Pulled jackfruit chili med avodillas, crème fraiche, cashew och koriander 

Om det är något som känns höstigt är det väl ändå grytor? När våren kommer varje år är jag alltid sjukt trött på gojsig mat och vill bara äta så enkelt som möjligt. Men! Så fort vi är några dagar in i september störtlängtar jag efter grytor, soppor, sås – ja, allt som smakar krääääm exakt hela tiden.

Jag älskar chiligrytor i alla dess former. Som ni kanske har märkt vid det här laget älskar jag även listor så här kommer dagens första lista med några argument varför chili är världens bästa höstmat:

  1. Det är billigt! I alla fall så länge en har alla kryddor hemma.
  2. De är lätta att laga och smakar oftast bra även om en är skitdålig på att laga mat.
  3. En kan lassa i lite vad som helst och det flesta ingredienser har lång hållbarhet så att en slipper panikhandla i sista stund. Skafferivaror ftw!
  4. Grytor går bra att frysa in eller ta med i lunchlådan. De gör sig till och med bättre dagen efter!
  5. De är enkla att förbereda till många! Det är även lätt att förvandla chilin från en enkel vardagsrätt till festmåltid genom att lyxa till det med extra mycket tillbehör eller låta grytan koka ihop länge, länge.

Så, då gissar jag att ni vill ha tips på tillbehör och toppings? Det är ju nästan det bästa med soppor/grytor och det väl alltid kul att vara lite kreativ och testa något nytt? Så här kommer en lista på 10 goda tillbehör att äta till en höstig chiligryta:

  • Koriander eller persilja
  • Créme fraiche eller gräddfil
  • Hackade nötter! Jag föredrar cashew men annat kan vara gott också
  • Bröd, nachos eller quesadillas/avodillas
  • Bakad tomat i ugn
  • Rostad majs
  • Färska eller inlagda jalapeños
  • Hackad avokado eller guacamole
  • Riven ost
  • Hackad vårlök och extra limeklyftor

Du kan i princip använda lite vad som helst i din gryta. Oftast kör jag på enbart svarta bönor men den här gången provade jag att använda mig av jackfruit vilket blev riktigt gott. Jackfruiten har en bra konsistens som gör rätten matig precis på det sättet man eftersträvar.

Jag köpte min burk på Astrid och Aporna. Den ska även gå att hitta i asiatiska livsmedelsbutiker så kika där annars. Om du bor på ett ställe där de varken har Astrid eller små asiatiska butiker går det bra att använda Oumph. Om inte det heller finns så kör på svarta bönor bara – det blir gott oavsett!

Istället för att äta quesadillas, som innehåll ost, testade jag att bara ha i avokado – därav namnet. Jättegott att äta till grytor, soppor, som snacks. Bra tips till alla småbarnsföräldrar där ute – mina barn älskar, äääälskar dem! Superenkelt är det också, klart på max 3 min.

Servera grytan med ett berg av koriander, hackade cashewnötter för extra tuggmotstånd och en stor klick créme fraiche eller havrefraiche. Nomnom!


Pulled jackfruitchili, 3 personer

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 burk jackfruit i saltlake
1 röd chili (eller chiliflakes)
1 flaska (33 cl) ljus öl
1 burk krossade tomater (400 g)
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
honung
paprika
rökt paprika
spiskummin
oregano
lite kanel
soja
lite, ca 1-2 tsk, grovkornig senap
1 förpackning svarta bönor (400 g)
1/2 lime, saft

cashewnötter
koriander
crème fraiche/havrefraiche

Såhär gör du:

  1. Börja med att mandolina en lök, alternativt strimla den med en kniv. Finhacka vitlöksklyftorna och chilin och stek sedan i olivolja på medelvärme under några minuter tills att löken har börjat bli mjuk. Vänd i samtliga kryddor och stek med tillsammans med den avsköljda jackfruiten som du har delat på längden. Jag har inga exakta mått på kryddorna utan jag brukar köra lite på känsla. Var försiktig med den rökta paprikan bara – den kan ta över lite i smaken om man tar för mycket. Krossa jackfruiten med stekspaden under tiden du steker för att få den i mindre bitar.
  2. Ha i en halv flaska ljus öl och låt den koka in. Drick under tiden upp resten av ölen.
  3. Rör runt i grytan och tillsätt tomatpuré, senap, tomatkross + en halv burk vatten, buljong, lite soja och en förpackning svarta avsköljda förkokade bönor. Låt koka i ca 15-20 minuter och smaka av med honung, limesaft, salt och peppar. Klart!

Avodillas 4 personer

8 tortillabröd
2 avokado
1 vitlöksklyfta
cream cheese eller PåMackan
koriander
salt + peppar
rapsolja

Såhär gör du:

  1. Bre cream cheese på tortillabrödet och tryck med en gaffel ut avokado jämt över hela brödet. Försök att spara lite utrymme längst ut på kanterna så att inte fyllningen åker ut vid stekning.
  2. Pressa eventuellt på lite vitlök och ha på lite färsk eller fryst koriander, salta och peppra.
  3. Lägg ihop tortillabröden två&två och stek i rapsolja tills de har börjat få färg, det går fort! Vänd och stek på andra sidan också. Dela i mindre bitar och servera!

 

Följ mig på Instagram, Bloglovin’ och Facebook!

 

FLER RECEPT INOM KATEGORIN GRYTOR: 

Smoky black bean chili

Ratatouille med ugnsrostade grönsaker

 

 

3 kommentarer Lägg till

  1. lovisa/polichinelle skriver:

    OMG! måste testa ❤

    Liked by 1 person

    1. juliatuvesson skriver:

      Gör det! Jackfruit är en så himla bra grej!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s