I våras fick jag ett DM på Instagram som löd något i stil med “Hej, jag söker praktikplats till hösten. Kan jag vara hos dig?”. Vi tog en kaffe och pratade igenom förväntningar och förhoppningar – och sen stod det klart för oss både: Givetvis ska vi nörda etnologi ihop ht 2022. Femke kommer alltså arbeta hos mig hela hösten med allt ifrån kokboksskapande till textskrivande, göra pitchar, genomföra samarbeten och guider. Ja, hon får följa den dagliga driften i Tuvessonskan Mat&Kommunikation och se hur en etnolog kan arbeta med mat och marknadsföring. Det ska bli så himla kul tycker jag! Och för att ni ska få lära känna Femke lite bättre lät jag er läsare sköta intervjuandet. Här kommer svaren på era frågor:
Ditt namn är så jäkla coolt. Berätta mer om det!
Ja, jag heter alltså Femke! Det är ett namn som kommer från Nederländerna, där min mamma är ifrån. Femke är en variant på det frisiska namnet/ordet Famke som betyder flicka.
Vem är du?
Vad pluggar du?
Jag läser ett masterprogram på Lunds Universitet som heter MACA, Master’s in Applied Cultural Analysis. Det är ett tvärvetenskapligt internationellt program där man lär sig att tillämpa sociologiska, psykologiska, antropologiska och etnologiska teorier med etnografiska metoder.
Vad är det roligaste med etnologi och kulturanalys?
Jag tycker att själva ämnet är så otroligt intressant, man vänder och vrider på allting och det finns inga rätta svar. Man försöker hitta samband och röda trådar, tendenser och trender. Det är så kul att lära sig om människan i relation till allt annat; såsom mat, byggnader, politik och traditioner.
Vad är roligast att läsa och skriva om på temat mat/kultur/historia då?
Jag är väldigt intresserad av matens inverkan på individen och vice versa. Varför äter vi som vi gör? Vad äter vi? Vem lagar maten? Sedan hur detta är kopplat till socioekonomiska företeelser – som folkhemmet, kön, klass och status. Genom att ha mat som utgångspunkt så kan man urskilja en så himla massa häftiga grejer!
Hur kommer det sig att du hamnade hos Tuvessonskan?
Jag hade följt Tuvessonskan i flera år pågrund av mitt matintresse och visste att hon också hade pluggat etnologi. När det var dags att söka praktik så skrev jag till Julia på Instagram – och nu är jag här! Jag ville lära mig hur man kan jobba med etnologi på ett mer praktiskt sätt.
Vad har du för framtidsdrömmar?
Jag har väldigt vaga och breda framtidsdrömmar. Jag hoppas att jag får jobba med någonting jag gillar som inte är statiskt. Jag hoppas kunna göra en massa olika saker där jag får jobba kreativt och kanske lite mer projektbaserat. Jag vill gärna bo eller ha ett sommarhus vid havet. Jag tycker Köpenhamn verkar kul att bo i! Sen vill jag resa mycket, äta mycket! Vara med alla jag älskar hela tiden!
Vad vill du göra efter din utbildning?
Få ett jobb. Gärna ett där jag kan skriva, jobba kreativt och utvecklas!
Vad är din favoritmat?
Jag älskar tyyyyp all mat och har nog svårt att välja. Beror på vilket humör man är på! Kan lista topp tre åtminstone:
- Potatis, sill, gräddfil, rom, rödlök, midsommargrejs (om det är sommar och varmt)
- Vilken pasta som helst typ, tagliatelle eller bandpasta är favvon. Para ihop med gräddig ostig sås eller tomatsås med mycket vitlök.
- Buljong/soppa med något i. Typ ramen eller wontonsoppa. Älskar det otroligt mycket.
Bonus! All deg som är fylld med något; ravioli, piroger, dumplings osvosv. Älskar allt.
Vad är ditt favoritsnacks?
Alla typer av chips! Är extra förtjust i ostsmak.
FMK – smör, vitlök, tomat
- Marry vitlök
- Fuck smör
- Kill tomat
Men helst blanda allihopa i min mun.
Vad är det mest udda/roliga med att arbeta hos Tuvessonskan, hittills?
Det roligaste är att lära sig hur varje dag är olik och jobba kreativt snarare än att tvinga fram material. Udda men även kul är att liksom gå runt och filma är ett sätt att skapa content!
Är Julia en snäll chef?
JAAA! Så otroligt snäll och rolig, men framförallt inspirerande och kompetent 🙂
Får du göra annat än att bara hålla i reflektorn?
Haha, ja absolut.
[…] Detta är en krönika av Femke Podsedkowska […]
[…] Detta är en text av Femke […]
[…] sedan vi fotade denna lilla guide. Det var nämligen så att detta var det första jobb som jag och Femke gjorde tillsammans under början av hennes praktik i höstas. En solig förmiddag mötte jag upp […]