Så blev det dags för del två av min och Jens (kanske inte längre så) lilla mat- och samtalsklubb SNACK! – och som vi hade längtat! Det måste nästan ha varit ett år sedan vi beslutade oss för att hålla ett snack som skulle handla om just köksverktyg. Varför detta ämne intresserar oss så mycket? Jo, det bär ju på så många berättelser om kvinnohistoria! Vi människor har ju använt oss av köksverktyg så länge vi har lagat mat. Först i form av flintastenar och snäckskal och därefter har köksverktygens historia utvecklats i en rasslande fart. Sedan mitten på 1900-talet har vi sett massvis av exempel där köksverktyg har skapats för att effektivera matlagningen. Vi har fått diskmaskinen, microvågsugnen, köksassistenten och ugnen. Och med åren har köksverktygen fått andra funktioner i hemmet än att göra matlagningen mer effektiv – nu pratar vi mycket om att köksverktyg ska göra oss till fenomenala hemmakockar där matlagningen gärna få ta flera dagar. Från ett måste till en hobby, kan man väl säga lite förenklat? Vi lade inte allt för mycket fokus på köksverktygens historia – men jag vill passa på att tipsa er om en fenomenal bok. Den heter “Kvinnosaker – ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål” och är skriven av historikern Karin Carlsson. Där beskriver hon bland annat flera köksföremål som har påverkat kvinnans självständighet.
Så blev det i alla fall söndagen den 24/9 och närmare 200 (!) matgalna personer anslöt oss på Ridhuset i Folkets Park för att lyssna på samtal om köksverktyg. Om berättelserna som gömmer sig bakom dem såklart. Om symbolik, historia, kultur och identitet! Och lite om att vilja begravas med sin kaffekokare – och om rökning under kökfläkten.
Kl 14:30 öppnade dörrarna och precis som senast började vi med snacks! Det har liksom blivit lite av en grej – inget SNACK! utan snacks. Den här gången var det Mylla som gästade oss och stod för käket.
De hade lagat vegetariska smörrebröd på skånska råvaror från sin onlinebutik. För dig som inte känner till Mylla sedan tidigare är det i alla fall en digital matbutik där man som kund kan köpa produkter direkt från bonden – och få matvarorna levererade hem till dörren. Som en REKO-ring från soffan kan man väl säga?
Sortimentet i butiken ändras hela tiden men just nu kan jag rekommendera två produkter. Det första är deras majs som är OTROLIGT god. Ett annat tips är deras must gjord på Rubinolaäpplen. Jag blev så tagen av denna äppelsort att jag på allvar funderar på att plantera ett eget träd i vår lilla radhusträdgård… Med det sagt! Heja svenska (och skånska!) råvaror i säsong!
Även Oatly var såklart där och bjöd på dryck i form av iskaffe och chokladmjölk! Vi hade helt ärligt haft svårt att göra SNACK! utan stödet som vi har fått från Oatly <3
Efter 30 minuters SNACKsätande hade det blivit dags att entra scenen! Jag och Jens började i vanlig ordning med att prata med hur det kommer sig att det är så intressant att studera ämnet vi har valt – och vilken relation vi själva har till ämnet. Jens med sitt samhällsvetenskapliga perspektiv – och jag med mitt etnologiska. Jag kollar bakåt och han kollar framåt. Är alltid lite exalterad innan vi ska ha dessa samtal eftersom jag inte har någon aning om hur det kommer ta sig. Vi gör såklart en manusmall men annars låter vi samtalen flöda fritt. Det var så det började och det är så vi vill fortsätta ha det.
Espressobryggaren Atomic
Vår första gäst att välkomna upp på scen denna septembereftermiddag var underbara Susanna Dzamic. Susanna är ju en riktig Malmöprofil som gjort både radio och nu även standupkomik. Jag tror att alla snackare blev lite småbetuttade i henne.
Susanna hade med sig sin espressobryggare Atomic som hon köpte under tidigt 80-tal. Denna italienska kaffemakapär köpte hon i en liten köksbutik i Malmö på avbetalning – och såhär 40 år senare använder hon den fortfarande. Det går både att göra espresso i den – och skumma mjölk. Och den är inte elektrisk heller utan görs på spisen.
Susanna berättade om sin kärleksrelation till detta köksredskap. Att den med åren har kommit att bli som en extra familjemedlem. Susannas dotter älskar maskinen lika mycket som Susanna och hade frågat henne om hon fick ärva den när Susanna en dag går bort. Då hade Susanna svarat att; nej, den ska begravas med mig!. Kan inte få nog av Susanna på scen! Hoppas SÅ att vi kan boka henne till ett nytt SNACK längre fram. Och historien om Atomic? Ja, den kommer. Jag ska göra en intervju här till bloggen så att ni som missade SNACK för höra aaaallt om denna fantastiska uppfinning!
Dumplingskaveln
Nästa gear girl upp på scen var Karin Lei. Henne känner ni ju till sedan tidigare. Jag skriver om Karin var och varannan dag som den fan girl jag är. Karin hade med sig en dumplingkavel som hon fått låna av sin mamma. Inte helt otippat ändå eftersom Karin är Sveriges dumplingqueen som bokas för att göra diverse takeovers på stjärnkrogar efter ha släppt sin första kokbok Dumplings och annan Dim Sum.
Karin berättade om betydelsen denna dumplingkavel har haft för henne och hennes familj. När de kom till Sverige från Taiwan och ville köpa den kavel som behövdes för att göra dumplings gick det inte att hitta någonstans. Karins pappa gick då och köpte en kvast som han sågade upp till perfekta storlekar för att göra egna kavlar. Och dessa kavlar har använts i Karins familj sedan dess! Systrarna har bråkat om vem som ska ärva kavlarna från sina föräldrar och tydligen förlorade Karin denna fajt och fick köpa en egen. Idag går dessa kavlar att köpa lite varstans. Vill du köpa en finns de för ca 30 pix på t ex Kina Center på Möllan.
Mer köksverktyg!
Efter våra första två gäster hade jag och Jens ett litet mellansnack. Vi hade bett publiken ta med sig valfritt köksverktyg hemifrån och nu var det dags för oss att springa ut i publikhavet för att se vad de hade tagit med sig.
Här ser vi den kultförklarade PULLAN visas upp. Det är en mycket snygg designad äggskärare, med ett lika fantastiskt namn. Jag som själv är en gear girls av rang kände stark avund och måste börja leta efter denna på loppis. Folk hade även tagit med sig spätzlejärn, smörtaxar, vindruvesaxar, citronpressare, mortlar och jordgubbssnoppare. Och amerikanska köksverktyg som en tårtskärare! Och istång. Med mera! Ja, det var SÅ mycket kul köksverktyg att kolla på. Jag hade med mig en citrusskalare från Tupperware och berättade om homepartys som min mamma släpade med mig på som barn. Och Jens hade med sig sin morfars plättjärn som han har ärvt. Jag var själv ganska överväldigad av alla fina berättelser om köksverktyg som har gått i arv – och som bär på så starka berättelser. Tänk att mat kan ha den inverkan på oss. Så mycket känslor paketerat i maten vi äter och verktygen vi använder för att tillaga den.
Nötkvarnen
Därefter blev det dags för vår tredje gäst, Jasmin Jahja. Jasmin hade med sig en nötkvarn, som en symbol för att prata om kvinnliga och manliga domäner i köket.
Det blev ett så roligt samtal om barndomens hemkunskapslektioner, om rädsla att göra i fel i köket och en hel del om att vara kvinna och bara vara jäkligt trött på allt. Jag måste passa på att säga att Jasmin är otroligt duktig på scen. Känns som att detta är hennes rätta element; att få berätta saker med en sådan inlevelse. Tror att hon hade blivit en otrolig standupkomiker. Om man får önska Jasmins framtida yrke då.
Grytlappen
Sist ut var Julia Lyskova som kom hela vägen från Stockholm för att prata om sitt ryska arv utifrån en grytvante. Ni kanske känner igen henne från podden Daddy Issues?
Med Julia hade vi ett sådant varmt samtal om hur en pryl kan påminna en om barndomens kök, som i Julias familj användes som ett vardagsrum. Om en mamma som rökte under fläkten och bjöd in byggarbetarna på kvällsmat. Jag älskade att lyssna till detta samtal. Det är något med kök och barndomsminnen som gör mig både lugn och nostalgisk. Hade velat ha en podd som enkom handlade om barndomens kök. Ska jag starta en…?
Eftersnack!
Och vips hade hade det hunnit gå 1,5 timme. Därmed hade det blivit dags att röra oss mot Far i Hatten där det vaknades quiz på samma tema. Vi kallar det efterSNACK!
Far i Hatten hade varit så gulliga och låtit oss abonnera platserna vid scenen så att alla snackare kunde ta samtalet vidare.
Nu skulle vi fördjupa oss i allt som har med köksverktygens värld att göra. Jasmin Jahja är ju quizmaster så det kändes helt rätt att göra något med henne. Temat var som vanligt populärkultur och vi fick frågor om musik, film och “gissa köksverktyget”.
Dagen till ära hade Far i Hatten tagit fram en speciell pizzameny med produkter från Oatly till oss. Nu låter jag som vad vi i Skåne kallar för en “rövslickare” men Far i Hattens pizzor är verkligen så stört goda. Jag säger det varje gång vi äter här – jag fattar inte hur de kan göra så goda pizzor. Förutom pizzorna hade de tagit fram en SNACKbricka med ostar, torkad pumpa och syrad gurka med crème fraiche och honung. Tänk att vi har så många som engagerar sig i detta lilla projekt. Det är verkligen ingenting som vi tar förgivet. Malmö är en förjävla bra stad.
Vinnarna i quizet fick en finfin vinst i form av en gårdslåda från Mylla. En stor kasse med massa blandade svenska råvaror. Ett kul sätt att upptäcka vad den skånska myllan har att erbjuda! Och sen var det slut för den här gången! Fan vad jag älskar att arbeta med SNACK! Nu har vi bara ett tillfälle kvar och vad det ska handla om – ja, det vet vi inte helt säkert ännu. Just nu lutar det mot en julspecial, hur låter det?
Slutligen måste jag säga att Femke återigen gjorde ett sådant fantastiskt jobb med scenen! Möblerna har hon fått låna från GRetro, en jättefin secondhandbutik här i Malmö. Den gröna soffan köpte vi från en reklambyrå och vi kallar den för SNACK!-soffan. Den kommer jag nog aldrig kunna göra mig av med.
Och hallå! Jag måste också rikta ett megatack till Olle Enqvist som tog bilderna till SNACK denna gång!
För mer info om när nästa (och sista!, snyft) SNACK blir, följ oss på @snack.malmo. Just nu är vi i full gång och letar efter en passande lokal, så har du tips? Tveka inte att tipsa oss!
Snälla en podcast! 🙌
Vore himla kul!