Det är inte ofta jag delar ett ofärdigt recept. Men idag gör jag det. Tanken är att en variant av denna rätt troligtvis ska medverka i ett kommande bokprojekt. Då behöver jag förfina receptet en hundra gånger innan det slutligen går till tryck. På bloggen gäller inte samma premisser dock. Och ni var ju så sanslöst många som hojtade efter instruktioner när jag delade denna lilla aubergineragu på Instagram häromdagen. Ni får laga, lägga till egna smaksättare, ja sätta er egna touch på receptet! Berätta gärna vad ni tycker!
Aubergineragu med miso, vitt vin och brynt smör
- 2 medelstora auberginer
- 1 gul lök, finhackad
- 1 morot, finhackad
- 1 liten bit rotselleri, finhackad (du behöver ungefär samma mängd som moroten)
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- olivolja (mycket!)
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl vitt vin
- 1 msk ljus miso
- 1 burk konserverade körsbärstomater
- 1 burk hela konserverade tomater
- 50 g soltorkade tomater, finhackade
- 1-2 tsk dijonsenap
- 25 g smör
- 2 lagerblad
- ev en parmesanskalk
- 1 tsk chiliflakes/peperoncino
- salt och svartpeppar
servering
- valfri pasta (även stekt potatisgnocchi är gott!)
- finriven parmesan
- lite extra brynt smör eller olivolja
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Dela auberginen i små bitar. Lägg i ett durkslag och salta. Låt stå och dra 30 minuter.
- Skölj av auberiginen. Krama ur all vätska ur auberginen. Värm upp rikligt med olja i en gjutjärnsgryta. Ha i auberginen och låt steka under omrörning länge, ca 20-30 minuter tills auberginen mjuknat och fått lite färg.
- Lägg över auberingen på ett fat. Värm upp lite mer olja i grytan och vänd i lök, vitlök, morot och selleri. Låt steka tills mjukt.
- Ha i tomatpuré och miso och låt steka med 2-3 minuter.
- Vänd i vinet och låt det koka in.
- Ha nu i tomaterna, dijonsenap, chiliflakes/peperoncino, ev en parmesanskalk, soltorkade tomater, den stekta auberginen och svartpeppar.
- Låt koka ihop, sätt på locket och ställ in hela grytan i ugnen. Låt stå och rosta ca 6 timmar. Rör runt då och då!
- Bryn smöret och blanda ner det i aubergineragun. Låt det koka in. Plocka upp parmesanskalken. Smaka av med salt och pepper.
- Servera med valfri pasta och massvis av parmesan. Nomnom!
Vill du göra egen gnocchi till ragun kan du slänga in några bakpotatisar i ugnen under tiden som grytan står och puttrar. Låt de baka tills de är helt mjuka.
Och pssst! Matprofilen Gabriella Skog har gjort ett jättefint recept på såväl en ankragu som en aubergineragu med sardeller som jag vill tipsa vidare om. Tack för inspirationen till denna rätt!
O M G
VISST!
[…] Aubergineragu med miso, vitt vin och brynt smör […]
[…] rätter: Tuvessonskans vårpasta med brynt salviasmör, pocherat ägg, hasselnötter och citron Aubergineragu med miso, vitt vin och brynt smör Tomat- och saffransrisotto med syrlig fänkål, brynt smör och chili Sen frågade jag er […]