Något av det roligaste och absolut bästa med att arbeta med mat i sociala medier är att vara en del av ett community. Jag har under mina 6 år i branschen träffat så sanslöst trevliga och kompetenta människor som dagligen inspirerar mig. Och ett exempel på en sådan person är
Rizwan Qadery.
Idag tänkte jag att ni läsare ska få bekanta er lite närmare med Riz under ett kort samtal om bengalisk husmanskost, om att starta ett matrelaterat projekt genom Instagram och kärleken till mat i allmänhet.
Hej Riz, vem är du?
Sho! Jag heter Rizwan Qadery och är 30 år. Ursprungligen är jag en stadsunge från Norrköping, men idag bor jag i Stockholm. På dagtid är jag språklärare och på kvällarna lagar jag mat på instagramkontot @rizwanqadery. Där lagar jag allt möjligt, allt från hemmagjord pasta till bengalisk husmankost. Just nu driver jag även ett projekt som jag kallar för Masala Mama, som går ut på att sprida bengalisk matkultur genom färdiga kryddblandningar och recept till kända rätter.
Du har ett av Instagram absolut mest inspirerande konton. Var har du fått ditt matintresse ifrån?
Det är svårt att inte älska mat i vår familj! Min mamma har skämt bort oss med hemlagad mat gjord från grunden sedan barnsben. Nu åker jag tåg i 2 timmar enbart för att käka… och för att träffa mina föräldrar såklart. Men det riktiga intresset för matlagning började i övre tonåren. Mat-tv exploderade, Gordon Ramsay, Marco Pierre White och Per Morberg avlöste varandra i tv-rutan och för en ung kille som aldrig hade sett världen var det ett helt nytt kök som visades. Jag hade aldrig ätit en biff till exempel. Så jag bestämde mig för att laga rätterna jag såg på tv. Och så fortsatte det i flera år tills jag åter fick ett intresse för maten vi åt när vi var små och började kombinera tekniker och kunskaper från flera kök. Nu fortsätter jag på samma spår och försöker bara att ha kul, uppleva och lära mig nya saker.
Du vill göra det enklare för folk i Sverige att laga, testa och uppleva bengalisk mat. Kan du berätta lite mer om det?
Bangladesh är inte ett jättestort land, men är ett av världens mest befolkade länder. Dessutom sträcker sig diasporan över hela världen. I Sverige finns det bengaliska restauranger men de har oftast en klassisk sydasiatisk inriktning eller är mer anpassade efter den västerländska paletten. Det är inte den maten jag är uppvuxen på hemma, den maten jag älskar och den maten alla matintresserade behöver uppleva – det vill säga husmanskosten. Det bengaliska köket har en stark koppling till naturen och har regionala skillnader. Genom landet rinner ett floddelta, vilket gör marken väldig bördig och det gör i sin tur att landet har en stor variation på grönsaker, frukt, kryddor och fisk. På ett personligt plan handlar det om familjen. Bengalisk mat kräver flera komponenter; ris, en eller flera grönsaker, ett protein, dahl, chutney, achar, kanske ännu mer och smakar såklart bäst i sällskap med andra. Utöver det så bör det nämnas att ris, fisk och chili är heligt.
Rizwan har flera stories på Instagram när han lagar och pratar om bengalisk mat, kolla gärna in dem här:
Om man vill komma igång med att laga mer bengaliskt hemma, vilka råvaror bör man köpa hem?
Mycket finns i vanliga affärer. Däremot så är det svårt att i vanliga affärer få tag på torkade kryddor av bra kvalité och till ett rimligt pris. Köper man vanliga kryddor i butik kommer de att ta slut bara på någon dag. Men här är ett litet urval på grejer som du kan laga ganska mycket på:
- Färska aromater: lök, vitlök, ingefära, chili, koriander, mynta, lime, citron
- Torkade hela och malda aromater: chilipulver, koriander, spiskummin, gurkmeja, kanel, kardemumma, nejlika, lagerblad, muskot, svartkummin, svartpeppar, fänkål, panch phoron, svart salt
- Torkade linser och bönor: röda linser, delade gula mungbönor, delade kikärtor, hela kikärtor, gula ärtor och urdböna
- Annat: ghee (en sorts brynt skirat smör), senapsolja (olja framställt på pressade senapsfrön), kikärtsmjöl, puffat ris, dadelsocker, svart te
Hur kom du fram till att du ville starta ett projekt som säljer kryddor?
Jag vill som sagt att fler ska få chansen att testa bengalisk husmankost. Recepten innehåller oftast ganska mycket kryddor, det är inte ovanligt att ett recept kräver 10 kryddor eller till och med ännu fler. Flera av kryddorna finns ju i butik men jag är så trött på den usla kvalitén på kryddorna i vanliga affären. Jag tror också på använda bra råvaror och så mycket ekologiskt som möjligt, samtidigt tror jag inte heller att många är redo att köpa så mycket kryddor på en gång. På så sätt kom idén om kryddblandningarna till. Jag ser också det här projektet som en möjlighet att representera bengalisk matkultur, vara stolt över den och min bakgrund. Något som kanske inte alltid var så lätt när man var yngre och ville passa in.
Varje månad släpper jag på ett specifikt datum en Masala Mama kryddblandning på min Instagram och man skickar ett dm om man är intresserad. Man behöver dock vara på hugget, då det har sålt slut på bara någon timme efter släpp. Datumet för släppet meddelar jag i förväg på min instagram, så se till att hålla koll på @rizwanqadery för mer information!
Alla bilder i detta blogginlägg tillhör Rizwan Qadery.