I helgen besökte jag Söderåsens Matmarknad lite norr om Röstånga för att laga mat på de bästa råvarorna som våra bönder har att erbjuda oss just nu. Upplägget för detta uppdrag var fantastiskt kul. Jag visste inte exakt vilka råvaror som skulle finnas på plats (mer än vad som är i säsong i början på oktober månad) – men jag fick ta med mig en liten korg med basvaror såsom crème fraiche, ost och smör.
Väl på plats fick jag besöka de olika stånden och plocka på mig råvaror. Jag fick förbi Conditori Hjärtat som vanligtvis huserar i Klippan och tog ett pestobröd. Från Skånehill fick jag sockermajs. Och från Bjärhus tog jag megafin vitkål, rödkål, svartkål, purjolök och grönkål.
Därefter var det dags att gå upp på scen och börja laga! Någon el fanns inte att tillgå utan all mat skulle lagas på grillen. Ja, ni fattar hur kul? Lite som att vara med i Masterchef och få en “hemlig låda”. Vad trollade jag fram för rätter då, som publiken fick smaka på?
- Crème fraiche med kapris och citronkramad rödkål
- Grillad purjolök med brynt smör och Gruyère
- Grillad vitkål och majs med yoghurt, parmesan och brynt smör
- Svartkålssallad med parmesandressing och brödkrisp
Ja, fyra fantastiskt goda rätter fixade jag till publiken under drygt en timme! Det finns så mycket kul att göra på kål, majs och lök just nu. Önskar att jag hade fått stå kvar på scen någon timme till…Men några enkla instruktioner på dessa enkla rätter tänkte jag att ni skall få! Vi börjar med:
Crème fraiche med kapris och citronkramad rödkål
Börja med att lägga crème fraiche på ett fat. Mandolina eller hyvla rödkål tunt. Krama den mjuk med lite salt och citronsaft. Blanda ner kapris. Toppa crème fraichen med rödkålen och servera tillsammans med grillat bröd som en sidorätt. Tack älskade Talldungen för inspirationen till denna rätt!
Grillad purjolök med brynt smör och Gruyère
Rätt nummer två som jag lagade var grillad purjolök. Börja med att skölja av purjolöken ordentligt. Släng hela purjon på grillen och låt den grilla tills den blivit helt bränd, ca 10-15 minuter. Låt den svalna en aning och plocka därefter bort allt det brända. Kvar har du en mjuk, lite smörig och mild lök. Dela den i mindre bitar, ös på brynt smör, lite citronsaft och rikligt med riven ost (gärna Gruyere!). Servera som en förrätt eller tillbehör.
Grillad vitkål och majs med yoghurt, parmesan och brynt smör
Rätt nummer tre var en take på min sommarklassiker med rostad zucchini och majs. Nu gjorde jag den med kål istället! Du börjar med att grilla kålen i klyftor. När kålen börjar dela på sig är den färdig, det brukar ta runt en halvtimme något sådant beroende på hur varm grillen är. Det gör ingenting om den blir bränd, det kan du bara skära bort.
Släng även på majsen med blast och allt (du kan lägga den direkt på kålen) och låt den grilla ca 5-10 minuter. Ta bort blasten och skär majsen från kolven. Dela kålen i mindre bitar. Bred yoghurt på ett fat. Toppa med majsen samt kålen. Ös över rikligt med brynt smör och avsluta med att riva över ost. Salta och peppra.
Svartkålssallad med parmesandressing och brödkrisp
Dela svartkålen i mindre bitar. Lägg i en bunke och krama den mjuk i citronsaft och salt. Blanda crème fraiche med lite majonnäs, parmesan, riven vitlök, finhackad kapris, salt och peppar. Ös över svartkålen! Stek bröd i mindre bitar i smör eller olja tills det blivit riktigt krispigt. Servera ihop med svartkålssalladen.
Så! Det var mina snabba recept på kål, lök och majs! Laga så mycket ni bara kan på svenska, lokala råvaror nu så länge de smakar så bra som nu. Nom nom!