Jag vet att ni är många läsare som även följer mig på Instagram och därmed inte kunnat missa att lasagne är min absoluta favoriträtt 4-ever. Jag menar, jag serverade den till och med som bröllopsmiddag. Så mycket älskar jag det.
Och lasagne brukar jag ofta laga som en slags resträtt när jag behöver rensa ur skåpen. Det går ju att klämma ner lite vad som helst i en lasagne, det mesta blir gott. Nu när vi snart ska flytta känns det som att de flesta av våra måltider består av diverse skåpplock. Av frysmaten har vi gjort en hel del soppa, där börjar det bli tomt. I kylen kämpar jag på med att tömma diverse burkar. I skafferiet har vi mest ett stort gäng konserver. Och typ 3 stora paket havreris…
För att göra mig av med ett gäng burkar beslutade jag mig därför för att laga en stor lasagne. Basen bestod av lök, vitlök, morot och selleri som jag stekte i massvis av smör och olja. Inga konstigheter där. Sen gick jag i med tomatpuré och lite diverse torkade kryddor. I med hela konserverade tomater. Och sen: belugalinser! Ja, om man inte har färs hemma går det hur fint som helst att göra färssås med linser istället. Anledningen att man använder sig av belugalinser är att de håller formen och därför lämpar sig ypperligt för den här typen av rätter.
Jag lät linssåsen stå och koka en timme eller två. Och sen var det dags att börja komponera ihop lasagnen. Men istället för att lägga över såsen i en ugnsform beslutade jag mig för att trycka ner lasagneplattorna direkt i såsen – i kastrullen. Perfekt när man har en hög trasiga små plattor över. Tryck ner så mycket plattor som får plats. Sen lät jag såsen stå och koka tillsammans med plattorna ytterligare ca 20 minuter.
Därefter hade jag på lite crème fraiche och strösslade över rikligt med god ost. Om du inte har en ugn får du låta osten stå och smälta på spisen nu. Om du har en ugn kan du sätta in hela kastrullen ca 10 minuter på svinhög värme. Bara låt osten få fin färg. Sen har du din lasagne färdig!
Så himla smidigt! Och skönt att slippa en extra form att diska. Jag serverade min belugalasagne med en spenatsallad med olivolja, citronsaft och parmesan. Oerhört gott. Och vill du ha receptet på belugabolognesen hittar du det här. Nomnom!