Jag tror att det var under en Hallandsresa förra året som jag första gången upptäckte begreppet solrostahini. Jag och min man besökte underbara Borgmästaregården vars specialitet är gröt. Ja, gröt låter rätt trist men vet ni? Gröten på Borgmästaregården är mer än vanlig tråkig havregrynsgröt. Här fick vi en krämig gröt toppad med yoghurtgrädde (ja, yoghurt uppvispat med vispgrädde), päron, rostade frön – och solrostahini.
Ja, solrostahini är alltså solroskärnor som man låter rosta för att sedan mixa helt slätt. Som en vanlig tahini men där man använder sig av naturella solroskärnor istället för sesamfrön. Och användningsområdena är detsamma! Mycket gott och trevligt.
Metoden för att göra egen soltostahini är superenkel. Du börjar med att rosta naturella solroskärnorna på ca 175 grader på en plåt tills de blivit lätt gyllene. Du behöver minst ett paket solroskärnor för att det ska kännas lönt och för att mixern ska ha något att arbeta med. I ugnen går det fort, så lämna inte ugnen utan titta tills de precis har fått fin färg.
Lägg över solroskärnorna i en bra mixer. Jag har en Vitamix som jag älskar. Börja mixa! I början blir det lite smuligt för att därefter börja bilda ett smör. Fortsätt mixa länge, kanske 5-10 minuter. Den kommer bli tunnare ju längre tid du mixar. Lägg över din tahini i en skål och salta lite. Tada färdigt! Nu kan du förvara den i kylen. Hur länge vet jag inte, men man äter lätt upp den på två veckor.
Och hur kan du nu använda sin tahini då? Jo, mitt bästa tips just nu är att göra en mycket enkel nudelrätt. Ta en stor sked solrostahini och blanda med en lika stor sked jordnötssmör – och en lika stor sked krispig chiliolja. Blanda med de nykokta nudlarna och toppa med sesamfrön och koriander. Enkelt va? Veganskt dessutom som en liten bonus.
Blanda annars ut din tahini med lite yoghurt, vatten och citronsaft till en fantastisk sås. Eller ha den i hummusen? Eller varför inte på gröten tillsammans med rysk yoghurt? Ja, solrostahinins användningsområden är oändliga!