Idag ska vi laga en riktigt göttig vardagsrätt. En gratäng på zucchini! Men en riktigt god tomatsås som jag slänger ner lite färs i så att den får lite extra tugg. En snabb örtkräm med parmesan. Och vid sidan: en syrlig grönsallad. Mat som man aldrig tröttnar på, hur ofta och mycket man än lagar och äter det.
För några veckor sedan fick jag ett bud från Itigo med några av deras bästsäljande produkter. San Marzano-tomaterna på burk som de importerar och säljer har jag varit beroende av i över ett år så jag var väldigt taggad på att prova lite annat från deras sortiment. Jag bestämde mig för att göra en zucchinigratäng och därmed få användning av två av Itigos produkter. Soltorkade tomater i olja och en nocellaraolivolja. En sådan olja som man alltså inte steker i (det vore en himla waste), utan som man ringlar på maten efteråt för att få extra smak.
Och den här oljan var så galet god. Jag borde verkligen bli bättre på att köpa hem bra olivolja. Den går liksom inte att jämföra med den där billiga varianten som man har som vana att steka i. En sån här bra olivolja smakar liksom fruktigt och pepprigt. Beroendeframkallande! Rekommenderar verkligen denna, finns bland annat på Mathem. Såhär ser den ut!
Zucchinigratäng med långkokt tomatsås och örtkräm
2 små zucchini, tunt hyvlade
Tomatsås
2 burkar hela tomater, t ex San Marzano
3 dl fryst vegofärs, t ex Anamma
1 liten burk soltorkade tomater i olja, finhackade
1-2 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk balsamvinäger
1 liten nypa strösocker
salt och peppar
Parmesankräm
1 burk crème fraiche
2 dl riven parmesan
1 msk herbes de Provence, eller andra örter
svartpeppar
Servering
buffelmozzarella
extra parmesan
1 påse babyspenat
ev 1 dl buljongkokta belugalinser
1/2 citron, saften
en god olivolja
Värm ugnen till 175 grader.
Lägg alla ingredienserna till tomatsåsen i en kastull och låt koka upp. Krossa tomaterna med en träslev. Låt småputtra ca 30 minuter. Ha eventuellt i lite extra vatten om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ingredienserna till parmesankrämen.
Varva zucchini med tomatsås och ostkräm i en ugnsfast form. Avsluta med att ha på ett lager extra parmesan. Låt gratinera i ugnen tills den fått fin färg, ca 30 minuter.
Låt den stå till sig lite så att den sätter sig. Lägg över på ett fat. Riv över mozzarella, ringla över lite olivolja och ha på lite extra parmesan. Servera med en sallad vid sidan som du gör genom att blanda babyspenat med citron, parmesan och buljongkokta linser. Nomnom!