Äntligen är årets sömnigaste månad slut. Som jag i år försökte fylla med så mycket kul aktiviteter som möjligt, för att få den att gå lite fortare. SÅ! Låt oss titta närmare på lite av vad vi åt, drack och gjorde under januari månad. Bilder som ni inte redan har sett med andra ord. Nya recept denna månad var; Billiga och lättlagade kalljästa frallor, Sahars persiska kotlet (färsbiffar) med majonnäs och baguette, Focaccia med chili cheese-topping, Kikärtor i krämig gochujang- och ginsås med cheddar, Belugalinsgratäng med potatis och cheddar, Friterad bönburgare med isbergssallat och chilimajonnäs.
Middag på Pink Head HQ
I början av året nåddes vi Malmöiter av den tråkiga nyheten att såväl Pink Head HQ som Maya lägger ner. En positiv grej i historien är dock att de ska slås ihop och skapa restaurangen Buccán tillsammans. Jag och middagsklubben åkte till Pink Head som lägger ner först för att ta avsked. Vi köpte in det mesta på menyn. Här ser vi blomkål i japansk curry, mycket gott. Även gurksalladen i sesamsås var otroligt. Måste be om recept på den.
Frukost på Ali Orientaliskt Bröd
Från att ha varit en riktigt tråkig brunchstad har Malmö tagit sig i kragen. Idag finns det massvis av bra ställen där du kan äta god frukost – och ett av dessa (dock inte nya!) ställen är Ali Orientaliskt Bröd. Den ligger lite gömd och man tror lätt instinktivt att man har kommit fel när man kör in på parkeringen. Här äter du i alla fall goda grejer såsom fatteh och hummus. Oerhört prisvärt. Alla vi 4 familjemedlemmar åt oss proppmätta för 190 kronor.
Calles bakfyllebricka
Årets första dag inleddes med en bakfylla av den mildare graden. Jag lagade frukost på sängen till Calle, en så kallad bakfyllebricka. Jag köpte ju en fritös tidigare i höstas så den fick gå varm denna dag. Här har vi friterat libabröd, pommes med majjo och ketchup – och turkiska ägg med yoghurt och brynt chilismör. 2 coca också!
Två röda och en grön
En av dagarna på jullovet tog vi bilen till Helsingborg för att därefter tura till Helsingör. Första gången vi gör det med barnen. För dig som inte bor i Skåne och därmed kanske inte känner till begreppet “tura” sedan tidigare innebär det att man åker med båten mellan Helsingör och Helsingborg. Antingen enbart en vända, eller flera. Och man kan gå av i Helsingör eller bara stanna ombord. Ett billigt och enkelt nöje. Mat och dryck finns – såsom “två röda och en grön”. Det vill säga två röda pölse och en grön Tuborg.
Eves vinkokta päron
Samma dag som vi flyttade in i vårt hus i somras flyttade våra grannar in i sitt nya hus. En himla tur. Jag som hade så mycket ångest över att flytta och “börja om”. Jag hade trots allt bott i samma förening i totalt 19 år. Våra grannar Tinny och Alexander har i alla fall gjort Djupdalslivet så mycket bättre. En dag på jullovet åt vi middag hemma hos dem. Det var Tinnys styvmor som lagat middagen. Här: vinpocherade päron med vinbär och lättvispad grädde. Måste laga det här hemma snart. En av de bästa desserterna som finns kanske?
Twin Peaks körsbärspaj
Som tonåring brukade jag kolla på Twin Peaks i mellandagarna. Jag och min dåvarande pojkvän köpte DVD-boxen tillsammans och hade gemensam vårdnad om den. Jag har länge velat göra körsbärspajen som florerar i serien så det gjorde jag en dag. Den blev absolut god, men den har förbättringspotential. Jag ska laga om den några gånger – sen får ni receptet.
Mac and cheese med gochujang, koriander och salladslök
Jag gillar att arbeta med olika basrecept och sedan byta ut smaksättare och råvaror efter tillgång och säsong. En dag lagade jag mac and cheese till Calle när han arbetade hemifrån. Smaksättare blev diverse skåprens såsom gochujang, fermenterade svarta bönor, svart vinäger och cheddar. Serverade den med en örtsallad med salladslök.
Hotshotkväll på Bar Cuccurucucu
Jag behövde komma ut och rastas efter ha varit hemma med barnen i flera veckor så en kväll tog jag mig upp till Bar Cuccurucucu och mötte upp mina vänner cowboy Chris och Viktor. Åt tacos, popcorn och provade deras nya drinklista. Och det bästa av allt var att jag frågade om de kunde göra hot shots, vilket de visserligen inte hade på menyn men Malin improviserade fram något av det godaste jag någonsin druckit. En hotshot med salt kola, kakdegsskum och… något med popcorn tror jag det var? Vi bestämde oss i alla fall för att servera den på mitt gästspel som jag gör i restaurangen nu om några veckor.
Farahs födelsedagsfest
Min vän Farah fyllde 35 år och det vankades storparty. Eftersom Farah, precis som jag, älskar att äta chips och kolla på TV fick hon en hel flyttlåda med olika sorters chips. Lucu har ett riktigt stort (och ibland lite märkligt) utbud.
Vardagsmat med ugnspannkaka
En hel del vardagsmat har såklart hunnits med också. Ugnspannkaka är en sådan suverän middag som jag glömmer bort finns, men detta ska jag börja laga betydligt mer ofta. Man tar ju bara ägg, mjöl och mjölk och kör i en mixer och sen tjoffar ner i en form. Sedan är middagen i princip klar. Under tiden som pannkakan är i ugnen kan man göra tillbehör. Här gjorde jag en röra på äpple, fetaost och gurka. Och så stekte jag Stacky’s vid sidan.
Pizza på L’Acquafarina
En av fördelarna med att ha flyttat ut till Djupadal är att ha L’Acquafarina som ny grannpizzeria. Så himla god deg, bra fyllningar och trevlig service. Dessutom har de en liten deli med pasta, ost och tomatsås. Min favoritpizza är för närvarande Marinara. Så gott med pizza utan ost? Att få en napolitansk pizza för 115 kronor i dessa tider måste ändå nästan ses som ett kap?
Simit från Lucu
Jag handlar en hel del mat på Lucu, framförallt till jobbet. Det har storpack av det mesta och örter och chili på lösvikt vilket är något som går åt mycket här hemma. Och varje gång vi är på Lucu och handlar köper vi med oss simit från deras brödavdelning. Så tramsigt gott är det? Jag brukar dippa mina i puckost men de är goda att bara äta rakt upp och ned som de är i bilen också.
Falafelmiddag med min syster
Jag har en Kenwood, en hushållsassistent alltså, som jag älskar. Den gör mitt liv så mycket enklare. Jag har en del tillbehör till den som jag inte har fått användning av ännu, t ex en kvarn. När jag satt i juryn för Falafel VM för något år sedan såg jag att det kockarna använde sig av en kvarn för att mala de blötlagda kikärtorna. Så nu gav jag mig på att prova det också. Falafelpressen köpte jag samma dag på XXXLutz, av alla ställen. I alla fall. Tekniken att mala kikärtorna i kvarnen funkade hur fint som helst. De bästa falaflarna jag har gjort!
Lunchroulette med Farah
Ja, nu blir det Farah igen. Jag lovar att jag umgås med fler personer. Hon föreslog att vi skulle ge oss ut på lunchroulette en dag. Det innebär att vi går till 3 olika ställen och äter något litet på varje. Vi började på Sushi Rebellion där vi åt shrimp popcorn (varför älskar man mat som heter popcorn? Popcorn kommer förövrigt vara en stor trend 2023, lita på mig där. Vi kommer se popcornglass, popcorn i drinkar och popcorn med olika kryddblandningar) och pilgrimsmusslor. Älskade båda. Därefter gick vi vidare till relativt nyöppnade Benne som ligger på Hansa. Billig, enkel pasta. Och slutligen gick vi och drack kaffe på Kafferosteriet. Lunchroulette va, vilken grej! Det gör vi om.
The Last Waltz på Spegeln
När jag fyllde 17 år fick jag en gammal TV, en DVDspelare och filmen The Last Waltz av min gudmor. Jag kollade på den flera gånger i veckan, ofta när jag skulle sova. Som en snuttefilt agerade denna avslutningskonsert av the Band under flera års tid. Jag har velat visa den för Calle länge men jag har inte lyckats hitta den någonstans. Så såg jag att Spegeln skulle visa den i början på januari och vi bokade såklart biljetter direkt i en av deras serverande salonger. Sen åt vi ost, bröd och hummus och drack bubbel. Älskar Spegeln och serverande bio. Och Calle, såklart.
Isländskt nyårsdagsfirande och Sigrún och Sindri
Något av det absolut bästa med 2022 var att vi lärde känna Sigrún och Sindri. Det var genom min vän Joakim som vi fick ett helt nytt umgänge när han startade vår middagsklubb i mars. Nu ses vi några gånger i månaden och äter ihop. Ja, vi var till och med i Lissabon tillsammans i somras men det kan vi prata mer om i ett annat blogginlägg. På nyårsdagen åkte vi hem till våra isländska vänner och åt hummersoppa och isländsk “mexikansk” ostsallad. Och så fick vi bläddra i Sigrúns isländska kokböcker. Sanslöst kul. Kommer en mat- och reseguide till Island i sommar förresten, hela middagsklubben ska skriva en tillsammans!
Bakad potatislunch i Hässleholm
Jag har alltid älskat bakad potatis. Jag tycker att det är omöjligt att tröttna på, oavsett hur ofta jag äter det. Vår vän driver Graffiti i Hässleholm så en dag tog vi bilen dit för att hälsa på honom. Barnen älskar konceptet att få göra sina egna små potatisskapelser. Selda åt t ex en tacopotatis. Jag tog skagen.
Pizzeria Bispgatan
Jag köpte en fritös i höstas och sedan dess har jag inte packat ner den. Vi använder den varje vecka. Barnen ville ha pizza en fredagskväll så då köpte jag sådana här färdiga bottnar som till min förvåning var riktigt bra. Kommer aldrig mer köpa pizzakit på rulle, detta var betydligt bättre. Sedan gjorde vi två pizzor kebabstyle. En med pommes och en utan.
Nya Erikshjälpen på Sallerupsvägen
Det har öppnat en ny Erikshjälpen på Sallerupsvägen. En riktigt stor butik som ligger mittemot Lucu som jag besöker ungefär en gång i veckan. Och det första jag sprang på var en röd tramporgel. Oddsen? Det första jag sa att jag skulle införskaffa när vi köpte huset. Och nu står den i min källare. Ser fram emot alla fester vi ska ha på altanen med denna. Förlåt alla grannar.
Möbelsnickerikurs på Form och Designcenter
Jag gav mig och Calle en möbelsnickerikurs i julklapp. Det senaste åren har vi bläddrat flitigt i Ejes bok Hammare och Spik och när han nu äntligen kom till Malmö slog vi till. Under 3 timmar fick vi lära oss grunderna i att bygga enkla furumöbler med hjälp av just hammare och spik. Jag gjorde ett ölbord som jag använder som sängbord och Calle byggde en stol. Så härligt att äntligen vara igång! Nu har vi planer på att bygga utemöbler och en kökssoffa.
Så, det var den månaden. Kanske inte så tråkig ändå när man nu kollar tillbaka på den? Låt februari gå fort nu, så att vi snabbt når våren och odlingstider!
Fy Farao vilket t r e v l i g t inlägg! Älskar allt. Falaflarna du gjorde ser otroliga ut, måste springa till Lucu känner jag, blev sugen på pommes och ska absolut köpa de där pizzabottnarna från Fontana. Och!! Är så himla taggad på att gå på ditt gästspel på Maya snart!! Februaris höjdpunkt ju.
Tack för all inspo, Julia! <3
Gullis! Ser också väldigt mycket fram emot gästspelet på Maya!