För några veckor sedan åkte jag till Andrarum med Joakim, Freja och Maja. Ja, personerna bakom @malmoeats och FB-gruppen Malmöfoodisar. Jag startade denna lille facebookgrupp för dryga 2 år sedan – och idag har den vuxit till ca 6000 gruppmedlemmar som generöst delar mig sig av restaurangtips, måltidsupplevelser och över matrelaterad kunskap. Och idag är vi ett helt litet gäng som roddar både Facebookgruppen och det tillhörande Instagramkontot. Väldigt kul!
Vi i admingruppen åkte i alla fall ut till Österlen för att ha en liten terminsavslutning tillsammans i Joakims sommarhus. Vi började med att käka massvis av snacks som var vinkompatibelt. Tänkte att vi ska kolla närmare på det idag! Menyn hittar du här:
Snacksmeny
- Chips med gräddfil att dippa i. Välj vilka du vill, men helst vinägerchips för det är godaste.
- Tunt hyvlad (och skalad) kålrabbi med lite god vinäger alternativt citron på. Varva gärna med tunna skivor äpple och eventuellt även chevrette.
- Ostbricka: chevrette. Passar super ihop med äpple och kålrabbi! En krämig måste det vara också, t ex en Brillat Savarin. Och givetvis en delice de bourgogne alternativt en rochetta.
- Rostad paprika (köp färdigrostad på burk) med fior di latte eller annan god mozzarella samt olivolja.
- Rädisor! Att dippa i t ex crème fraiche eller vispat smör. Vi körde på crème fraichen från Vitaby som är helt otrolig. Nä men den ÄR SÅ GOD! Köp den om du ser den.
- Oliver! Några matiga, t ex gordaloliverna från Garant.
- Cornichoner. Gärna serverat tillsammans med crème fraiche och honung! Obs! Se till så att du köper en riktigt knaprig och salt variant på gurkan.
Dryck
Och vad dricker man till då? Vi drack en petnat. Tror inte den vi drack är så lätt att få tag i, så varför inte prova denna från Allegresse som just nu finns på Systembolaget? Det är min gamla kontorskamrat Mange som importerar den. Den är frisk, somrig, lite syrlig och lättdrucken. Skulle säga att den passar till snacks eller till lite feta rätter som t ex rostad kål med hollandaise. Eller bearnaisesås med pommes frites. Vill du ha något alkoholfritt ska du köpa San Pelligrinos citronläsk.
Christinehovs Ekopark
Efter vi hade ätit snacks var det dags för huvudrätten. Det blev hollandaisesås med brynt smör. Ja, vi valde att sätta såsen som huvudroll för hela måltiden. Såsen la vi i en sifon och så blev den sådär jättefluffig. Jag ska lätt köpa hem en sifon och börja sifona skiten ur allt. I alla fall. Vi serverade såsen med rostad färsk vitkål, lättkokt sparris och kokt färskpotatis. Urgott.
Efter maten stack vi iväg på en liten promenad, i Christinehovs Ekopark som låg precis i närheten. Och det har ju inte direkt med mat att göra, men det var ett så mysigt tips att det känns rent ut sagt taskigt att inte nämna det i sammanhanget. Åk hit för en kvällspromenad! Eller vandra på vandringslederna. Mmm Skåne, jag älskar dig!