Ja, då har vi kommit till del 3 i min lilla bönguide som jag gör denna vecka. Efter detta inlägg tar vi en liten paus så att ni hinner laga ikapp. Idag har vi kommit till en riktigt, riktigt snabb och urlyxig rätt som inte tar mer än 10 minuter att få på bordet – såvida du har din gryta med buljongkokta bönor färdigt i kylen vill säga.
Vita bönor i parmesansås
Det första du gör är att ta ut dina bönor ur kylen. Värm en stekpanna med en liten klick smör och låt den smälta eller brynas. Vänd i en soppslev med kokta bönor/portion. Jag brukar max göra två portioner åt gången. Rör runt och ha därefter i en liten skvätt vitt vin. Låt det koka in och ha därefter i en liten slatt vispgrädde eller syrad grädde. Salta och peppra.
Låt grädden tjockna och ha i rikligt med ost, t ex parmesan – en annan lagrad ost funkar också fint. Jag provade med Gruyère och det var såklart toppen. När osten smälter kommer såsen tjockna. Sen är det färdigt.
Ös upp på tallrikar och toppa med lite citronzest och extra svartpeppar. Servera genast! Ja, sanslöst gott är det. Laga laga laga!
Om man inte orkar eller hinner koka sina egna bönor i buljong, vad gör man då? Jo, det går givetvis bra att använda sig av färdigkokta bönor då. Dock har de ju ingen smak, till skillnad från de hemkokta, vilket ger ett litet mindre smakrikt resultat.
Två soppslevar bönor med buljong, eller ska man försöka fiska upp så mycket bönor som möjligt utan buljong?
Det var en bra fråga! Fiska upp så mycket bönor som möjligt, lite buljong får såklart gärna följa med och koka in – det ger bara mer smak.
Det låter supergott med parmesan, det ska jag absolut prova.
Jag gjorde värmde upp en portion av grundreceptet till lunch, tog i en skvätt japansk soja, en klick majonnäs, ett ägg och crisp-chili in oil på toppen. Väldigt gott.
Stort, stort tack för att du delat med dig av det här receptet.
Åh, det lät verkligen toppen!
Hej. Dum fråga kanske men vad gör man med vitlöken, morötterna osv när bönorna kokat klart? Plockar bort? Äter?
[…] jag baljväxter av alla de slag. Jag menar, mitt mest lästa recept denna vinter har varit mina bönor i parmesansås. Därför slog det mig att jag ville prova denna sås – med kikärtor och/eller stora vita bönor […]