Bröd på grillen! Det är vad dagens blogginlägg ska handla om. En otroligt god och enkel grej som man egentligen borde göra till alla sina grillmiddagar. Degen görs enbart på 5 ingredienser + behöver inte jäsa. Hur bra?
Efter att jag har grillat mina flatbreads penslar jag dem med ett vitlöks- och örtsmör. Om du vill kan du servera dem som de är – men godast är att toppa med massa goda grejer. Jag brukar oftast toppa mina med getost och tomat eller färskost och citronmarinerad zucchini MEN denna sommar har jag en ny favorit. Detta är:
- Naturell, fet yoghurt i botten (grekisk eller rysk yoghurt)
- Grillad kål i mindre bitar. Dela kålen i klyftor, grilla tills den mjuknat, låt svalna och ha sedan på lite smält smör eller olja.
- Dukkah! Mortla hasselnötter med korianderfrön, fänkålsfrön, spiskumminfrön och sesamfrön grovt.
- Svampspett! Marinera ostronskivling i färdig kebabkrydda samt rapsolja. Trä upp på spett och grilla tills krispigt!
- Koriander och mynta! Massor!
- Grön chili!
Så! Där har du formeln för en fenomenal grillmåltid. Men fokusera framförallt på brödet! SÅ enkelt, SÅ gott!
Grillade flatbreads med vitlöks- och persiljesmör
6 stycken
Flatbreads
- 6 dl vetemjöl
- 3,5 dl fet yoghurt, t ex rysk- eller grekisk yoghurt
- 1 msk olivolja
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk salt
Vitlöks- och persiljesmör
- 25 g smör
- 3 vitlöksklyftor
- ett knippe finhackad persilja
Blanda mjöl med övriga ingredienser och rör runt ordentligt. Jag använder mig av en köksassistent, men det går fint att göra för hand också. Låt stå och vila en 10 minuter. Sätt under tiden igång grillen så att gjutjärnsgallret hinner bli ordentligt varmt.
Dela degen i 6 jämnstora bitar och tryck sedan ut degen till platta bröd. Lägg direkt på grillens galler och låt grilla ca 5 minuter per sida tills brödet fått fint med färg.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med skalade vitlöksklyftor. Det kan du göra direkt på grillen. Dra åt sidan och blanda ner rikligt med finhackad persilja.
Lägg upp det grillade brödet på ett fat och pensla på rikligt med örtsmör.
Servera gärna dina flatbreads toppat med grekisk eller rysk yoghurt, grillad kål, dukkah och kebabkryddade svampspett.
[…] tillbehör till valfritt protein eller som en egen rätt. Du kan också servera den tillsammans med mina flatbreads, med svampkebab vid sidan. Jag har den gärna i min taco också, tillsammans med bön- och […]