Idag när jag kom hem sent från odlingslotten behövde jag få fram middag snabbt, snabbt, snabbt. Rörde runt i skåpen och hittade passerade tomater, smör och miso. Ja, 3 stapelvaror som jag alltid har hemma med andra ord. Men vad skulle jag trolla fram med dessa ingredienser då? Det fick bli pasta!
Jag har ofta brynt smör i min tomatsås. Det är ett sådant enkelt sätt att få ett paket passerade tomater att smaka mega. Se bara till att köpa passata av god kvalitet. Och hur vet man att en passata är av god kvalitet? Det enkla svaret är att du ska leta efter den lite dyrare varianten. Det är det värt när man ska laga snabbmat och inte orkar hålla på.
Om miso är en ny ingrediens för dig kan du läsa mer om det här. Och om du inte hittar miso kan du istället laga min tomatsås med brynt saffranssmör. Men prova misovarianten om du kan! Miso + tomat är en sådan toppenkombo!
Rigatoni med tomatsås med brynt misosmör, burrata och friterad kapris
2 portioner
- 25 g smör
- 1 tsk ljus miso
- ca 3 dl passata/passerade tomater av god kvalitet
- 2 portioner valfri pasta, jag hade rigatoni
- 2 msk kapris
- olivolja
- chiliflakes
- burrata
- salt och svartpeppar
Börja med att koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Bryn smöret. Vispa ner mison. Ha i de passerade tomaterna. Vispa! Blanda ner den kokta pastan samt lite av pastavattnet. Låt koka ihop. Smaksätt med salt och peppar.
Stek kaprisen i smör eller olja tills den blivit krispig.
Lägg upp pastan i två tallrikar och toppa med burrata, friterad kapris, chiliflakes, salt, peppar och lite olivolja.