Jag har 8 stora zucchinis som ligger och kollar på mig på köksbänken. De senaste veckorna har jag lagat lasagne, gratäng, biffar, bollar och såser på den outsinliga skörden.
Men nu då? Vad ska jag hitta på för att förnya mig och inte tröttna? BRÖD! Det borde ju gå att göra zucchinibröd på samma sätt som man gör morotbröd, tänkte jag. Efter lite googling skrev jag ihop ett eget recept och provade. Och se där! Vilket toppenrecept. Brytbröd med zucchini och sesamfrön. Så så så gott. Servera med brynt smör eller färskost och lagrad cheddar. Kanske lite tomatsylt om du har det i skåpen.
Brytbröd med zucchini och sesam
1 liten plåt, 14 frallor
- 1/2 paket torrjäst, dvs 7 g
- 2,5 dl rumstempererad havremjölk
- 6,5 dl vetemjöl special
- 2 dl havregryn
- 2 tsk rapsolja + extra till formen
- 1 tsk salt
- 3 dl riven och ordentligt urkramad zucchini (jag brukar salta den och låta den stå och rinna av ett tag i ett durkslag innan jag börjar krama ur vätskan)
- 1 tsk flytande honung
- 2 msk sesamfrön
Såhär gör du
- Blanda torrjäst med mjöl och havregryn.
- Krama ur den grovrivna zucchinin så mycket du kan.
- Blanda ner mjölk, olja, salt och honung bland mjölet. Ha även i zucchinin. Rör runt tills du jobbat in allt mjöl.
- Låt jäsa 40 minuter under duk.
- Forma degen till 14 jämnstora bollar och lägg i en liten oljad ugnsform. Du kan ha lite olja på händerna när du formar frallorna, så blir det mindre kladdigt.
- Täck formen och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ha lite olja på frallorna och ös på rikligt med sesamfrön.
- Sätt formen högt upp i ugnen. Låt baka ca 20 minuter tills de blivit gyllene.
- Ta ut formen och låt svalna innan du serverar.