Mitt troligtvis starkaste matminne är kopplat till det som vi i min familj kallar för mormorsoppa. Egentligen är det en ängasoppa, men eftersom mormor alltid lagade den till oss barnbarn om somrarna har den kommit att bli hennes. Denna soppa gör jag idag året om, även om jag tycker att den är godast vid två tillfällen. Det första är när primörerna kommer. Och det andra tillfället är nu: Sensommar och skördetid!
1. Stek upp valfria grönsaker i mindre bitar
Och det som är så bra med den här soppan är att man gör den på en spik. Allt du behöver göra är att steka upp en himla massa grönsaker som du hittar hemma i kylen eller i din trädgård. Du börjar med att steka valfri lök mjuk i rapsolja för att därefter hutta ner valfria grönsaker och rotfrukter som du har delat i mindre bitar. Här kommer lite förslag på grönsaker och rotfrukter som kan vara goda att ha i din skördesoppa:
- morötter
- potatis
- lök, t ex gul lök, schalottenlök eller purjolök
- blomkål
- fänkål
- vitkål eller spetskål
- gröna ärtor (tillsätts på slutet)
- haricot verts (tillsätts på slutet)
- sockerärtor (tillsätts på slutet)
- vaxbönor (tillsätts på slutet)
- zucchini
2. Tillsätt en god buljong
Sedan öser du på en god buljong och låter allt koka mjukt. Ta precis så mycket vätska så att det täcker innehållet i kastrullen. Jag gillar lantbuljong på pulver alternativt en grönsakstärning från t ex Kung Markatta.
3. Tillsätt mejeri
När dina grönsaker och rotfrukter är mjuka har du i en skvätt valfri mejeriprodukt. Här lyder samma princip: du tar något du hittar hemma! Det kan vara någon matsked crème fraiche, syrad grädde, vispgrädde eller varför inte mjölk? Det är inte så noga.
4. Citronen!
Något som är noga däremot är att avsluta med att ha i rikligt med citronsaft. Ja, det gör hela soppan. Och salt! Denna soppa kräver en hel del salt och lite peppar. Därefter är du klar och har en fantastiskt god soppa som du har lagat på lite vad som? Ja, men ni fattar ju hur smidigt. Och en bonus? Alla barn (och vuxna) jag har bjudit denna soppa på älskar den.
Förslag på toppingar
Här och nu kan du sluta hålla på och bara sleva upp allt i tallrikar. Men om du vill kan du köra på lite toppingar till din soppa också. Nu på hösten är det godaste att ha på knaperstekta kantareller. Nom!
- stekta kantareller
- smaksatt olja, t ex citronolja
- rostade pumpakärnor
- dill och/eller persilja
- en mild riven lagrad ost, t ex av getosttyp
- brödkrutonger