Du ser rätt. Jag har lagat svamppasta. Igen! Vet inte hur många svamppastor jag lagt upp här på bloggen de senaste 7 åren, men här kommer ett litet urval i alla fall:
Svampragu med vitt vin, timjan och citronzest
Svamppasta med mascarpone och citronstekt svartkål
Svamppasta med vitt vin, parmesan och persilja
Svamppasta med prästost, grönkål och Karl-Johansalt
Snabb fredagspasta med svamp, timjan och citron
Kantarellasagne med pecorinokräm, tryffel och mozzarella
Savants tagliatelle i pecorinosås med ostronskivling
Jag älskar svamppasta oerhört mycket. Det är med andra ord inte en slump att det går att återfinna så många recept här. Men så upptäckte jag att jag inte publicerat ett enda kantarellpastarecept. Så det var på tiden att jag ordnade ett sådant. Det är verkligen superenkelt och består av lök och kantareller som sedan steks ihop med grädde, riven comté, lite vitt vin och äggula. Äggula i pastasåsen gör såsen extra krämig. Tips!
Kantarellpasta med comté och vitt vin
ca 3 portioner
- 200 g kantareller
- 2 dl grädde
- 2 dl riven comté
- 1 liten gul lök
- 2 msk vitt vin (valfritt)
- rapsolja + smör
- 1 äggula
- 3 msk pastavatten
- salt och svartpeppar
Servering
- 3-4 portioner valfri pasta
- persilja och/eller dill
- citronsaft
Såhär gör du
Stek lök och kantareller i olja tills kantarellernas vätska släppt och börjat koka bort. Ha i en klick smör och stek tills kantarellerna börjat få lite krisp.
Vänd eventuellt i vinet och låt det koka in. Gå i med grädden och osten. Låt osten smälta och dra pannan åt sidan. Ha i äggulan och rör runt.
Ha i den kokta pastan och späd med pastavatten tills du har önskad konsistens.
Servera direkt toppat med persilja och eller dill, extra ost och lite citronsaft.