Inlägget är ett betalt samarbete med Edgy Veggie
Godmorgon mina vänner! Idag ska vi prata om två saker. Det första är att jag på söndag kommer till årets trädgårdsfest Garden Show här i Malmö där jag kommer stå och snacka seitan tillsammans med mina vänner på Edgy Veggie. Vi kommer bjuda på något kul smakprov (tacos!) – och så kommer jag även ha med mig ett gäng kokböcker som jag kommer sälja till ett bra eventpris.
Det andra handlar om detta suveräna recept som jag har tagit fram på souvlaki gjort på seitan. Allt du behöver göra är att steka upp din seitan i rikligt med fett och kombinera med valfria tillbehör. Sen är det färdigt. Har du missat tidigare inlägg om vad seitan är kan du läsa ikapp här.
Men vad är souvlaki då? Jo, souvlaki var för det första en av mina favoriträtter som barn. Nu åt jag inte det så ofta, förutom några få gånger när vi var på charter – men jag minns fortfarande det som en av de godaste måltiderna ever. Souvlaki är i alla fall (enligt Wikipedia) populär grekisk fastfood som består av små bitar kött som grillas på spett. Oftast är det fläskkött, men det kan också vara kyckling eller lamm.
Med inspiration från denna klassiker har Edgy Veggie gjort en vegansk take. Seitanbitar kryddas med klassiska souvlakikryddor och allt du behöver göra är att steka upp den. Servera sen din souvlaki i pitabröd med tzatziki och grönsaker, tillsammans med potatis och en sallad – eller varför inte som jag har gjort här? På en plåt med potatis, oliver, fetaost, lök – och en fetaostkräm (alternativt tzatziki) vid sidan. Otroligt smidigt och lättlagat till många!
Souvlakiplåt med rostad potatis, oliver och 2 såser
4 portioner
Bas
- 1 kg delikatesspotatis
- olja, till rostning (och stekning)
- salt och peppar
Toppingar
- 1 paket kyld seitansouvlaki från Edgy Veggie à 250 g
- 50 g fetaost, smulad
- 1 liten rödlök, i tunna skivor
- 1 litet knippe färsk dill
- 1 dl kalamataoliver utan kärna
- 3 snacksgurkor, finhackade
- 1 citron, i klyftor
2 val av såser
1. Fetaostkräm
- 1,5 dl grekisk yoghurt
- 100 g fetaost, smulad
- Salt och svartpeppar
2. Äppletzatziki
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1/2 grönt äpple, finrivet och urkramat
- 1 vitlöksklyfta, riven
- Salt och peppar
- Olivolja
Såhär gör du
Börja med att blanda ihop dina såser. Blanda fetaosten med yoghurt, salt och peppar till fetaostkrämen. Blanda yoghurt med rivet äpple, vitlök, salt och peppar till din tzatziki. Avsluta med att ringla över olja.
Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluft.
Börja med att dela potatisen på mitten. Du ska inte skala potatisen innan, det räcker att du sköljer av den. Lägg potatisen på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja och låt rosta i mitten av ugnen tills den blivit gyllene och mjuk. Salta och peppra.
Stek souvlakin i rikligt med olja tills den blivit lite krispig och fått fin färg. Toppa plåten med souvlakin, oliver, smulad fetaost, dill, citron, gurka och rödlök.
Servera plåten med de två såserna. Nom nom!
Vill du ha fler goda recept med seitan?
Katsu Sando på seitan med krämig kålsallad
Kebabpizza vegostyle med seitankebab och världens godaste sås
Enkel tacogratäng med jalapeñokräm
På Edgy Veggies hemsida hittar du även där massvis av enkla och goda recept!
Mycket bra recept
Kul att du gillar det Barbro!
[…] Souvlakiplåt med rostad potatis och fetaostkräm […]
[…] bli allra mest populär är deras souvlakikryddade seitan. I våras gjorde jag ett recept på en souvlakiplåt som blev ett av mina mest visade inlägg hittills i år. Den här gången ska jag visa ett annat […]
[…] Souvlakiplåt med rostad potatis och fetaostkräm […]