Gröna wraps för en enklare vardag: Goda fyllningar, röror och såser

Inlägget är ett reklamsamarbete med Risenta 

Då har det blivit dags för mitt sista inlägg i min serie om Gröna Wraps som jag under de senaste veckorna har gjort tillsammans med Risenta. I fyra avsnitt har jag gått igenom allt du behöver veta för att bli en mästare på att laga kanske världens smidigaste vardagsmiddag genom att ge er de bästa tipsen kring hur du kommer igång med att laga gröna wraps. Jag har gått igenom hur du kokar dina egna bönor (superenkelt, eller hur?), hur du bakar eget snabbt tortillabröd utan jäsning, hur du lagar dina egna vegobiffar med olika mjöler som bindemedel istället för ägg, samt guidat dig genom hur du kan variera dina wraps efter säsong, smak och tillgång.

I dagens inlägg kommer jag slutligen att prata om vad som är gott och enkelt att ha som fyllning i wrapen. Förutom att fylla wrapen med grönsaker, något protein som marinerade/steka bönor eller kanske någon typ av vegoboll är det viktigaste ändå såsen och rörorna. Sås är livet, glöm aldrig det.

Fyllningar: Bulgurblandning, linsblandning och quinoablandning 

Men innan vi går in på sås ska vi såklart prata om enkla genvägar som du kan ta för att få middagen färdig snabbare. För genvägar ÄR väldigt viktigt i vardagsmatlagningen. Som jag har nämnt i tidigare inlägg är Risenta superbra på att hjälpa till med att göra vardagen smidigare med sina goda halvfabrikat där allt du som matlagare behöver göra är att tillsätta vatten. Förutom de goda vegobiffarna som jag har tipsat om tidigare har Risenta även 3 olika färdigblandningar i sitt sortiment gjorda på linser, ris, bulgur och quinoa som är jättegoda att ha som bas i en wrap. Antingen äter du blandningarna som de är eller så blandar du i något du tycker är gott som exempelvis finhackad persilja, soltorkad tomat och gurka. Blandningen med tomat och bulgur är godast, om du frågar mig, och är supergod att äta tillsammans med exempelvis falafel eller mina marockanska morotsbollar.

Men vad kan man då göra för bönbaserade såser att ha i sina wraps? 

Jag älskar att göra såser och röror på baljväxter av olika slag. I februari gjorde jag ett helt inlägg om 3 baljväxtbaserade såser och röror, kolla gärna in det inlägget för mer inspiration kring hur du kan tänka när du ska börja laga proteinrika såser att äta till det mesta. Jag brukar framförallt dela upp mina bönbaserade såser i två olika kategorier:

  • Hummus på kokta vita bönor eller kikärtor som bas + någon smaksättning som citron, avokado, soltorkad tomat, jordnötssmör, spenat, rostad/kokt sötpotatis, jordärtsskocka, morot eller rödbeta
  • Bönbaserade såser och röror (mixade bönor eller linser med olika smaksättningar som marinerad paprika, kronärtskocka eller någon ost som fetaost eller getost)

Hummuswrap

Det här är kanske den absolut den enklaste wrapen du kan laga! Ibland tycker man (läs: jag) att sås är så gott att man vill utgå från såsen eller röran när man sätter ihop sin wrap – och det går såklart alldeles utmärkt. Då brukar jag helt enkelt lägga massvis av hummus på ett tortillabröd och sedan lägga på någon av Risentas färdiga blandningar av ris, quinoa, linser och bulgur. Sedan på med lite grönsaker som jag hittar hemma, lite sesamfrön eller andra frön, lite sriracha och kanske lite syrad lök om jag har det färdigt. Ibland har jag på lite rostad lök, kanske lite vallmofrön, kanske lite krasse. Ja, du bestämmer själv. Allt är gott i ett bröd. Och är klart på ca 20 minuter, max!

Bönbaserade såser och röror

När andra människor kanske trycker ner olika typer av grönsaker i sina smoothies för att få i sig mer grönt i vardagen gör jag precis samma sak med mina såser och röror. Det går i princip att klämma i vad som helst i en hummus eller bönröra. Tryck ner en bit getost i din vita bönkräm. Gott! Eller kör i lite överbliven rostad rödbeta, morot eller sötpotatis. Också gott! Eller varför inte en näve spenat? Allt blir gott i en bönbaserad sås eller röra.

Här bjuder jag på 3 av mina favoritsmaksättningar i sås för tillfället; en hummus med soltorkad tomat, en med jordnötssmör och chili samt en med spenat och citron. Som bas har jag använt antingen kokta vita bönor eller kokta kikärtor – och det bästa är att du kan variera som du vill!

Läs mer: Koka dina egna bönor 

jordnötshuummus med chili

Jordnötshummus med chili

3 dl kokta kikärtor
1-2 msk jordnötssmör
1 tsk tahini (kan uteslutas och använda mer jordnötssmör istället)
chiliflakes
en skvätt citron
1 dl kallt vatten
salt och peppar
olja att toppa med

Mixa kikärtorna med jordnötssmör och vatten till en helt slät smet. Ha i kallt vatten tills att röran har den konsistens du vill ha. Smaka av med salt, peppar, lite citronsaft och eventuellt lite chiliflakes om du vill ha mer hetta. Placera röran i en burk och ringla över lite olja innan servering. Toppa eventuellt med extra chiliflakes.

spenathummus med citron

Spenathummus med citron

3 dl kokta kikärtor
2 tsk tahini
en skvätt citronsaft
salt och peppar
1 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1-1,5 dl kallt vatten
2 nävar spenat (ca 80 g)
olja att toppa med

Mixa kikärtorna med tahini, kryddor, vitlök och vatten till en slät röra. Ha i vatten, lite i taget, tills att du har fått den konsistens du vill. Ha i spenat, lite i taget och mixa hela tiden till slätt. Smaka av med salt och peppar. Placera i en burk i kylen tills servering.

tomathummus1

Soltorkad tomathummus

4 dl kokta vita bönor
1 burk à 200 g soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta, pressad
salt + svartpeppar
olja att toppa med

Mixa de vita bönorna med de soltorkade tomaterna, vitlöken och oljan i burken till en helt slät smet. Salta varsamt och peppra. Lägg i en burk tills servering och ringla eventuellt över lite olja innan servering.

Läs mer: 10 såser och röror att laga i sommar 

För att spara mina inlägg på en samlad plats, följ mig på Bloglovin. Jag finns även på Instagram och Facebook

Fler inlägg om wraps:

Gröna wraps för en enklare vardag: Den ultimata guiden till den bästa vardagsmaten + en liten bönguide

Gröna wraps för en enklare vardag: Vegobiffar och vegobollar

Gröna wraps för en enklare vardag: Hur du bakar ditt eget wrapbröd + recept på min nya favoritwrap 

 

I samarbete med Risenta  

Kommentera