Jag minns inte hur det gick till när jag stötte på namnet Laurie Colwin för första gången. Men jag vet att det dröjde allt för länge innan jag fick tummen ur och beställde hem hennes mästerverk Home Cooking. En bok som alla borde ha hemma i hyllan. Det är något i Colwins skrivspråk som får en att må bra och bli glad. Hon har en oerhört opretentiös inställning till matlagning. Hon diskar i badkaret. Hon bråkar med syrran om huruvida de ska (eller inte ska) fylla julkalkonen. Hon samtalar med en 70-årig gubbe om det faktum att färdigköpt potatissallad ibland är något som man föredrar framför hemgjord.
Det är något väldigt mänskligt och relaterbart till Colwin och ju mer jag läser om henne desto mer tycker jag om henne. Och mig själv. Ja, Colwin har den inverkan på en. Hon gör sig inte till, hon är fullkomligt oängslig. Ja, hon håller inte på. Givetvis tycker jag att ni alla ska beställa hem Home Cooking redan ikväll (vill du köpa boken kan du göra det här), men tills dess kan ni här få läsa 5 saker som Laurie Colwin har lärt mig om matlagning och som kanske kan inspirera er också.
Det är en god idé för nybörjaren att satsa på rätter som är enkla att laga, men som tar lång tid att tillbereda
Vi börjar med en av fem lektioner i matlagning som Colwin presenterar i sin bok. Och det är tipset att om du är nybörjare i köket och ska ha gäster bör du satsa på att laga enkla rätter, som tar lång tid att laga. Med lång tid att laga menar hon rätter som får ta lång tid på sig i ugnen eller på spisen för att få så mycket smak som det bara går. Dessutom brukar den typen av rätter bli ännu bättre att laga dagen innan. Perfekt om man är lite nojig och vill hinna smaka på maten först innan man ska servera den. Jag har några tips på sådana rätter från bloggen:
En långkokt bönchili med mörk choklad, valnötter och lime
Sydfransk saffranssoppa med chilirouille, dill och krutonger
Aubergineragu med miso, vitt vin och brynt smör
Bra mat behöver inte vara dyr, men det finns råvaror som är värda att lägga lite extra pengar på
Lektion nummer två handlar om inköp av råvaror. Colwin menar att bra mat absolut inte behöver vara dyr, men för den finns några viktiga komponenter som gör stor skillnad för slutresultatet. Colwin nämner färska örter, en bra vinäger, äkta smör och en bra olivolja som några saker som alltid är värda att lägga pengar på. Jag skulle vilja lägga till hela konserverade tomater av god kvalitet till den där listan. Hur man vet vad som är bra vinäger, smör och olivolja brukar vara så enkelt att de kostar mer i butiken. Vill du läsa mer om bra vinäger kan du klicka här.
Du behöver inte en massa köksutrustning för att bli en bra hemmakock. Och om du ska köpa specialutrustning: gör det på rea eller på loppis.
Ja, det här rådet är kanske mer aktuellt idag än någonsin i en tid när vi konsumerar i ofantliga mängder. Det är lätt att tro att du blir en bättre kock eller lagar bättre mat om du har en massa fancy utrustning. Det finns såklart vissa saker som gör vardagen betydligt enklare om man som jag lagar mat mest hela tiden (som en bra mixer och en köksassistent), men sen finns det också en himla massa grejer som du absolut inte behöver. Jag vill tipsa om 3 saker till köket som jag inte kan vara utan.
- Det första är ett microplane. Jag har det till att riva parmesan och till att riva ingefära och vitlök. Jag älskar detta lilla köksverktyg.
- Tips nummer två är att ha en kökssax. Jag kan inte leva utan min kökssax. Det är helt sant. Och givetvis har jag en orange sax från Fiskars, precis som min mormor hade.
- Och slutligen vill jag tipsa om en riktigt bra gjutgärnsgryta. Det var det första jag köpte för pengarna jag fick av mina släktingar när jag gifte mig – och jag använder den fortfarande varje vecka. I princip varje dag. Dessa går dock att hitta på loppis! Leta där!
How to disguise vegetables
Colwin ger oss också en lång lektion i hur man kan “gömma” grönsaker. Eller ja, hur man får folk som inte gillar grönsaker att börja gilla grönsaker. En av dessa grejer hon tar upp är att ge grönsakerna en riktig fettbehandling. Det skriver jag under på direkt. Som ett exempel tar hon upp att man kan täcka sina grönsaker i en fet sås; som bearnaise, hollandaise eller majonnäs. Jag vill tillägga att det är otroligt gott att dippa sallatsblad i en god crème fraiche. Det serverar vi ofta innan middagen. Det andra tipset hon tar upp är att fritera grönsaker, det kan vara att t ex göra fritters. Här kommer några tips på hur du kan ge dina grönsaker en redig fettbehandling:
Zucchini- och fetakroketter! Bakad fetaost med potatis och oliver! Äppletzatsiki!
Ha dagsfest!
Det sista tipset från Colwins fantastiska bok som jag vill lyfta är tanken på att sluta ha kvällsfester och istället bli bättre på att arrangera dagsfester. Som ett förslag på en sådan dagsfest tipsar Colwin om teparty! För det första menar hon att teparty funkar för gäster i alla åldrar. Colwin tycker att en bra dagsfest börjar kl 15 och slutar kl 17:30. Sen kommer en lång utläggning om brittisk tekultur som är underbar läsning vilket avslutas med tips på bra snacks att servera på sitt teparty. Gurkmackor, shortbread, chokladkaka, baked beans och färsk frukt. Nä, men jag blir så vansinnigt inspirerad att börja bjuda in till teparty när vi firar födelsedag i vår familj. Tack Colwin för detta magnifika tips!
Blir du nyfiken på boken? Då tycker jag att du ska köpa den. Här finns den!
[…] Och! Missa inte min text om en annan favoritförfattare, Laurie Colwin. […]