En stor del av mitt arbete som matskribent/matbloggare/kokboksförfattare/matinfluencer/vadmannuvillkallamig är att svara på frågan: Var ska jag äta? Ja, om ni bara visste hur många gånger i veckan jag får DM på Insta som lyder något i stil med: “Hej! Du får säkert hundratals liknande meddelanden, så jag förstår verkligen om du inte har tid att svara. Men jag ska till Malmö nästa helg! Vad får jag inte missa?”.
Först vill jag säga att jag älskar att prata mat. Hela tiden! Med alla! Så jag tycker ju att den här typen av samtal är väldigt roande och givande. Inget fel i att skicka DM till mig alltså. Men det är också en väldigt bred och svår fråga för mig att svara på. För jag vet ju vad jag gillar – men det är så svårt att veta vad andra är ute efter. Gillar man öl eller vin? Hur stor är matbudgeten? Vem är man på resa med? Vilken typ av kök är man nyfiken på? Ja, ni fattar.
Ett ställe som alltid funkar att tipsa om är dock Maya Cantina på Spångatan. Hit går jag både med barnen, med vänner och på nätverksmiddagar. Ett ställe som jag tycker funkar för alla tillfällen. Och det är vad dagens inlägg ska handla om! Nu blir det mexikanskt för hela slanten!
Vad är Maya Cantina?
Maya Cantina är en liten familjeägd restaurang uppe vid Möllan. Stället har inte funnits mer än ett år eller så, men det har redan hunnit bli ett av mina absoluta favoritställen.
Från början, innan Maya fick en egen lokal, huserade de i en frisörsalong på Gamla Väster där de langade egna majstortillas. Dessa såldes ibland även på REKO-ring. Men nu har de alltså tagit över Casual Streetfoods gamla lokaler. På tiden! Här sitter jag helst i baren (mmm, vilken överraskning) alternativt på den lilla uteserveringen. Åh, Maya! Vad jag älskar dig!
Menyn varierar hela tiden. Jag har aldrig varit här två gånger där menyn har sett likadan ut. Men den är uppbyggd enligt följande:
Förrätter
Det kallas för förrätter men egentligen är det bara “annat än tacos” skulle jag vilja säga. Quesadillas finns alltid på menyn och den är helt underbar. Både den med ost och varianten med potatis är ljuvlig. Till quesadillasen får man en avokadoröra men fråga efter deras jordnötsalsa också. Den är bäst.
Bland dessa förrätter har jag också ätit mitt livs bästa gazpacho. Ja, livets bästa! Beställ in ett gäng förrätter och dela för all del! Det är så otroligt hög kvalitet på dessa rätter, trots de förhållandevis låga priserna. Man vill prova allt!
Tacos
Sen kommer vi till själva höjdpunkten på middagen – och det är tacosen. Det finns alltid flera olika varianter att välja mellan. Och alltid minst två vegovarianter. Dessa är alltid väldigt kreativa, roliga och framförallt goda. Jag får så mycket smakinspiration från Maya. Och det bästa av allt? En taco brukar ligga på ca 50-60 kronor.
Dessert
Slutligen är det dags för dessert. På menyn brukar det enbart finnas en dessert, men helt ärligt: det räcker ju. Här åt jag en dulce de lecheglass med rostad kokos tillsammans med min kompis Tess. Så god.
Drinkar och övrig dryck
Och slutligen vill jag säga några ord om Mayas dryckessortiment. För det första har de ett stort urval av naturviner. Det brukar jag dock aldrig dricka när jag är där. Nej, i’m only in it for the DRINKAR! Här kan man antingen få drinkar på en bas av mescal alternativt tequila. Alla drinkar som jag provat har varit riktigt, riktigt bra. Ja, om man gillar tequila/mescal har de huuur många sorter som helst. Bara fråga så kommer de guida er!
Deli, sås och krydda
Sist men inte minst har Maya en liten deli. Den ligger inte framme så att man ser den, så man får fråga efter den lilla delimenyn. Där kan man bland annat köpa den suveräääna kryddblandningen tajín. Den kan man också få på sin drinkkant, så fråga om det. Tips tips! De säljer också olika typer av såser, som jordnötssalsan salsa macha som jag älskar. Och chilichipsen takis. Nomnom!
Inköpslista delin på Maya:
- Salsa Macha
- Tajín
- Takis
Blev du nyfiken på Maya Cantina? Då tycker jag att du ska passa på å boka bord! Klicka här så kommer du direkt till deras hemsida!
[…] har nu pratat lite kort med Gonzalo, kökschefen och ägaren bakom den mycket populära taquerian Maya Cantina på Friisgatan i Malmö för att reda ut: Vad är egentligen […]
[…] Det här är en av mina favoritsorter och jag tror att jag smakade den första gången på Maya här i Malmö. Det är alltså skruvade små lime- och chilichips som är syrliga och riktigt […]
[…] den här veckan handlar om en krydda som jag föll för totalt förra våren efter ett besök på Maya Cantina. Sedan dess är denna krydda ett måste i mitt skafferi. Tajín heter den – och vad det är och […]
[…] Idag vill jag i alla fall prata om glögg. Ingen glögg som helst utan Fruktsteros allra första. Det är ju ingen hemlighet att jag både gillar Fruktstereo och vinimportören Vinstereo. De importerar flera av mina favoritviner och råkar dessutom ha en bar ovanpå min favoritrestaurang, Maya. […]
[…] ni vet är ett av mina absoluta favoritställen i Malmö Maya Cantina. Deras tacos är otroliga, mycket bättre än hypade Hija de Sanchez i Köpenhamn om du frågar […]
[…] hade en av de roligaste kvällarna på länge när jag i lördags tog över min favoritrestaurang Maya och serverade mat på temat Mexiko möter Sverige. Ja, vi ville göra en take på den svenska […]