Såhär i beredskapstider när vi uppmanas att fylla på våra krislager med konserver såsom tomatkross, fiskbullar och färdigkokta linser kan jag inte rå för att börja tänka på Sylvia Plaths kryddiga tomatkaka. Jag var ju, precis som så många andra, totalt besatt av hennes Glaskupan som tonåring.
För något år sedan läste jag den igen – och till min förvåning älskade jag den nu än mer. Därefter var jag helt uppslukad i Plath och läste allt jag kom över som handlade om hennes person och liv. En del i detta var breven som hon skrev till sin mor Aurelia i USA. I ett sådant brev nämnde hon något som hon kallade för ”spicy tomato cake”. En kryddig tomatkaka…? Hade jag läst rätt? Vem vill ha tomat i sin kaka? Detta behövde jag utforska närmare.
Campbells kryddiga kaka – på tomatsoppa
För att förstå hur en tomatkaka kom till behöver vi ta ett tag om den konserverade tomatsoppans historia. En tomatkaka görs nämligen på soppa. Campbells satte sin första ready-to-eatsoppa på burk år 1895 med oxsvanssmak. Två år senare kom även tomat, kyckling, grönsaker och consommé. Så småningom kom Campbells tomatsoppa att bli en av de absolut viktigaste stapelvarorna i de amerikanska hemmen. Det säger ändå en del om hur ikonisk (och viktig!) denna soppa varit.
Amerikanerna har en grej för märkliga kakor – men framförallt har de varit duktiga på ta tillvara på det som finns och göra något kul av det. Såsom inbördeskrigets ”apple pie without apples” eller denna kaka gjord på konserverade soppor. Receptet på den kryddiga tomatkakan kommer troligtvis från 1920-talet (och är därmed 100 år!) och togs fram av Campbells marknadsavdelning. Men tomatkakan fick sin storhetstid senare än så, på 50-talet i samband med att det började släppas färdiga kakmixer. Kakmix + färdig tomatsoppa = ett vinnande koncept.
Kakan var mycket populär under närmare fyra decennium och serverades ofta med en fluffig färskostfrosting. Den har medverkat i flertalet kokböcker och varit väldigt älskad. Men också bortglömd. Fram tills nu?
Kriskaka?
Ja, nu kanske soppa gjord på konserver kommer tillbaka i strålkastarljuset igen. För tro det eller ej, det här är faktiskt en bra kaka. SÅ! När du så småningom kommer behöver använda upp tomatsoppan som du har köpt hem till din krislåda – prova gärna tomatkakan! Den smakar lite som morotskaka skulle jag säga. Inte alls äcklig faktiskt. Receptet? Mitt ligger i Tomat Tomat. Men prova gärna något av de ikoniska recepten här ovan eller nedan. An American classic.