Vet ni? Det är dags för en ny weekendguide. Det var ju ett tag sedan nu, så det kändes verkligen som att det var på tiden. Denna gång stannar vi på hemmaplan, någorlunda i alla fall. Vi rör oss med bilen 45 minuter österut. Vart är vi påväg?
Jamen, det är Abbekås såklart! Det gamla goda fiskeläget på sydkusten. Om det här var På Spåret hade vi kanske fått ledtrådar som att ordet ”kås” betyder ”båtplats” eller ”mindre hamn”, att Edvard Persson sjungit om den lilla byn i sången ”Abbekåsagåsen Joakim” – och att den mest kända profilen från Abbekås är spelemannen Lorens Brolin. Men vad gör man i Abbekås då? Det åkte jag, Calle och barnen för att undersöka!
Och vi börjar på Bongska Huset. Vilket är utgångspunkten för hela denna resa. Nu ska vi äta, dricka, sova, bada och vandra. Bongska ligger nämligen nere i hamnen och har både en restaurang, bageri och hotell!
Restaurangens nisch är husmanskost i modern tappning. Givetvis mycket fokus på fisk och skaldjur – men det finns även vegetariska rätter på menyn. De serverar både lunch, fika, frukost och middag. Vi började med lunchen. Såhär såg menyn ut!
Bröd och vispat smör. Mmm, hur kan det vara så gott?
Jag och Calle åt räkor och fiskgratäng. SÅ himla gott, allting! Väldigt vällagat och hemtrevligt.
Och barnen fish and chips.
Därefter dessert! Åt friterad camembert. Det tog alltid min mamma och hennes bästa vän på kvarterskrogen när jag var barn. Fint att få föra vidare den traditionen till mina egna ungar.
Sedan gick vi in till bageriet och köpte med oss lite bröd och ostar. Perfekt att ta med sig på en liten vandringstur. Jag rekommenderar särskilt ölbrödet, det var så gott. Men även sesambrödet gillade vi mycket. De sålde också egna marmelader, senap, müsli och liknande – men det var inget vi fick med oss denna gång. Nästa kanske!
Och ostarna! De kommer från Möllans ost och Bongska har valt ut sina favoriter. Den jag särskilt fastnade för är en så kallad Thunderstorm från Schweiz. Det är en krämig och mild hårdost som smakar som en blandning av Kalbacht Creamy och Appenzeller. Även chèvre d’Argental var underbar. Krämig, gräddig, frisk och lite syrlig i smaken.
Det finns massvis av bra vandringsstråk i närområdet. Fråga i restaurangen om ni vill ha tips, de har kartor! Det går också att köpa med sig en färdig picknickkorg om ni vill ha med er det på vägen, men då kan det vara bra att ringa och beställa den i förväg. Då får ni låna en ryggsäck med filtar, kartor, mat och dryck. Det går finemang att bo på Bongska också! Hotellet på Bongska är öppet året om, nu på vintern onsdag-söndag. Från april tisdag-söndag – och från juni har de öppet varje dag i veckan. Det ser jag fram emot att göra i vår! Då kommer vi boka picknickpaketet och gå ut och vandra lite längre, utan barnen, i närområdet.
Ett tips är att promenera bort till Mossbylund och antingen bada på stranden där eller varför inte ta in på spaet några timmar?
Eftersom Bongska hotellet inte hade öppet när vi var där övernattade vi istället på deras systerhotell Mossbylund. Jag måste bara säga att den där frukosten något alldeles extra. Det är definitiv topp 3 bästa jag ätit. Väldigt generös med både varma och kalla grejer, olika sorters bröd och pålägg. Och hallå! Missa inte deras knäckebröd! Förstår inte hur det kan vara så gott? Utan tvekan det godaste fröknäcket jag har ätit i mitt liv, ingen överdrift. Det är Bongska Huset som bakar det i sitt bageri, så det går att köpa med sig hem där. Rekommenderar verkligen.
Vill du läsa mer om Bongska Huset, boka bord eller ett rum? Klicka här!
Ah det ser ju uthärdligt ut, alltihop! Inte hade jag någon aning om att man kunde uppleva detta så nära Malmö. Tack för tipsen!
Ett mycket trevligt utflyktsmål!