Ett nytt pastarecept var det här! Varje gång jag lägger upp ett sådant tänker jag för mig själv “behövs det verkligen ännu ett pastarecept efter 7 års bloggande”? Svaret på den frågan är väl egentligen nej – men ett tips på vad ni kan göra med all höstens kål, det behövs väl ändå alltid?
Anledningen till att jag gjorde denna sås med mascarpone berodde på att det var den enda krämiga mejeriprodukt som jag hade hemma. Det är en devis som jag alltid rekommenderar, att börja med att använda sig av det man har hemma innan man köper nytt. Det enda viktiga är att kolla så att mejeriprodukten är kokbar så att den inte skär sig. Visste du t ex att rysk yoghurt går finemang att koka? Ja, nu vet du!
Citronstekt svartkål
Det bästa med den här pastasåsen är den citronstekta svartkålen. När man lagar mat med svamp går man ofta gärna mot det lite mustigare hållet – men att ge svampen en liten fräschör (ursäkta mitt ordval) blir det istället en lite lättare, roligare rätt i mitt tycke. Svartkålen delar jag i mindre bitar, antingen direkt med händerna eller med hjälp av en kniv. Ja, du kan saxa den också. Sen steker du den i mycket smör tills den börjar krispa till sig. Då har du i massa citronsaft, salt och peppar. Lägg över på ett fat och servera genast! Jag har den gärna som topping på typ alla vinterns krämiga pastarätter men den går bra att ha på diverse grytor också.
Svamppasta med mascarpone och citronstekt svartkål
Ja, då har vi kommit till receptet då. Jag räknar med att detta recept räcker till 3-4 personer.
- 1 gul lök, finhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 250 g champinjoner, i små bitar
- 1 paket mascarpone
- 1/2 grönsaksbuljong
- 1 citron
- 2 dl riven lagrad ost av parmesantyp
- salt och svartpeppar
- 3-4 stjälkar svartkål
- smör till stekning
- 4 portioner valfri pasta
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Stek löken och vitlöken mjuk i smör. Ha i svampen och låt den steka tills den släppt sin vätska och den börjat koka in. Vänd i mascarpone samt buljong och 1-2 msk citronsaft. Låt koka samman några minuter. Smaka av med salt, peppar och ca 1-2 dl riven ost.
Blanda såsen med den kokta pastan samt lite av pastavattnet. Det gör att såsen fäster bättre på pastan.
Riv kålen i mindre bitar. Stek den i krispigt i smör i en stekpanna under omrörning. Ha i resterande citronsaft samt smaka av med salt och peppar.
Servera din pasta med den citronstekta kålen samt extra riven ost. Nom nom!
[…] Svamppasta med mascarpone och citronstekt svartkål […]