med smör. Men den är också fantastisk att ha som bas i en bolognese, istället för stjälkselleri. Eller ha den i en sallad!
Äpple: äpple är perfekt till det mesta nu på hösten! Ha den riven i den kalla såsen och kombinera med senap. Hyvla tunt över rostade rotfrukter. Ugnsbaka tillsammans med rotfrukter och mixa till soppa.
Pumpa: pumpa är kul att arbeta med och har flera smakkompisar! Testa t ex att baka den i stora bitar och kombinera med brynt salviasmör och yoghurt. Mycket god att göra soppa på – men även att ha som bas i t ex en stroganoff eller en currygryta.
Mangold: mangold skulle jag säga är lite bortglömt, kanske för att man sällan hittar den i butik. Mangold är gott att stuva eller ha i paj. Och en kul smakkompis till mangolden är dragon.
Grönkål/svartkål: grönkål är min standardsallad under vintermånaderna. Riv den från stjälken och krama den mjuk i lite olja och citronsaft. Gott att kombinera med äpple. Svartkål är trevligt att steka i smör och ha som topping till diverse pastaanrättningar – eller kanske i en lasagne!
Pepparrot: pepparrot är som vår svenska wasabi. Väldigt underskattad, skulle jag säga! God att ha riven på mackan, att kombinera med äpple eller servera till husmanskost. Eller varför inte i en kall sås?
Palsternacka: jag använder framförallt palsternacka i soppor. Testa gör en rotfruktssoppa med palsternacka och äpple som får rostas mjukt i ugnen. Toppa med dill, brynt smör och krutonger!
Päron: päron är gott att ha över egentligen vilka ugnsbakade rotfrukter som helst. Testa att rosta rotselleri i tjocka skivor för att vid servering ha på tunna skivor päron. Eller honungspickla dem och ha i en macka!
Gul lök: gul lök är ju bästa basen till ALLT. Men framförallt är den god att rosta lääänge, minst en halvtimme tills den blir gyllene/brun utan att brännas. Blanda den sedan med crème fraîche så har du en fantastiskt dipp som är god till det mesta.
Spetskål: spetskål är något av det bästa vi har! Rosta den i stora klyftor i ugnen och ha i sallad, i tacon eller som huvudroll till valfria tillbehör. Också gott att skära tunt och ha som sallad!

Din lokala ersättningslista

Den sista utmaningen vi hade gick ut på att ersätta utländska råvaror med lokala sådana, i våra olika favoriträtter. Det har InSeasons nämligen själva gjort i en av sina måltider, den vegansk Bibimbapen, som vi nu ska kolla närmare på.

Här ovan har vi alltså InSeasons nya Bibimbap som är en del av deras höstsläpp. Bibimbap är som en slags ”koreansk pytt-i-panna” som InSeasons här har gjort på svenska råvaror. Riset i basen är utbytt mot vårt svenska, väldigt goda, haveris. Vi har tunt hyvlad kålrabbi. Flera olika sorters kål som ger ett bra tugg till rätten. Skånsk svamp som har marinerats. Gurkan och moroten är picklad. Groddar från Skåne! Och svensk kimchi. En väldigt god rätt som jag tycker är så inspirerande. Så, jag frågade er: Vilka favoriträtter har ni som ni skulle vilja göra mer lokala? Och här är svaren och mina, era och InSeasons tips!

Råvaror
Avokado: Om du ska göra en guacamole gör det på gröna ärtor istället. Mixa gärna ner lite mynta också. Väldigt gott i tacos!
Nori: Ugnsrosta grönkål eller svartkål och smula över dina bowls.
Kikärtor: Byt gärna ut mot svenska gula ärtor när du gör hummus eller falafel. Även gråärt är gott att steka och servera till t ex rostad rotselleri.
Sparris: Sparris på vintern ersätts med smörrostad svartrotl! Finns en anledning till att svartrot ofta kallas för fattigmanssparris!

+ hittar du inte svenskodlade grönsaker du är sugen på i grönsaksdisken, kolla i frysen!

Rätter
Lasagne: En lasagne går ju egentligen att fylla med lite vad som helst, det är delvis därför det är en sådan bra rätt! Lagrad svensk ost i bechamelen! Gör gärna en svampröra med svenska linser i. Och så svartkål! Perfekt vinterlasagne.
Banh Mi: Pickla svensk rättika och morot. Som protein är det gott med stekt ägg. Svensk koriander! Majonnäs på svenska ägg och svensk chili. Vill du göra en paté är den fantastisk att göra på svensk svamp och linser.
Tacos: Här kan du verkligen flippa ut! En taco kan liksom verkligen fyllas med vad som helst. Jag tycker det är gott att göra en kåltaco med ugnsbakad kål (gärna i brynt smör) + surkål + krispig kål. Koriander och yoghurt till! Nu när majsen är i säsong är det super att låta den stå i centrum. Skär den gärna i stora remsor och fritera! Eller gör en god linsröra! Eller varför inte använda eldost?
Smoothiebowl: Vi har flera svenska bär som funkar fint i en smoothie. Testa gärna med frysta lingon, det ger en god syra!
Tzatziki: Gurkan i tzatziki kan du lätt byta ut efter säsong. Äpple, morot, rödbeta och zucchini är bara några alternativ.

Sådär! Hoppas att du har fått massvis av inspiration till att äta mer lokalodlat, och i säsong, i höst. Vill du läsa mer om InSeasons, följ gärna dem på Instagram eller gå in på deras hemsida. Där kan du även se vilka butiker i Malmö och Helsingborg som har säsongsmåltiderna i sitt sortiment.

Inlägget är ett reklamsamarbete med Nordmarks&Vänner och deras initiativ InSeasons

4 kommentarer Lägg till

 1. Matilda skriver:

  Inspirerande inlägg!

  1. Kul att du gillade det! 🙂

 2. Helena skriver:

  Punkten om hur man ersätter sparris behöver korrigeras, svartrot är en bättre ersättare än svartkål;-).

  1. Haha, tack Helena! Redigerade direkt!

Kommentera