Årets första veckans babe kommer här! 6 veckor in på det nya året. Ja, så kan det gå ibland. Jag har inte haft inspiration och så är det med det. Men nu så! Bloggens trettiofemte produkttips blir en krydda som jag använder mig av varje vecka. Jag tycker att den är fenomenal. Herbes de Provence heter den.
Vad är herbes de Provence?
Vi tar det från början. Vad är herbes de Provence då? Direkt översatt från franskan är det “örter från Provence”. Ja, det vill säga de södra delarna av Frankrike. Vad som ingår i en fransk örtblandning kan skilja sig lite, men enligt Wikipedia ska den gärna innehålla basilika, lavendel, rosmarin, kyndel, körvel, fänkålsfrö, salvia och timjan.
Var kan man köpa herbes de Provence?
Tidigare gick det att köpa herbes de Provence i frysdisken i de flesta matbutiker men sedan några år tillbaka har de helt försvunnit ur sortimentet. Det gör inte så mycket egentligen, jag föredrar den torkade varianten. Saken är att den kan vara lite klurig att hitta, så om du springer på herbes de Provence – KÖP! Jag har köpt min burk från Mathem, den är stor och räcker hur länge som helst. Såväl Urtekram som Santa Maria har egna varianter av herbes de Provence också. Leta därför gärna i lite större matbutiker, såsom Ica Maxi, där borde det gå att hitta på kryddavdelningen.
Hur använder man herbes de Provence?
Då kommer vi till den sista frågan. När man väl har köpt hem en burk med denna torkade örtmix, vad ska man göra av den? Här kommer massvis av tips som ni har skickat in;
- örtyoghurt (naturell yoghurt + herbes de Provence + vitlök + olivolja)
- citrontorsk a la provence
- örtsmör (rumstempererat smör + herbes de Provence blandat)
- blanda med crème fraiche och lite honung och servera till chips
- bröddipp (olivolja + herbes de Provence + pressad vitlök + salt + svartpeppar)
- på flatbreads tillsammans med färsk getost och semitorkade tomater
- till ugnsrostad potatis
- på focaccia
- i färssåsen
- steka/ugnsrosta kikärtor i och ha i sallader eller i pitabröd
- ha i olivoljebaserad dressing till sallad med citron
- i pastasallad med soltorkade tomater, kidneybönor och fetaost
- rulla fetaost eller salladsost i den
- smaksättare i tomatsoppa
- i ratatouillen tillsammans med vitt vin
- slunga rostade körsbärstomater i
- tomater a la provence
- marinera halloumi i innan stekning
- till grillade grönsaker
- i en vanlig hederlig sallad med tomat, gurka och vinäger
- som krydda i panering
- i en tomatpaj
- pappa Mats örtfisk (med en sås på crème fraiche, vispgrädde, örtsalt, herbes de Provence, pressad vitlök, italiensk salladskrydda, riven ost och en nypa strösocker)