Så var det äntligen dags för premiären av SNACK! efter år av planering. Den sista söndagen i augusti fyllde vi Ridhuset i Folkets Park med närmare 200 bönhatare och bönälskare – för en fartfylld talkshow på ett mycket kärt tema. Nämligen BÖNHAT!
Bilder: Frida Möller
Jaha, men varför temat bönhat kanske ni tänker nu? Jo, av den enkla anledningen att vi tänker att det är få råvaror som är så laddade som just baljväxter. Vi ville undersöka lite kring hur detta kommer sig och vad man kan göra för att få fler människor att uppskatta bönor, linser och ärtor. För att göra detta hade vi bjudit in flera intressanta gäster som alla har olika relationer till baljväxter. Dessa var kokboksförfattaren Karin Lei, krögaren Sadoo Iskandarani, etnologen Anna Burstedt och matbloggaren Annie Månsson. Och därtill två bonusgäster: Elias Kvarbäck och Matan Levy.
För att kunna genomföra eventet har vi fått hjälp av Esther och Alex som är personerna bakom SNACK!s grafiska profil. De är så sanslöst duktiga och vi är så glada att få arbeta med dem! Älskar logotypen som de gjorde till oss så mycket. Frida Möller har tagit alla bilder från eftermiddagen förresten. Och så ska jag inte glömma att nämna att vi är så glada att ha med Femke på tåget. Femke är ju min gamla praktikant som har arbetat med mycket praktiskt kring att få ihop SNACK!
Men nog om det! Men ska vi kolla igenom hur eventet såg ut och lite av vad vi pratade om? Ja, låt oss!
Karin Lei och crispy chili
Det första som mötte en när man kom in i Ridhuset var Karin Lei och praktikant-Femke som serverade mjukglass från Oatly med en lite ovanligare topping. Nämligen crispy chili! Receptet kom från Karins kokbok Dumplings och annan dim sum. Dagen till ära innehöll crispy chilin fermenterade bönor för att anknyta till temat.
Till det spelade vi japansk jazz, vi kallade detta intro för ”glass och jazz”. Succé!
Med Karin pratade vi bönor i det taiwanesiska köket där bönorna har ett lite ovanligare användningsområde – nämligen som smaksättare. I Karins bok kan vi se en hel del recept med fermenterade bönor och fermenterad bönpasta vilket är väldigt inspirerande. Och helt nytt för mig! Sedan samtalet med Karin har jag använt fermenterade bönor i mina buljonger för en extra smakboost.
Bönland
Elias från Bönland var på plats och med honom snackade vi på temat Make bruna bönor great again! Det är få rätter som blivit så utskällda som just maträtten ”bruna bönor”. Jag veeet att det är många som älskar denna rätt och har en personlig anknytning till den – men när jag växte upp pratade man om bruna bönor med skräck. När någon frågade vad ens haträtt var svarade man allt som oftast just bruna bönor.
Men bruna bönor är ju så mycket mer än maträtten bruna bönor. Så gillar man inte den lite söta maträtten finns det så mycket mer som man kan laga! Refried beans, t ex! Ja, våga byta ut de svarta bönorna mot bruna bönor nästa gång du ska laga mat.
Är du nyfiken på Bönlands svenskodlade (och förkokta) bönor kan du kolla in dem närmare här. Här i Malmö går de bland annat att hitta på Speceributik.
Tamini
Vi var väldigt glada att kunna bjuda in Sadoo, Malmös falafelprins, som Jens kallade honom. Sadoos familj har varit väldigt viktig för att sätta falafelMalmö på kartan. Han berättade bland annat om hur det gick till när falafeln kom till Malmö och hur det kommer sig att den med åren kom att bli lite av Malmös egna nationalrätt.
Scenen hade Femke byggt och hon gjorde det SÅ bra. Kändes som ett vardagsrum. Viktigt att det känns hemtrevligt för att få god stämning, tycker jag. Alla möbler kommer från GRetro här i Malmö!
Vill du smaka på Sadoos falafel kan du antingen göra det på hans underbara restaurang Laziza – eller köpa hans frysfalafel från hans egna matmärke Tamini som började säljas i år.
Two Forks
Nästa gäst var Matan från Two Forks och med honom pratade vi om hur Malmö har gått från att vara en falafelstad till att nu också börja utvecklas till en hummusstad. Malmö älskar kikärtan, så är det bara. Matan lärde oss hur man gör riktigt god hummus – och hur man ska servera den.
Bönskepsis med Annie Månsson
Vi hade även bjudit ner Annie Månsson, mer känd som @vegokäk, för att prata om hennes instagramprojekt #bönlyx. Annie har varit vegetarian sedan barnsben men alltid avskytt bönor. Varför? Jo, av den enkla anledningen att de allt för ofta blir behandlade dåligt. Vi pratade om olika sätt som man kan lyfta bönan på – och hur man ska göra för att få inspiration om man själv är lite av en bönskeptiker.
Ett knep är att tillsätta fett, något som både Sadoo och Matan höll med om. I en falafel tillsätter man ju fett i form av fritering och i en riktigt bra hummus tillsätter man mängder av tahini och olivolja. Annie pratade om vikten av att tillsätta fett till sina bönrätter för att de ska komma till sin rätt och gav oss flera exempel på detta. Hon uppmanade oss också att blicka mot olika bönkulturer runtomkring i världen. Gillar du inte brittisk bönkultur kanske du istället kan uppskatta den mexikanska? Ge inte upp om du har svårt för bönor, det finns bönrätter för alla! Det gäller bara att prova sig fram.
Bönornas historia med Anna Burstedt
Slutligen hade vi bjudit in Anna Burstedt, måltidsetnolog, från Lunds Universitet. Hon är lite av min idol och en person som jag ser upp till. Hon kan det mesta som handlar om varför vi människor äter som vi gör.
Med Anna pratade vi om olika historiska händelser som har satt baljväxterna i skamvrån med fokus på 3 rätter; militärens ärtsoppa, gröna vågens linsgryta och skolans bruna bönor. Detta tänkte jag skriva ett eget blogginlägg om i höst, det är ett så spännande ämne att kolla närmare på.
Efter 1,5 timmes show var det dags att tacka för oss och säga hejdå för denna gång.
Efteråt bjöd Tamini och Bönland på smakprover. Och så fick man ta med sig både bönor och hummus hem! Ville man köpa med sig en kokbok gick det också finemang.
[…] första datumet blir den 27/8 i Ridhuset i Folkets Park. Temat blir BÖNHAT och vi kommer prata om mat, smaka på mat och lyssna på samtal om mat i ett fartfyllt […]