YES! Äntligen är tomatsäsongen här. Jag längtar hela vintern. Jaaa, jag är en crazy tomato lady. Jag köper lådvis med tomater hela sommaren. Mitt livs bästa beroende. Och idag ska jag snabbt tipsa om en tomatsås på färska tomater som jag lagar minst en gång i veckan från nu fram till oktober.
Jag kallar den för färsk tomatsås med brynt smör. Ni som äger Brynt smör-boken känner säkert till den sedan tidigare. Allt man gör är att bryna smör i en stekpanna. Ha i valfria smaksättare, som vitlök och/eller färsk salvia. Ha därefter i massvis av goda färska tomater. Det är jätteviktigt att man använder sig av smakrika tomater, annars blir tomatsåsen sur och smaklös. Att välja bra råvaror är extra viktigt när man lagar den här typen av rätter som kräver få ingredienser.
Men tillbaka till såsen. Vi har alltså brynt smör, haft i smaksättare och tomat. Nu får såsen koka ihop under omrörning. Ha i några droppar vinäger, t ex sherryvinäger och lite salt och peppar. Avsluta med att ha i lite riven ost, som gruyère eller parmesan. Ja, osten kan du skippa också. Det blir gott oavsett.
Avslutningsvis blandar du ner din nykokta pasta direkt i såsen tillsammans med lite pastavatten. Låt det koka ihop snabbt. Servera gärna med lite olivolja, chiliflakes och varför inte burrata? Nom nom!
Ja, och mängder då? Det kommer här!
Färsk tomatsås med brynt smör
2 portioner
- 25 g smör
- 1 vitlöksklyfta
- ev lite färsk salvia
- 250-300 g hackade svenska, goda tomater
- en liten skvätt vinäger, t ex vitvinsvinäger eller sherryvinäger
- ca 1 dl finriven ost, t ex gruyere eller parmesan
- salt och svartpeppar
- 2 portioner valfri kokt pasta
Bryn smöret i en stekpanna. Ha i vitlöken och eventuellt salvian och låt steka med hastigt. Vänd i tomaterna och låt koka ihop ca 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Ha i den rivna osten och låt den smälta i såsen. Vänd i den kokta pastan tillsammans med lite pastavatten. Låt koka ihop hastigt.
Lägg upp i tallrikar och servera med lite olivolja, chiliflakes och eventuellt burrata. Nom nom!