Jaha, då var restriktionerna väck och vi ska långsamt börja återgå till ett liv som vi knappt minns. Middagar? Med folk? Hur gör man? Ja, det är frågan och för att hjälpa er på traven och kicka igång ert sociala år har jag pratat med de sju tjejerna bakom matklubben Soup Group Rockers.
Så, säg hej Emily, Sofie, Nina och Nina, Nanny, Ida och Elin! En grupp om 7 personer som driver en matklubb/soppgrupp och som idag ska guida er till hur ni kan göra en copy paste på detta fantastiska koncept. 2022 är definitivt matklubbens år!
Berätta, vad är en soppgrupp?
En soppgrupp är ett gäng vänner som har en matklubb för att ha en anledning att ses varje vecka. Att laga soppa är ganska kravlöst och lätt att göra till många. Syftet är att ses utan större stress och ansträngning.
Hur träffades ni?
Tre av oss kände varandra från universitetstiden. Vi tre pluggade alla i Lund och var engagerade i samma studentförening. Efter att två av dessa tre gjort det enda rätta och flyttat till Värnhem efter några år på vift i Köpenhamn bestämde vi att vi ville ses regelbundet och det blev starten för vår soppklubb år 2013. Från 2015 tillkom Sofies kusiner Nanny & Ida. Ninas svägerska Nina kom in i gruppen strax efter och sista medlemmen blev Sofies barndomsvän Elin. Vi tyckte egentligen att 6 personer var max för att få det att flyta på men Elin lagade så sjukt god mat att hon fick en inbjudan ändå.
Vi bestämde att det var lagom att ses en gång i veckan och laga soppa, vilket kändes som rätt ambitionsnivå för oss. Första året sågs vi bara på vinterhalvåret och knappt varje vecka, lite när det passade. Alla förutom Elin har bott på värnhem ett tag och det ligger oss därför varmt om hjärtat. När vi var utspridda över Malmö hade vi olika benämningar som tex, Rörsjöns Ragator, Värnhems Värstingar och Slottstadens Sluts. Namnet för hela gruppen kom att bli SoupGroup Rockers men vi jobbar mest med “Soppan” <3.
Hur ofta ses ni?
Vi har haft soppa i princip varje tisdag i många år. I och med att vi är sju personer i gruppen gör det inget om inte alla kan ses varje vecka. Men det är fantastiskt att ses så ofta och få vara stor del av varandras vardag. Sedan november 2020 har vi, liksom allt annat roligt, fått ta lite paus. Vi har provat digitala träffar och till och med haft utesoppa i januari (burr!) men det har blivit längre mellan träffarna. Dessutom har vi nästan allihop lämnat Malmö sedan dess och spridit ut oss över skåne. Så vi håller nu på att återuppfinna nya rutiner – för soupgroup måste leva kvar! Just nu har vi en plan att ses en lördag eller söndag varje månad och då köra tex brunch eller helkväll med övernattning. En real housewiveshelg väntar till exempel i april då Ida står värdinna!
Hur kommer man igång med en soppgrupp?
- Välj ut ett gäng kompisar eller kollegor och fråga om ni ska starta en matklubb.
- Bestäm en fast dag i veckan. De som kan ses, alla kommer inte att kunna varje vecka men det viktiga är att komma igång och att hålla igång.
- Håll det enkelt till en början. Det ska vara prestigelöst och inte kännas som en börda.
- Bara sätt igång! Det gör vardagen så mycket roligare när man har soppan att se fram emot och det blir en dag i veckan som man slipper laga mat och har lyxen att bli bjuden.
Det som gör att vi har lyckats hålla igång är att vi träffats varje tisdag(typ) så att det har varit kontinuerligt. De som kan kommer helt enkelt! Det som är så bra med soppan är att vi kan prata om högt och lågt och att det är lika givande att träffas när man är på sin bästa plats i livet som bör det är jobbigt ❤️
Hur lägger ni upp era träffar?
Vi roterar bland oss sju så har vi en fast dag varje vecka och när det är ens dag ansvarar man för att laga mat till hela gruppen. Vi brukar ses runt 18-tiden och då kommer man till dukat bord och kan snacka av sig om allt som pågår i livet just då.
Hur kommer ni på vad ni ska laga?
Första rundorna var det soppa som gällde men på sommaren då man inte är så sugen på soppa har vi kört valfritt. Då har man fått bjuda på tex grillat eller olika sallader.
Har ni olika teman? Om ja, vilket tema har varit roligast hittills?
OM vi haft teman??!! Vi älskar teman! Favoriten har varit att vi varje höst har lottat olika länder och man har då fått göra research och fått bjuda på en middag från just det landet. Utmaningarna har varit stora då vi haft Tibet, Madagaskar och Bermudaöarna men det har blivit så lyckat! Andra teman har varit veganskt, sallader, sommarmat, Tuvessonskan och potatis.
Vad är det godaste ni har lagat?
Vi vill inte framstå som några brown noses men en rätt som återkommit flera gånger är Tuvessonskans pankopanerade halloumi med tomat- och vattenmelonsallad som serveras med dillmajonässås. Potatistemat har vi annars kommit fram till var det absolut bästa temat. Emily har överraskade haft Malmöfestivaltema som var helt sjukt! Vi serverades en buffé med cajunkryddad quornfilé, Idahopotatis och limesås, halloumitacos, langos och godishjul. Underbart! För att binda ihop säcken har Sofie stått för den bästa soppan då hon gjorde en svampsoppa med sherry som vi fortfarande pratar om såhär 7 år senare…
Herregu vad mysigt och inspirerande!
Jaaa! Håller med. Så trevligt gäng!