Ok, mina vänner! Då har vi kommit till del 2 av min lilla bönguide. Igår skrev jag ju om hur du går tillväga för att göra riktigt goda, buljongkokta bönor. Men frågan är sen: Vad ska man servera till?
Bönorna går att äta precis som de är i sin buljong – men det är ju kul att piffa lite? Detta brukar vara den första grejen som jag lagar när jag har en stor gryta nykokta bönor. Buljongiga vita bönor med citronstekt grönkål, kokt ägg, parmesan och olivolja. Det krävs inget recept, bara några små instruktioner. Och guiden till hur du kokar dina bönor hittar du här.
Och då är kanske också frågan; går det här att göra på färdigkokta bönor från tetra? Svaret är givetvis ja. Dock är liksom hela grejen med denna rätt buljongen. Du kan göra buljongen och sen köra i färdigkokta bönor på slutet bara. De bör inte kokas eftersom de då kommer bli alldeles för mjuka och smuliga. En snabb uppvärmning räcker gott!
Kokt ägg
Det första du behöver för att göra denna enkla rätt är att koka några ägg. Viktigt att de inte blir för hårdkokta, vi vill att gulan ska vara lite mjuk. 7 minuters koktid kanske? Jag är så dålig på koktider, jag går alltid på känsla! Förlåt!
Citronstekt grönkål
Förutom ägg behöver vi grönkål. Denna river vi från stammen och steker i smör i en stekpanna. När kålen börjar få lite form tar du den från sidan och ha i citronsaft samt salt. Om du steker citronen för tidigt kommer det smaka tvål, så vänta med det till sist.
Krutonger
Vi behöver även krutonger! Jag gör alltid mina på samma sätt. Riv dagsgammalt bröd med händerna och lägg på en plåt. Ha på olivolja och krama in det. Kör in i ugnen på 175 grader, ca 15 minuter tills brödet fått en fin gyllene färg.
Komponering
Sen är det dags att komponera rätten. Börja med att bottna en djup tallrik med lite citronstekt grönkål samt ägg. Lägg över en slev bönor i sin buljong. Riv över rikligt med parmesan och toppa med krutonger samt lite god olivolja. Servera genast. Nom nom!
Vill du ha lös gula på ägget koka ca 4 min!