Höstmat! Ska vi snacka om det idag? Det är skördetid, allt smakar ljuvligt och ännu har man inte tröttnat på svamp, rotfrukter och diverse grytor. Här har jag skrivit ner en lista på olika grejer som jag ser fram emot att laga och äta de kommande månaderna.
Mosgratinerat
Just nu har jag en grej för mosgratinerat. När jag var barn brukade min mamma göra fläskfilé i svampsås som hon spritsade mos över innan den fick gratineras i ugnen. Den var länge min absoluta favoriträtt. Jag och min granne brukade bråka om vems mamma som lagade den godaste fläskfilén. Och då brydde jag mig överlag inte ens särskilt mycket om mat MEN den där gratängen var allt. Mamma brukade också göra fiskgratäng med dill- och citronsås där hon spritsade mos runt formen. Därför är just mosgratinerat något som ligger mig extra varmt om hjärtat då det får mig att minnas 90-talet och barndomen. Mosgratinerat är överlag väldigt enkelt. Gör valfri fyllning, lägg i en form och spritsa över mos. Ha på ost och gratinera i ugnen på hög värme tills den fått fin färg. Fyllningen kan vara vad som helst! Här har jag stekt svamp med kål och kokt potatis. Blandat ner ost och färskost. Timjan och franska örter som smaksättare. Ja, vad som helst som har bitar i sig och bidrar till lite tugg är bra!
Pot pie
Från en paj till en annan. Pot pie ser jag fram emot att laga i höst! Eller smördegsinbakade pajer överlag. Har fått så mycket inspiration från Bar La Lune och Mirabelle som gör de vackraste pajerna. Kommer göra många olika varianter med svamp. Kanske pumpa också när det beger sig? Eller med olika ostar? Ska försöka lära mig göra fina mönster i degen också.

Svampragu
Ett favoritrecept i Tomat Tomat är min svampragu. Jag fick en kommentar om hur det kommer sig att jag har en svampragu i en bok som handlar om tomat – och svaret på den frågan är enkel. I svampragun har jag i färsk, riven tomat vilket gör hela skillnaden för rätten. Utan den rivna tomaten hade rätten blivit… något helt annat. Den bidrar med en syrlighet som i mitt tycke gör hela maträtten. Servera den med en tjock pasta och massvis av riven ost.

Buljonger
En annan grej jag ser fram emot att laga i höst är olika typer av buljonger. Den jag lagar mest är utan tvekan mina små vita bönor i grönsaksbuljong. Och så gör jag en hel del kokosbuljong med rotselleri också. Det jag ser mest fram emot att laga är dock parmesanbuljong. Den använder jag sedan i en ribollita med parmesangratinerade krutonger – och det är något av det absolut godaste jag vet. Receptet finns i Tomat Tomat.
Mont d’or
Slutligen ser jag givetvis fram emot att äta mont d’or. Ja, ni vet osten som man bakar i ugn med vitt vin och vitlök? Sedan får alla dippa grönsaker, cornichoner, rostad potatis och bröd i den. Vi brukar ha en årlig ostfest för att fira denna underbara uppfinning. Gästerna får ta med sig valfri osträtt och så har vi en ostbonanza.