För ett år sedan köpte vi vårt första lilla hus. Jag hade ett halvår tidigare fått en odlingslott i Djupadalsparken och de kommande månaderna gick jag och blickade mot husen som omringade parken och drömde om att en dag kunna flytta till ett eget. Av en slump dök det upp just ett sådant hus till försäljning den våren – vilket vi knep illa kvickt. Aja, så smidigt var det givetvis inte men nu låter vi det vara så.
Under månaderna som vi väntade på att få flytta in i vårt lilla parkhus gjorde jag diverse moodboards över hur jag önskade att huslivet skulle bli. Vi skulle ha en tramporgel i garaget. En projektor i trädgården så vi skulle kunna kolla på storbildsfilm under sensommarkvällarna. En kökssoffa på altanen. Och en megagrill så att jag kunde laga mat till hela tjocka släkten oavsett väder! Ja, jag har alltid drömt om året runt-grillning (i alla fall sedan jag spelade Sims som barn) och med huslivet skulle kanske äntligen denna dröm bli sann.
Och SOM jag har grillat denna sommar! En av de bästa rätterna måste vara denna grillade kålsallad med yoghurt, dukkah, brynt harrisasmör och ett berg av örter. Du kan servera den som ett tillbehör till valfritt protein eller som en egen rätt. Du kan också servera den tillsammans med mina flatbreads, med svampkebab vid sidan. Jag har den gärna i min taco också, tillsammans med bön- och cheddarbiffar. Men receptet på biffarna tar vi en annan dag. Hääär kommer den absolut godaste grillade kålsalladen som finns!
Grillad kålsallad med yoghurt, fetaost och grön chili
Ett fat, ca 4 portioner som tillbehör
Grillad spetskål
- 1 medelstor spetskål
- 25 g smör
- ev 1 tsk harissa
- salt och svartpeppar
Dukkah
- 0,5 dl rostade hasselnötter
- 0,5 dl salta mandlar
- 2 msk sesamfrön
- 0,5 tsk hel spiskummin
- 0,5 tsk korianderfrö
- 0,5 tsk fänkålsfrön
Servering
- 2,5-3 dl fet yoghurt, t ex rysk yoghurt
- 1/2 grön chili, i tunna skivor
- färsk koriander
- färsk mynta
- 100 g fetaost
- lite citronsaft
Börja med att sätta igång grillen så att den blir varm. För att laga detta recept är det bra om grillen når en värme om ca 225 grader.
Kvarta din spetskål i 4 jämnstora klyftor. Lägg på grillen och låt grillas på samtliga sidor tills de yttre bladen har blivit lite brända och kålen känns mjuk.
Gör under tiden dukkah genom att mortla alla ingredienser tills du har en ganska grov blandning. Om du vill kan du rosta dina torkade kryddor i en torr stekpanna på grillen innan du mortlar dem för lite extra smak.
Lägg över kålen på en skärbräda. Plocka bort de yttersta brända bladet och kasta. Hacka kålen i mindre bitar.
Bryn lite smör. Det kan du göra direkt på grillen om du vill. Ha eventuellt i en liten skvätt harissa om du gillar en lite kryddstarkare rätt. Blanda ner den hackade kålen i smöret.
Bred på ett tjockt lager yoghurt på ett fat. Toppa med kålen. Smula över fetaost. Strö över rikligt med dukkah. Pallar du inte göra egen dukkah kan du fuska och bara strö över hackade mandlar.
Avsluta med att ha på rikligt med färska örter, chili och lite citronsaft. Salta och peppra. Servera genast!
[…] Under tiden som degen vilar till sig lite sätter du igång din grill. Jag har en gasolgrill från Bluegaz, en X1 som jag med tiden har börjat se lite som en familjemedlem. Ja, jag vågar påstå att jag älskar den. Det är så smidigt att grillen går att få varm så snabbt, att den går att använda som ett komplett utekök – och att den är så stor att det går att laga mat till många personer samtidigt. Det går verkligen superfort att värma grillen men bra om man gör det en 5-10 minuter innan, så att gjutjärnsgallret hinner bli riktigt varmt. Bröden grillas sedan på båda sidor i en 5 minuter innan de penslas med ett vitlöks- och persiljesmör. Därefter kan du servera de grillade bröden som de är – eller så toppar du dem med diverse goda grejer. Här har jag grillad svamp, yoghurt, grillad kål och dukkah. […]