Rökig vegansk svart bönchili på 20 minuter

Att laga smakrik mat behöver inte vara komplicerat eller ta onödigt lång tid. Prova mitt recept på vegansk svart bönchili – det tar 20 minuter från start till det att grytan står på middagsbordet!

Det bästa med chiligrytor är att de är så goda i sin enkelhet och är perfekta att ha i lunchlådan, vid middagsbjudningar eller till vardags. De går fort att laga, är smakrika och går att knåpa ihop på lite vad som helst. Många av ingredienserna har en ofta också hemma vilket gör att det blir lätt att slänga ihop något spontant i vardagen utan massor av planering.

Min favoritkombination just nu är jalapeños, rökt paprika och agavesirap. Men prova er fram och sätt er egen prägel för att hitta er egna unika smaksättning på denna underbara rätt! Servera med en klick crème fraiche, koriander, avokado, en skiva bröd eller ät den bara som den är.

Ingredienser (4 portioner beroende hur hungrig du är)

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 jalapeño, chili eller chiliflakes

400 g goda finkrossade tomater

3 msk tomatpuré

1-2 tsk dijonsenap eller grovkornig senap

1 burk/tetra färdigkokta svarta bönor (400 g)

1/2 lime

Kryddor: rökt paprika, paprika, oregano, en liten nypa kanel, lite spiskummin en nypa råsocker/1 tsk agavesirap, salt, svartpeppar. Ta lite av den rökta paprikan i taget och smaka av så att den inte tar över för mycket.

 

Så här gör du: 

  • Börja med att hacka lök, vitlök samt jalapeños. Stek i olja i en kastrull tills det att löken början bli mjuk och glansig.
  • Ha i krossade tomater och blanda i tomatpuré, senap och de svarta bönorna. Ta eventuellt i lite vatten och du önskar en lösare konsistens på grytan.
  • Sedan är det dags att börja krydda! Känn dig fram efter vad du tycker är gott, i ingredienslistan har jag föreslagit något av det som jag tycker är gott att ha i. Måsten är socker eller honung, paprika och oregano. Ibland går det att hitta färdigblandad marockansk kryddblandning i välsorterade affären – den gör sig toppenbra i den här grytan, så om ni kan få tag på en sådan så testa att ha i någon tesked av den.
  • Låt grytan koka utan lock i 15 minuter, ha eventuellt i lite extra vatten om du tycker att det behövs.
  • Avsluta att klämma in lite lime och smaka av med salt och lite socker/agavesirap eller annat sött.

 

För att spara mina recept på en samlad plats, följ mig på Bloglovin’. Jag finns även på Instagram där jag är som mest aktiv, samt på Facebook där jag uppdaterar vad som händer på bloggen.

För recept på fler veganska grytor och soppor:

Saffranssoppa med sötpotatis, vitt vin och timjan 

Vegansk “boeuf” med 3 sorters svamp, rotfrukter och gräddig potatispuré 

 

2 kommentarer Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s