Bönmasala med mozzarella och matvete

Det känns som att det var eeevigheter sedan jag verkligen hade tid att uppdatera den här bloggen. Oftast hamnar mina recept istället på Instagram, eller i mina kokböcker, men nu i vinter händer det (äntligen!) grejer här på bloggen så jag tänkte att vi ska försöka väcka liv i den igen!

Nu när hösten är på intåg (även om det inte kändes så just igår med tryckande 27 grader!) är ni många som frågar om recept på göttiga matlådor – så det tänkte jag att vi ska prata om idag.

Så, dagens recept blir alltså en riktigt bra matlåda som både är billig och enkel att göra: en masalasås med bönor! Här kan ni lätt göra ”bassåsen” och sedan variera fyllningen efter vad som är i säsong, som säljs till bra pris i butiken eller vad ni har hemma. Här har jag haft i svarta och stora vita bönor och sedan toppat med mozzarella vid servering. Det går att ha i tofu också. Om man serverar direkt är det gott att ha i stekt halloumi/eldost. Eller varför inte rostad pumpa? Eller rostad blomkål?

Innan vi kommer till receptet vill jag skriva några rader om tillbehör också! Igår var jag lat och orkade inte hålla på så mycket och därför finns det ingen sidosallad till. MEN! Gör en tomatsallad med vinäger till. Passa på nu så länge det finns svenska tomater kvar i butiken. Koriander på är också super. Men tomat + matvete + masala = FÖRBANNAT GOTT!

Bönmasala med mozzarella och matvete

Bassås
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten valfri chili, finhackad
1 liten bit färsk ingefära, finhackad
2-3 msk tomatpuré
2-3 tsk garam masala
1 tsk gul stark curry
1 burk hela konserverade tomater
2 små tetra kokosmjölk
1 buljongtärning + kallt vatten
1-2 tsk japansk soja
1-2 tsk flytande honung
1/2 lime, saft
rapsolja, till stekning

Stek gul lök, vitlök och chili mjukt i olja. Vänd i torra kryddor, ingefära och tomatpuré och låt steka med ca 2 minuter. Vänd i de hela tomaterna och hacka dem i mindre bitar med en träslev. Ha även i kokosmjölken, buljong, soja, honung och låt småputtra ca 30 minuter. Späd under kokningen med vatten tills du har den konsistens du önskar. Avsluta med att ha i limen. Salta och peppra.

Nu är det dags att ha i fyllningen. Vill du göra en exakt copy paste på min variant häller du i 1 paket svarta kokta bönor (avsköljda och avrunna) + 1 paket stora vita bönor (avsköljda och avrunna). Vid servering toppar du med riven mozzarella + valfria färska örter som koriander eller persilja. Extra lime på är också super.2 kommentarer Lägg till

  1. anneli68 skriver:

    Detta låter supergott! Vad är det för gul ”stark” curry du använder? Jag har gul curry från Santa Maria men vet inte om den hamnar under kategorin ”stark”

    1. Den funkar också hur fint som helst 🙂 Du kan använda din gula curry från Santa Maria! tror den jag använder också är från Santa Maria – men står typ ”stark” på den.

Kommentera