De senaste månaderna har gochujangpasta trendat på Instagram och Tiktok. Det är alltså som en klassisk vodkapasta men där man har haft i den koreanska chilipastan gochujang som extra smaksättare. Och gochujang är ju något av det godaste vi har, så jag bestämde mig för att göra en egen variant.
Som ni säkert har märkt älskar jag baljväxter av alla de slag. Jag menar, mitt mest lästa recept denna vinter har varit mina bönor i parmesansås. Därför slog det mig att jag ville prova denna sås – med kikärtor och/eller stora vita bönor istället för pastan. Sagt och gjort! Klockan 22:30 sprang jag ner till köket och började provlaga. Och snälla nån? HUR kan något vara så gott? Framförallt, hur kan kokta kikärtor på tetra smaka så mycket? Med det sagt kan du egentligen använda vilka baljväxter du vill. Stora vita bönor eller buljongkokta bönor kommer garanterat bli super också. Har du inte gin hemma går det fint att använda vodka istället. Och har du inte cheddar kan du ta parmesan istället.
Sen kan du antingen servera dina kikärtor som de är med lite olivolja på eller med lite smörigt naan vid sidan. Eller på en skiva grillat surdegsbröd? ELLER som middagsmat med ris. Eller med pasta…? Ja, möjligheterna är oändliga!
Kikärtor i krämig gochujang- och ginsås med cheddar
4 portioner
- 1 gul lök alternativt 2 schalottenlökar, finhackade
- 2 vitlöksklyftor
- 2-3 tsk gochujang
- 3 msk gin eller vodka
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 paket kokta kikärtor alternativt stora vita bönor à 400 g, sköljda och avrunna
- salt och svartpeppar
- citronsaft efter smak
- 1 tsk ljus soja
- 2 dl riven lagrad cheddar
- smör till stekning
Serveringsförslag
- kokt ris med rostad mandel
- smörig naan
- grillat surdegsbröd
- kokt pasta
Stek lök i smör tills den blivit glansig. Vänd i vitlök, gochujang och spriten. Låt spriten koka in och ha därefter på grädden. Salta, peppra och smaka av med citron och lite soja. Låt puttra ca 10 minuter tills såsen tjocknat lite. Lägg i osten och låt den smälta. Vänd i dina baljväxter.
Servera med kokt ris, naan, surdegsbröd eller pasta. Eller bara som den är med lite extra citron och olivolja.
Detta låter supergott, ska prova att göra detta någon gång i år. Lite nyfiken, vilken gin har du använt?
//Kajsa
Hej! Jag använde den jag hade hemma, Bombay Sapphire. Men vilken som funkar såklart! Även vodka.
Du är ett absolut GENI! Ost och gochujang är allt tillsammans. Kimchi lever också sitt bästa liv i den här blandningen. TACK!
Mmm, får testa med kimchi nästa gång!