Förra veckan var jag i Stockholm och det gick och blev en sådan oangenäm upplevelse att jag inte ens orkar prata om det. En sak som jag dock orkar prata om var resans första måltid: på Savant.
Det är andra gången jag går dit. Ett ställe som har gått och blivit lite av en favorit. Varför? De har riktigt kul viner och överpulig mat. När vi fick in tagliatellen i pecorinosås med ostronskivling satt hela sällskapet och moffade i sig helt i tystnad. Sedan var vi tvungna att köpa in en tallrik till, det var SÅ GOTT.

Jag kunde inte förstå vad det var som gjorde såsen så krämig, så jag skickade in Morteza i köket för att fråga. Svaret var… äggula! Grädde, äggula och riven ost. Och det lät ju princip exakt som den där “äggkrämen” som jag brukar laga! Att jag aldrig tänkt på att jag kunde servera den till pasta?
Så fort jag kom hem till mitt Malmökök slängde jag därför ihop en take på denna underbara rätt. I botten en kräm på vispgrädde, crème fraiche, riven pecorino och äggula. Därefter på med knaperstekt ostronskivling. Och slutligen: pappardelle. På Savant har de hemgjord tagliatelle, men jag orkade inte med sådant efter Stockholmsresan. Men, så ser originalet ut i alla fall. Här kommer receptet. Tack snälla Savant för inspirationen!

Savants tagliatelle i pecorinosås med ostronskivling
2-3 portioner
- 200 g ostronskivling
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl vispgrädde
- 2 äggulor
- 1-2 dl riven pecorino
- en liten skvätt citronsaft
- malen svartpeppar
- smör till stekning
Servering
- 3 portioner kokt pappardelle alternativt tagliatelle
- extra riven pecorino
- malen svartpeppar
- olivolja
Riv svampen i mindre bitar och stek dem knapriga i smör i en stekpanna.
Häll crème fraiche, grädde och äggula i en kastrull. Värm, utan att låta det koka. Vi vill inte göra äggröra. Avsluta med att ha i lite citronsaft, riven ost samt svartpeppar.
Blanda den kokta pastan med lite olivolja samt svartpeppar.
Häll såsen i botten på ett stort fat. Toppa med den stekta svampen och avsluta med att ha på pastan. Ös på lite extra riven ost. Servera genast!
Låter alldeles ljuvligt gott!
Ja, prova!
[…] Savants tagliatelle i pecorinosås med ostronskivling […]