Som ni vet kokar jag, i princip varje vecka, en stor kastrull med buljongiga bönor. Jag har provat massa varianter och kommit fram till att de torra små öländska bönorna är de godaste. I alla fall. Jag äter helst mina bönor på följande sätt;
- i sin buljong med krutonger, ägg och grovhyvlad parmesan
- i en tomat- och vodkasås med parmesan – det vill säga som en pasta alla vodka, men utan pastan.
- med riven färsk tomat, getfärskost och libbsticka
- i krämig parmesansås
Men jag letar ju ständigt efter nya, roliga sätt att äta mina bönor på. Häromdagen skulle jag laga persiskt till middag med tahdig, salad shirazi och en aubergine- och tomatröra. Började googla efter en persisk bönsallad och tadaaa: där dök piyaz upp!
Vad är Piyaz?
Men vad är piyaz då? Som jag har förstått det som är det en traditionell turkisk bönsallad som görs på små vita bönor, tomat, lök och persilja. Syrlig ska den vara vilket gör att man tillsätter både citronsaft, vinäger och sumak som smaksättare. Den får gärna serveras till köfte eller grillat. Piyaz verkar även, enligt Wikipedia, ha sitt ursprung i det persiska och kurdiska köket.
Sumak
För att laga denna rätt behövs en krydda som heter sumak. Om du inte har hört om den innan är det alltså en krydda i pulverform som smakar syrligt. Ja, det är malda bär helt enkelt. En suverän smaksättare i diverse sallader. Kocken har den! Eldorado har den! Typ alla märken har en variant av den. Kanske hittar du inte den på lilla hörn-ICA men i ärlighetens namn, vad har dom ens i sitt sortiment? Hittar du inte sumak går det dock att laga salladen ändå. Bara uteslut den, den blir helt ok god ändå.
Piyaz: Syrlig bönsallad med tomat och persilja
En sidosallad till 3-4 personer
- 2 dl kokta vita bönor (helst inte kylskåpskalla)
- 1 rödlök
- 1 citron, saften
- 2 tsk vinäger, t ex vitvinsvinäger
- 1/2-1 tsk sumak
- 2 tomater, i klyftor
- ett knippe bladpersilja, grovhackat
- ev en gul chili, i tunna skivor
- salt och svartpeppar
Skär löken i tunna skivor och lägg den i ett bad av citronsaft och vinäger. Låt ligga i 10 minuter och blanda därefter i övriga ingredienser. Salta och peppra efter smak. Strö på sumak.
OCH OBS! I eftermiddag kl 14:30 håller jag och Jens i vår första samtalsklubb om mat, kallad SNACK!, i Folkets Parks Ridhus. Passande nog ska det första temat kretsa kring just bönor. Kanske inte helt otippat eftersom både jag och Jens båda två har varit fullkomligt besatta av bönor sedan ett bra tag tillbaka. Vill du komma förbi? Det kan finnas drop-in-platser kvar, så prova vettja! Det ska nog gå att ordna. Det är gratis och det kommer bjudas på snacks och goda samtal.
Piyaz är en turkisk sido rätt,brukar serveras till olika kebaber. Jag brukar massera lök skivorna med salt först sen skölja låta rinna av. Har alltid olivolja i,även pulbiber/chiliflakes. Älskar sumak,man kan hitta bra sumak i arabiska affärer med.
Glömde skriva att i en autentisk piyaz garnerar man med ägg klyftor. I södra Turkiet Antalya där gör man en tarator sås och häller över bönorna,det är min favorit. Typ man mosar några skedar kokta bönor,vitlök,tahini,äppelvinäger,,citron,spiskummin och salt mixar allt.
Jag läste att den finns i lite olika regionala varianter! Ser fram att testa lite olika. Låter jättegott med tahini tycker jag! Och får prova med pulbiber nästa gång, istället för den gula chilin som jag hade hemma nu. Alltid kul med tips från dig Gigi!