Ny vecka, ny veckans babe! Det återkommande temat på bloggen där jag varje vecka presenterar en produkt som jag gillar lite extra. Tidigare veckor har vi pratat om:
Den här veckans ska vi prata om ett aningen bredare ämne. Nämligen vinäger! Jag älskar vinäger. Jag är fullkomligt tokig i alla syrliga grejer visserligen men på senare år har mitt vinägerintresse verkligen exploderat. Och jag tycker nog att vinägermarknaden har utvidgats en hel del den också? Idag går det att hitta allt från slattvinäger från lokala producenter till fin champagnevinäger, citrusvinäger och hallonvinäger. Så, idag hoppas jag att ni känner er manade att testa några nya vinägersorter efter den här lilla läsningen. Det finns så mycket mer än rödvinsvinäger, vitvinsvinäger och balsamvinäger!
För att skriva det här inlägget har jag tagit hjälp av er i vanlig ordning. Ni har fått skicka in era bästa vinägertips – och så har jag sammanfattat det och blandat upp med mina egna tips och idéer. Jag tänker att vi börjar prata om några olika vinägerfavoriter. Det finns många, så jag fick göra ett litet urval.
Kalamansivinäger
För 1,5 år sedan fick jag en liten flaska med fransk vinäger av min kompis Joakim. Kalamansivinäger stod det på flaskan, eller vinaigre de calamansi om man ska vara petig. Sedan dess har denna vinäger varit min absoluta favorit. Och jag använder det alltid till sallat. Kalamansi är en citrusfrukt vilket gör att denna vinäger smakar rätt annorlunda andra vinägersorter som jag använder mig av. Den är syrlig och lite söt på samma gång – tänk en blandning av mandarin och citron typ. Den passar ypperligt att använda i rätter där man vanligtvis kanske skulle ha använt sig av citron. Tyvärr är den rätt svår att få tag på i vanliga matbutiken, men den finns t ex här på Werners Gourmetservice.
Sherryvinäger
Sherryvinäger var min första favoritvinäger. Jag tror att jag upptäckte den i samband med att jag startade mitt Instagramkonto, för 6-7 år något sådant. Sedan dess är den en stapelvara i mitt kök. Jag brukar framförallt ha den till mina tomatbaserade rätter, men detta är verkligen en all round-vinäger som passar till det mesta. Hur smakar den då? Jag är inte direkt någon expert på smakprofilering så jag har läst hur mer vinägerkunniga personer har beskrivit den. Den anses vara syrligare än många andra vinägersorter. Den är väldigt smakrik och har en lätt nötig ton. Den kommer från Spanien – och det bästa av allt är att den idag går att hitta i de flesta lite större matbutiker. Den kostar lite mer än “vanlig” vinäger, men det tycker jag absolut att den är värd.
Chinkiangvinäger
Chinkiangvinäger är min absolut senaste vinägerupptäckt. Jag började använda den först nu i vintras. Men sedan dess använder jag den några gånger i veckan. Chinkiangvinäger är en svart vinäger gjort på fermenterat ris som bas. Smakmässigt är den lite mildare och mindre syrlig än många andra vinägersorter. Denna vinäger är en basvara i det kinesiska köket. Ofta används den i wok, fried rice och diverse grönsaksrätter. Jag använder den ofta som bas i dippsåser till dumplings. Enligt Drakfrukt skall även denna vinäger ha en “hint av worchestersås i smaken” vilket jag tyckte var väldigt spännande och något som jag kommer vilja spinna vidare på.
Vinägerns smakkamrater och användningsområden
Men hur använder man vinäger då? Saken är att man kan använda vinäger till… det mesta. Men precis som allt annat har vinäger givetvis några smakkompisar som den gärna krokar arm med. Även om just vinäger är en smaksättare i sig. Aja, här kommer några grejer som gärna vill kombineras med vinäger och olika sätt om man kan använda den på:
- i en fransk tomatsallad alternativt i en grekisk sallad
- i en tomatsås, t ex denna
- att syra lök i (t ex rödvinsvinäger + tunt skuren rödlök)
- i kombination med brynt smör
- med plommon (t ex i en plommoncapaccio med vinäger, olivolja, parmesan)
- med rostad potatis (tänk fish and chips med mosade gröna ärter. För ett nice vegoalternativ, kolla in min bok Käka Grönt!)
- till söta rotfrukter samt rostad pumpa, sötpotatis och jordärtskocka
- att bryta att krämiga soppor (t ex jordärtskockssoppa)
- rödbetor + vinäger + dill
- i en dressing till dumplings
- i vinaigretten med olivolja
- använd dragonvinäger i bearnaisesåsen
- tunt hyvlad fänkål med krispigt äpple, citron och vinäger
- hjärtsallat + vit balsamvinäger + citronolja från Gunnarshög
- Caramelized Balsamic Goat Cheese Pasta
- att marinera tunt hyvlad kålrabbi i
- maltvinäger på pommes fritesen
- lomo saltado (en peruansk rätt med massa vinäger i!)
- frysta bär + balsamvinäger + bubbelvatten = god dryck!
- den tjeckiska linsrätten čočka na kyselo
- potatis, oliver, lök, kapris och vitvinsvinäger tjoff in i ugnen = fantastiskt tillbehör till t ex korv
- vit vinäger i västafrikanska klassiker som t ex yassa (kycklinggryta som går att veganisera)
- gör egna smaker med vitvinsvinäger som bas, t ex fläder eller salvia
- en riktigt god och lagrad italiensk balsamvinäger till vaniljglass
- marinera jordgubbar i flädervinäger med basilika och svartpeppar
- svart vinäger till smashed gurksallad
- rödvinsvinäger som topping till ostron
- svart vinäger till DanDan-nudlar
- till kanderad chili/jalapenos
- ha i lite god vitvinsvinäger i köpemajjo = ger bättre smak och textur
- ha i lite vitvinsvinäger alternativt kalamansivinäger i kolasåsen (gott och otippat)
- i en faki, det vill säga en grekisk soppa med gröna linser. Toppa med vinäger och olja!
- i en caponata! “Vinägern är viktig så att det inte bara blir en random grönsaksröra”.
- i fransk potatissallad med vitvinsvinäger och massa dijon. Lägg i burk och ta med ut på picknick
- ha alltid lite vinvinsvinäger i en krämig svampsoppa
- doppa små bitar parmesan i god balsamvinäger
Slutligen ska alla ni andra vinägerlovers få ett litet smaktips. Mina absoluta favoritchips är inte helt oväntat vinägerchips. Så har det varit sedan jag var barn. För att vinägerchips ska komma till sin absoluta rätt är det gott att bryta av det syrliga med någonting. Gräddfil är gott visst, MEN en sak som är ännu godare är Larsas getyoghurt. Leta reda på den lilla 1,5 dl-burken. Otroligt gott!
Har du några vinägertips som du inte hittar i listan här ovan? Tipsa gärna oss andra!
En rätt som min familj brukar ha på julbordet av nån anledning är en sallad gjord på kokta rödbetor, fetaost i bitar, persilja och en riktigt syrlig vinägrett, gärna med dijon. Kom att tänka på den apropå tipset om rödbetor, dill och vinäger. Svingod och funkar säkert året om!
Dragonvinäger är också så sjukt gott, gör en fuskbea på creme fraiche, lite majonnäs och dragonvinäger.
Mmm, det där lät mycket gott! Bra julbordsrätt. Och kul med fuskrecept, älskar sånt.
[…] Veckans Babe #7: Vinäger […]
[…] Veckans Babe #7: Vinäger […]
[…] 1 tsk svart vinäger (går att utesluta) […]
[…] 1 msk vinäger, jag använde mig av svart vinäger […]