Vandra på Skåneleden! En miniguide med några picknickrecept

Inlägget är ett betalt samarbete med Skåneleden

För någon vecka sedan tog jag mig upp till min barndomsstad Höör för att dokumentera Skåneguidens nya grej: guidade nybörjarturer på Skåneleden. Himla bra grej, om jag får säga det själv. Jag skulle vandra slingan kring Dagstorp, vid den gamla vulkanen Ulfsbjär.

Syftet med dessa guidade turer är att få fler att ta sig ut på de olika lederna i Skåne. Och få upp ögonen för hur enkelt det är! Det finns flera olika turer att boka in sig på. Alla är gratis och tar ca 3 timmar att genomföra. Skåneleden är 130 mil lång, fördelat på sex delleder över nästan hela Skåne!

Man börjar med att mötas upp utanför leden. En guide hälsar en välkommen och man är ca 20 personer i varje vandringsgrupp. Sen är det dags att börja gå! Det är enkelt att veta var man ska gå, man följer de orangea markeringarna.

Man vandrar i ett lugnt tempo, vilket gör att det går att ta med sig barn om man vill. Även hundar, i koppel, är välkomna. Då och då stannar man för att få tips om exempelvis appar man kan ladda ner för att göra vandringen roligare och enklare – samt andra kul tips som kan vara fint att ha med sig! Efter lite mer än halva vägen stannade vi på fikapaus. Jag hade med mig pizzabullar och cheddar- och pestoscones. Recepten på dessa hittar ni här nedan, de är enkla att göra!

Efter 3 timmar var vi tillbaka där vi började. Vi gick den vita rundturen du ser här ovan. Vill du också gå en guidad vandringstur på Skåneleden? Kul! Klicka på länken här för att komma till hemsidan. Det är givetvis gratis – men platserna kan ta slut.

Innan jag gav mig ut på vandringsleden kring Dagstorpssjön frågade i mina stories på Instagram om ni hade några frågor som ni ville att jag skulle ställa till guiden. om ni hade några frågor. Och det hade ni! De flesta rörde (inte helt oväntat) toalettfrågan. Samlar alla svaren här under, det är guiden Torbjörn som har svarat på dem. Men, ta med er detta: Det är verkligen inte svårt eller jobbigt att komma ut och vandra, tvärt om är det väldigt kul! En bra dagsutflykt. Heja Skåne! Man behöver inte kunna så mycket för att ge sig ut och vandra på lederna; generellt är det allemansrätten och dess inskrivna rättigheter och skyldigheter som reglerar det mesta av svenskt friluftsliv. De kan ni läsa mer om här: https://www.naturvardsverket.se/allemansratten. Undantag finns i skyddade naturområden, typ naturreservat och nationalparker.

Och här har ni Torbjörns svar på era frågor:

Toalett, hur går man tillväga?
I den mån det finns offentliga toaletter så är det såklart att föredra. I anslutning till Skåneledens lägerplatser och våra skånska strövområden, https://www.skanskalandskap.se/strovomraden finns det toaletter – typ bajamajor el liknande. För den som behöver göra framförallt det stora behovet (tvåan) i naturen bör man följa några enkla regler. Uppsök en undanskymd plats och förbered dig genom att antingen gräva ett hål eller ta undan mossa/grenar mm. Efter avslutat projekt, fyll igen gropen. Lägg gärna två grenar i kors ovanpå vilket är ett (av flera) tecken på att det är olämpligt att utforska vad som finns därunder…

Vad finns det för regler med eld?
Var allmänt aktsam och undvik att göra eld enligt det som finns inskrivet i allemansrätten. Självklart finns särskilda bestämmelser inom skyddade naturområden. För övrigt gäller eget ansvar och att eventuella restriktioner om eldningsförbud följs. Det finns bl a en app, brandrisk, som kan vara bra att ha nedladdad. Det är kommunerna och Länsstyrelserna som avgör om det råder eldningsförbud eller graden av restriktion. Man kan också ta del av MSB information, https://www.msb.se/sv/amnesomraden/skydd-mot-olyckor-och-farliga-amnen/naturolyckor-och-klimat/skogsbrand-och-vegetationsbrand/eldningsforbud/

Vad skiljer en vandring från en promenad?
Förutom själva ordet så brukar en del personer uppfatta vandring som mer krävande. Man går längre, ofta i besvärligare/mer utmanande terräng, bär mer packning och är i allmänhet utrustad för friluftsliv. Promenad handlar således mer om att till fots röra sig i mer tillrättalagd miljö. Vi som arbetar med Skåneleden arbetar i allmänhet för att avdramatisera vandrings-begreppet. Avsaknad av dyra friluftskläder får aldrig utgöra ett hinder för att varken ge sig ut och vandra eller promenera. Vandring är för alla.

Hur hittar man ställen där man får tälta?
Allemansrätten tillåter dig att generellt sett tälta en natt på annans mark under vissa förutsättningar. Begränsningar inom skyddad natur och detaljplanerade områden.

Hur går man tillväga för att planera sin rutt?
Om det är en tur längs Skåneleden du avser så föreslår jag initialt ett besök på vår hemsida (www.skaneleden.se) och kartplaneringsverktyget. Där kan du ta del av löptexterna om respektive etapper. Även TiS, Tourism in Skåne kan ha en del matnyttigt liksom Länsstyrelsen om du väljer att planera din rutt genom skyddad natur.

Hur vet man var man kan sova om man inte har tält?
Kartplaneringsverktyget är ett bra utgångsläge. Där finns förslag på annat boende; stuga, b&b, hotell, vandrarhem etc. Våra lägerplatser är alltid utrustade med minst ett vindskydd och deras lägen hittar du också genom kartplaneringsverktyget.

Hur gör man med skräp?
Soptunnor finns på många platser i landskapet och alltid i anslutning till våra strövområden och Skåneledens lägerplatser. Om du inte hittar en soptunna får du ta med dig skräpet hem.

Cheddar- och pestoscones
6 stycken

4 dl mjöl (jag hade 2 dl vetemjöl special och 2 dl tipo 00)
2 tsk bakpulver
2 dl havremjölk
50 g rumsvarmt smör
1 dl riven parmesan
3 dl riven lagrad cheddar + extra
3 msk pesto
salt och svartpeppar

Blanda samman alla ingredienser ordentligt. Forma till 6 jämnstora bollar och lägg på en bakplåtpapperklädd plåt. Ha på extra riven ost. Låt rosta i mitten av ugnen på 250 grader tills de blivit gyllene, ca 10 minuter.

Pizzabullar
10 stycken

1 pizzadeg
färdig tomatsås, ca 2–3 dl

Topping
2 dl finriven parmesan
150 g färdigriven mozzarella
1 uppvispat ägg
färsk basilika
Flingsalt

Rulla ut pizzadegen. Fördela tomatsåsen jämnt över degen. Ha sedan på basilika, riven mozzarella och riven parmesan. Rulla ihop degen och dela den sedan i ca 10 jämnstora bitar. Ringa ut rikligt med olja på en plåt och lägg sedan på pizzabitarna, med högsidan (den blanka) uppåt. Pensla med ägg och ha på lite flingsalt. Låt rosta i ugnen på hög värme, ca 230 grader, tills bullarna fått en fin färg. Det tar ca 10-15 minuter. Låt svalna en aning innan servering.

En kommentar Lägg till

  1. croccofant skriver:

    ”Tyvärr” bor jag utomlands och kan inte spontan bestämma en vandring men min mor bor i Västsverige och skulle kunna ta sig till Skåne ganska enkelt! Det verkar underbart att vandra där. Recepten har jag redan noterat så det får bli pick-nick mat när vi åker på utflykt här!

Kommentera